Electorala 2020: Promisiunile electorale vs atribuțiile șefului statului
Care sunt atribuțiile unui șef de stat, conform legislației, dar și ce promit cei opt candidați pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, ce așteptări au reprezentanții diasporei și oamenii care se află în țară, sunt doar câteva întrebări la care am căutat răspunsuri.
Printre atribuțiile președintelui Republicii Moldova se numără: convocarea Parlamentului în cel mult 30 de zile de la alegeri, dreptul la inițiativă legislativă, participarea la lucrările Parlamentului și adresarea unor mesaje cu privire la principalele probleme ale națiunii. Totodată, șeful statului promulgă legile, iar în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, poate să dizolve Parlamentul. De asemenea, după consultarea fracțiunilor parlamentare, desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și mai apoi numește Guvernul.
Președintele reprezintă Republica Moldova în relațiile cu alte state, la cel mai înalt nivel. El poartă tratative și ia parte la negocieri, încheie tratate internaționale în numelețării și le prezintă spre ratificare Parlamentului. Șeful statului este comandantul suprem al forțelor armate. El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală. Tot președintele numește în funcție judecătorii, conferă decorații și titluri de onoare, soluționează problemele cetățeniei Republicii Moldova, acordă azil politic și ranguri diplomatice, numește în funcții publice și poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința asupra problemelor de interes național. Șeful statului poate suspenda actele Guvernului, ce contravin legislației, până la adoptarea hotărârii definitive a Curții Constituționale.
I-am întrebat pe mai mulți reprezentanți ai diasporei ce așteptări au de la viitorul șef al statului.
„Aflându-mă în diasporă, lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult este ca viitorul presedinte să ne poată reprezenta statul în afară de o manieră demnă și profesionistă. Și când spun acest lucru, mă refer la marile capitale europene, la institutiile europene, in care nu am vazut demult un presedinte al RM care sa pășească falnic, să fie invitat la discutii, să i se facă promisiuni. De aceea, mi-aș dori foarte mult ca viitorul sef de stat sa poate umple acest gol, care e de ceva timp. Si poate cel mai important lucru e sa fie un om bun, care sa vrea sa munceasca in beneficiul tarii sale. Si daca va fi un om care va vrea sa munceasca, nu doar sa faca politica, sunt sigura ca multe dintre dorintele mele si ale celorlalti cetateni, vor putea fi realizate, cel putin partial”, spune Doina Pînzari, reprezentantă a diasporei din Belgia.
”Eu aș vrea ca viitorul președinte să fie o persoană inteligentă, competentă, să cunoască câteva limbi străine, ca să ne reprezinte țara cu demnitate peste hotarele ei, să fie capabil să își contruiască o echipă puternică, profesionistă și cu epxeriență. Mai ales în contextul pandemiei, as vrea ca președintele și echipa sa să știe cum să gestioneze eficient situațiile de criză. Eu cred că președintele trebuie să cunoască foarte bine drepturile omului, pentru ca mai apoi să contribuie la protejarea acestora. Îmi doresc să văd un președinte onest, care ne-ar spune clar ce își propune să facă, cu ce resurse, iar mai apoi si-ar respecta promisiunile. Si in sfarsti, mi-ar plăcea ca noul presedinte să aibă curajul să ia decizii nepopulare, dar care ar avea un impact pozitiv și de lungă durată asupra țării și cetățenilor ei”.
Inna Guleac, reprezentantă a diasporei din Marea Britanie
La aceeași întrebare ne-au răspuns și mai mulți locuitori ai municipiului Chișinău.
Vreau să trăim mai bine, să se pună capăt corupției, să trăim decent, pentru că oamenii sunt buni, muncitori, dar suntem la un nivel extrem de jos.
Cred că cea mai importantă și de bază atribuție a unui președinte ar fi asigurarea unui stat de drept, neimixtiunea altor state în treburile, chestiunile interne ale statului Republica Moldova.
„Este cunoscut faptul că alegătorii nu prea citesc programele electorale. Câteodată, însă, este foarte util să vezi ce conțin acestea, pentru că acestea reprezintă ofertele electorale ale candidaților și doar în baza lor, peste patru ani, atunci când veți alege Președintele, veți putea să-l trageți la socoteală și să-l întrebați, în ce măsură și-a realizat promisiunile electorale. Consultați, citiți programele electorale, trageți concluziile, iar la întâlnirile cu candidații electorali, nu ezitați să le puneți întrebări”, spune Elena Prohnițchi, directoare adjunctă ADEPT.
Toate cele opt programe electorale și alte informații despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie pot fi găsite pe alegeri.md/w/2020.
Acest reportaj este realizat de Asociația ADEPT cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul emisiunii aparțin autorului și ADEPT și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID