Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ După aderarea la UE,…

VIDEO După aderarea la UE, în R. Moldova vor crește taxele și prețurile, inclusiv la energie? „Aderarea la UE a dus la stabilitate politică și economică” | Diaspora Explică

#DiasporaExplică

În spațiul public apar tot mai multe falsuri privind consecințele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Unul dintre falsuri este că prețurile la produse și diverse servicii vor crește considerabil. ZdG a discutat cu Natalia Moraru, o moldoveancă stabilită de 10 ani în Estonia, țară membră a Uniunii Europene din 2004, pentru a afla cum au evoluat prețurile și nivelul de viață din această țară după aderare. 

„Eu sunt Natalia Moraru și de 10 ani sunt stabilită în Estonia. Discuția despre integrarea în Uniunea Europeană este foarte importantă, mai ales din cauza unor afirmații false ca cele menționate acum. E important să știm că aderarea la UE nu înseamnă că o țară devine o piață ieftină. De fapt, integrarea în UE ajută la dezvoltarea economiei, la creșterea standardului de viață, protejând totodată drepturile oamenilor.”

Femeia stabilită de 10 ani în Estonia explică beneficiile de care a avut parte țara după ce a devenit membră a Uniunii Europene în 2004.

„Dacă e să comparăm Moldova cu Estonia, în 1990 eram toți la fel de săraci dar, Estonia s-a schimbat mult din 2004, când a aderat la UE. Cum s-a întâmplat asta? Păi, a crescut economia. După aderarea la UE economia Estoniei a crescut foarte rapid, a atras multe investiții, ceea ce a dus la crearea locurilor de muncă, iar asta înseamnă că oamenii au început să câștige mai bine. Estonia a avut acces la fonduri europene, care au ajutat la îmbunătățirea drumurilor, la modernizarea școlilor, spitalelor, iar acestea au îmbunătățit viața oamenilor pe termen lung”, punctează Natalia Moraru.

„Într-un final, aderarea la UE a dus la stabilitate politică și economică. Cetățenii au început să aibă mai multă încredere în viitor. Asta înseamnă că investitorii au fost atrași să investească în țară. Chiar dacă pot apărea provocări pe termen scurt, beneficiile pe termen lung sunt foarte importante, iar oamenii din Republica Moldova ar trebui să înțeleagă că integrarea în UE poate duce la o viață mai bună, la o societate mai democratică.”