Principală  —  Video  —  Anchete   —   VIDEO/ Dreptatea strâmbă: Pentru o…

VIDEO Dreptatea strâmbă: Pentru o mașină de 50 de mii de lei, un bărbat cu dizabilități este obligat să achite 240 de mii de lei, datorie vamală

foto: colajZdG

După ce a importat un automobil de 2500 de euro și l-a întrebuințat timp de mai bine de un an, un bărbat cu dizabilități s-a pomenit că trebuie să achite în vistieria statului o sumă de cinci ori mai mare. Totodată, i-a fost aplicat sechestru pe locuință, teren și automobil. Tată a zece copii, dintre care șase sunt minori, bărbatul a devenit victima „unui vid al cadrului normativ”, așa cum explică autoritățile, fiind obligat să achite statului, retroactiv, circa 240 de mii de lei. 

Cu o pensie de dizabilitate lunară de doar 2 mii de lei, unica sursă stabilă de existență a familiei, acesta nu-și permite să plătească respectiva sumă, astfel că în fiecare zi la aceasta se adaugă penalități. „Acum trebuie să fie milioane deja, pentru că așa și mi-au zis – nu ajung niște milioane în buget și vor să le întoarcă de pe spatele vostru”, spune bărbatul. 

Modificările legislative care au provocat această situație ar fi fost făcute pentru ca ,,băieții șmecheri să nu poate importa mașini foarte scumpe, Range Rover, de exemplu, fără a achita plata accizelor”, dar s-ar fi produs „o confuzie”, spune un deputat al partidului de la guvernare. 

Potrivit secretarei de stat a Ministerului Finanțelor, într-o situație similară, după modificările legislative, sunt peste 180 de persoane cu dizabilități, care acum își caută, fără succes, dreptatea în instanțele de judecată. 

Iosif Rudeanu este diagnosticat de mai mulți ani cu diabet zaharat. Acum trei ani, pe fonul sporit al complicațiilor apărute din cauza bolii cronice, i-a fost amputat piciorul stâng. Pentru a-i ușura traiul, în 2023, un prieten din Germania i-a trimis un automobil de marca Ford, fabricat în anul 2007. 

„Mașina e tot transportul meu”

„Era 3-4 ianuarie, iarna, frig, lunecos, cu cârje și în genunchi, eu eram la vamă, prezentam toate actele”, își amintește Iosif.

La importarea mijloacelor de transport pentru persoanele cu dizabilități ale aparatului locomotor sunt acordate facilități vamale și fiscale. Iosif Rudeanu a prezentat la vamă toate actele necesare pentru a fi scutit de plata accizelor. 

Iosif Rudeanu, s. Sîngereii Noi, Sîngerei

„M-a întrebat doar: 

Puteți conduce mașina? 

— Da, pot, pentru că e cutie automată. Piciorul stâng e amputat, dar piciorul drept e sănătos. Eu o să conduc cu piciorul drept”, își amintește bărbatul. 

Mașina venise ca „o binecuvântare” în familia Rudeanu. 

„În primul rând, eu țin mașina să mă ducă la spital, când îmi trebuie de urgență la control și în al doilea rând – noi suntem creștini, mergem cu toată familia la biserică cu mașina”, explică Iosif utilitatea mijlocului de transport. 

În timp, Iosif Rudeanu a mai făcut trei intervenții la picior – „s-a tot tăiat din picior câte puțin”. Acum, bărbatul poartă o proteză parțială pentru membrul inferior, dar care, spune el, îi dă mari bătăi de cap. 

„Mașina mi-e de mare ajutor, pentru că, uitați-vă, vedeți, dimineața am îmbrăcat-o (proteza n.r.), vreo două ore dacă mai merg prin jurul casei, gata, crapă, sângerează. Eu nu pot să merg mult nici pe proteză, se opărește, sângerează și eu de-atâta și am adus-o (mașina n.r.), pentru că pentru mine mașina e tot transportul”, povestește bărbatul.

Iosif Rudeanu are 10 copii, dintre ei șase fiind școlari. Bărbatul nu se plânge pe cheltuieli și spune că reușește „să le acopere pe toate cu munca sa și a copiilor”. 

„Avem animale, avem grădină, mai primim oleacă de ajutor social – aceea merge pentru copii și școală, să fie copiii mulțumiți. Eu primesc o pensie de 2000 de lei și mai primesc și ajutor pentru căldură. Din pensia mea eu plătesc serviciile comunale și restul, ce rămâne, merge spre mașină. Cu asta eu mă mângâi – că-mi rămân bani și pentru motorină la mașină”, relatează bărbatul. 

„Nu m-a întrebat nimeni despre certificat de reutilare și nici nu mi-a spus că am nevoie”

Și au funcționat lucrurile așa până la 25 martie 2024, când Iosif Rudeanu este invitat la reverificare de către reprezentanții Biroului Vamal Nord. 

„După aproape un an jumătate, m-au chemat la vamă la Bălți unde mi-a făcut vămuirea și mi-au spus că sunt impuși ca în fiecare an să controleze mașinile aduse de persoane cu dizabilități. După mai multe verificări, m-a întrebat dacă dețin certificat de reutilare. Eu i-am spus că toate certificatele pe care mi le-a cerut la vămuire, eu i le-am dat atunci, în ianuarie 2023, dar atunci nu m-a întrebat nimeni despre certificat de reutilare și nici nu mi-a spus că am nevoie. Le-am zis că eu nu am acest certificat în momentul respectiv, pentru că nu mi s-a cerut anterior, dar îl pot aduce acum. Mi-au răspuns: «Nu, trebuia să-l ai atunci, acum nu mai e nevoie.»” 

Peste câteva zile, Iosif Rudeanu primește acasă o citație pe patru pagini din partea reprezentanților Serviciului Vamal, Biroul Vamal Nord, prin care i se enumeră actele necesare pentru vămuirea mijlocului de transport, acte pe care Iosif Rudeanu le-a și prezentat la 3 ianuarie 2023, când mașina lui se afla în vamă. 

În aceeași citație, consultată de ZdG, reprezentanții Serviciului Vamal și Biroului Vamal Nord accentuează că „automobilul importat trebuie să fie reutilat în mod corespunzător” și indică ce presupune acest lucru. 

 Iosif Rudeanu, la volanul automobilului 

Astfel, reiterând faptul că automobilul lui Iosif Rudeanu se afla în vamă la data de 4 ianuarie 2023, în citația respectivă, reprezentanții Serviciului Vamal și Biroului Vamal Nord menționează că în rezultatul modificării unor acte normative din 01 ianuarie 2023, „care urmează a fi publicate în Monitorul Oficial la 2 iunie 2023 și intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova și se pune în aplicare începând cu perioada fiscală a anului 2023”, Iosif Rudeanu trebuie să plătească retroactiv 182 162,74 de lei. 

„Tot ei se contrazic în procesele lor”

Cu alte cuvinte, Iosif Rudeanu a fost obligat să plătească, pentru că un an și patru luni în urmă, când a vămuit un automobil destinat persoanelor cu dizabilități, nu a prezentat și certificatul de reutilare, chiar dacă acesta nu i-a fost cerut și nici nu existau prevederi în actele normative cu referire la acest certificat. În actele normative, în Monitorul Oficial, mențiunea „certificat de reutilare” apare peste cinci luni după ce Iosif Rudeanu a adus automobilul în țară. 

Respectiv, Iosif Rudeanu nu mai beneficiază de facilitățile vamale și fiscale destinate persoanelor cu dizabilități, adică nu mai este scutit de plata accizelor – 181 826,85 de lei – și de alte taxe vamale la data respectivă. 

„Problema e că tot ei se contrazic în procesele lor. De la mine cer certificat de reutilare de la 1 ianuarie și tot ei în procesul lor îmi arată că în Monitorul Oficial apar abia pe 2 iunie punctele cum trebuie să fie acest certificat. Iată aici e clar scris și mai departe – punctele și certificatele de reutilare. Înseamnă că jumătate de an, nici vama nu a știut, dar nu că nici vama, dar nici miniștrii, nici Guvernul nu a știut punctele cum o să fie, până nu s-a scris în Monitorul Oficial pe puncte cum trebuie să fie”, consideră Iosif Rudeanu. 

„Adică, când ați vămuit mașina, nu v-a trebuit nimic. După un an jumătate, îmi spuneți că mașina trebuie să aibă… Și mai este un aspect – le-am propus să aduc certificatul de reutilare, căci se face peste hotare, pot să merg la București, să aduc certificat de acolo tradus în limba română. Și eu i-am spus domnului care mi-a făcut procesul – mă duc la București să fac ce trebuie. Nu, nu, că atunci a trebuit să-l ai. I-am zis – domnule, dap’  atunci nici dvs. nu ați știut de dânsul. De ce mă învinuiți pe mine?” se mai întreabă acesta. 

Pentru a beneficia de facilități fiscale și vamale, persoana cu dizabilități locomotorii sau reprezentantul acesteia prezintă la organul vamal:

  • pașaportul tehnic în original și copia de pe acesta;
  • actul de donație în original și copia de pe acesta, care conține informații privind donatorul, beneficiarul, valoarea mijlocului de transport și scopul – pentru utilizarea mijlocului de transport de către persoanele cu dizabilități ale aparatului locomotor sau pentru transportarea persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor, în cazul în care mijlocul de transport este acordat cu titlu gratuit (donație);
  • actul de identitate al beneficiarului în original și copia de pe acesta;
  • contractul de vânzare-cumpărare sau invoice-ul, sau alt document comercial;
  • certificatul privind solicitarea beneficiarului de a renunța la compensații în schimbul facilităților fiscale și vamale, eliberat de structura teritorială de asistență socială de la locul de trai;
  • declarația pe propria răspundere, conform anexei nr. 2 din Regulament;
  • procura în original și copia de pe actul de identitate al reprezentantului – în cazul în care tranzacția se efectuează prin intermediul reprezentantului. 

Toate aceste acte au fost prezentate de către Iosif Rudeanu la importarea automobilului în 4 ianuarie 2023. Pe site-ul Serviciului Vamal, mențiunea de „certificat de reutilare” apare abia în luna noiembrie a anului 2023. 

„Îmi pare că justiția nu se teme de conducere, să vă spun cinstit, așa cum înțeleg eu”

Bărbatului i se pare ciudat și faptul că anterior el a trecut frontiera cu mașina, dar la fel, reprezentanții Serviciului Vamal nu au depistat vreo neregulă. 

„Când am avut o altă intervenție la picior, nu se găsea un unguent la noi în țară și eu am fost, împreună cu fiul, în Ucraina. Am fost cu mașina respectivă. Și sunt documente de la vamă care confirmă aceasta. Și la vamă, în toate documentele celea, este indicat că eu am ieșit cu mașina din țară, am venit înapoi și nici atunci nu au depistat că am nevoie de vreun certificat adăugător”, povestește bărbatul. 

Peste câteva luni, la 10 iunie 2024, bărbatul primește o altă decizie de la Biroul Vamal Nord  prin care este silit să achite datoria vamală: 

ACCIZ – 181 826,85 de lei;

Majorări de întârziere (penalități) – 56 854,08 lei;

Taxa pentru proceduri vamale – 335,89 de lei.

În total, la 1 iunie 2024, datoria vamală a lui Iosif Rudeanu constituia aproximativ 240 de mii de lei. „Acum trebuie să fie milioane deja, pentru că așa și mi-au zis – nu ajung niște milioane în buget și vor să le întoarcă de pe spatele vostru”, mai spune bărbatul. 

Iosif Rudeanu spune că a tot scris plângeri către toate instituțiile statului pentru a-și plânge oful, dar încă nu există o soluție pentru problema sa. 

„Dacă am fost în audiență la Radu Marian (deputat, n.r.), am scris la Ministerul Finanțelor, la Președinție, eu m-am gândit așa că ei îndată o să ia și o să zică – ce purtați oamenii aceștia pe drumuri, vedeți că ei nu sunt vinovați, haideți să rezolvăm totul. Dar eu parcă am înțeles că, așa cinstit, parcă îmi pare mie că nici conducerea nu are putere asupra justiției, pentru că dacă ar fi fost conducerea să fi sunat la vamă – măi oameni buni, omul acesta a ajuns la noi și el îmi arată toate procesele pe care le-ați făcut și vă contraziceți singuri pe voi, el nu e vinovat, de ce îl purtați pe drumuri? Are o familie, iată are încă 6 șase copii minori din toți cei 10 copii, el e cu un picior amputat, este familie mare care trebuie de întreținut, de ce îl purtați pe drumuri și atâtea cheltuieli? Mie parcă îmi pare că nici justiția nu se teme de conducere, să vă spun cinstit, așa cum înțeleg eu”, consideră bărbatul. 

„Și nu-i niciun răspuns, nu-i nicio claritate, nu-i nicio… tot îmi spune că se lucrează la proiect, se lucrează la lege. Am mai mult de un an de când umblu cu toate documentele astea și nimic nu e clar. Toți îmi spun – noi știm că nu sunteți vinovat, dar nu avem ce face. Mi-a pus sechestru pe casă, pe pământ, pe mașină, pe tot. Înțelegeți, pe tot e pus sechestru și nu mai știu deja unde de dus și de adresat”, se plânge bărbatul. 

Tot absurd i se pare și faptul că pentru o mașină de 2500 de euro este silit să achite datorii vamale de cinci ori mai mari. 

„Să fi știut eu că trebuie să plătesc suma aceasta… Prietenul din Germania mi-a trimis-o cu 2500 de euro. Câte mașini de acestea îmi luam eu de 250 de mii de lei care trebuie să-i întorc? Acum, când am văzut și am înțeles situația cu mașinile astea, mai bine nici nu o aduceam. Păi, de suma aceasta, de 250 de mii care s-a grămădit, ap’ câte mașini îmi luam eu de astea? Eu îmi luam mașină ca a deputaților, o Volvo de ceea krutaia cum umblă deputații, cum umblă ei, dacă aveam eu 250 de mii de lei”, spune Iosif Rudeanu. 

„Statul pierdea 200-300 de milioane de lei anual”

Deputatul Radu Marian, cel la care Iosif Rudeanu a fost în audiență, a explicat că s-a revenit la acea lege care permite acordarea facilităților vamale și fiscale la importul mijlocului de transport pentru persoanele cu dizabilități, cu precizarea de a avea și certificat de reutilare,  pentru a zădărnici fraudele puse la cale de către importatorii de mașini. 

Radu Marian, deputat PAS 

„Cu câțiva ani în urmă, legea spunea că persoanele cu dizabilități sunt scutite de plata accizelor. Acum, ce se întâmpla, era că se făceau fraude foarte multe. Mulți băieți șmecheri plăteau o sumă mică la anumite persoane cu dizabilități, câteva sute de euro, acelea semnau un document, un certificat precum că chipurile importă automobilul. Acum, am avut situații în care s-au importat sute de mașini foarte scumpe, Range Rover, de care vreți, de oameni care nu au treabă cu dizabilitățile și statul pierdea 200-300 de milioane de lei anual. Și acum, ulterior, Parlamentul a venit cu o modificare care spunea că poți să beneficiezi de această scutire de accize dacă automobilul este reutilat”, a motivat Radu Marian modificările în legea care-l vizează pe Iosif Rudeanu. 

Potrivit lui, în cazul bărbatului cu dizabilități s-ar fi produs o confuzie. 

„Noi analizăm acum toate opțiunile legale, lucrăm la o modificare legislativă prin care vama să poată în cazuri individuale să evalueze situația dată și, pe alocuri, să aplice o amnistie sau o altă decizie. Chiar, într-adevăr, a fost și o confuzie din partea instituțiilor statului, nu o să se mai întâmple și, mă rog, corectăm aceste situații. Deci, cam la asta lucrăm”, a declarat deputatul PAS pentru ZdG. 

„Asta chiar e o prostie, să mă scuzați de expresie”

Într-o altă interpelare de patru pagini semnată de Cristina Ixari, secretară de stat la Ministerul Finanțelor, ce a fost redirecționată către Serviciul Vamal, aceasta confirmă că Iosif Rudeanu a prezentat toate documentele nominalizate, în conformitate cu legislația în vigoare la momentul perfectării importului mijlocului de transport. Totodată, menționând cum au evoluat lucrurile în continuare, Cristina Ixari le califică a fi „un vid al cadrului normativ”. 

Cristina Ixari, secretară de stat, Ministerul Finanțelor 

„Cred în continuare că este o neclaritate în legislație, dar funcționarii de la vamă nu acceptă. În cazul în care acolo era reutilare în legea de bază, înseamnă că trebuia să fie reutilat, indiferent de faptul că a existat un cadru normativ secundar sau nu a existat, deci, lipsea cadrul normativ secundar care să explice ce înseamnă reutilarea respectivă. Și atunci când a avut loc vămuirea, normal că funcționarul vamal nu avea cum să știe aspectul dat de reutilare. Și după ce s-a făcut cadrul normativ secundar, cumva, s-a aplicat în conexiune cu legea de bază. Înțeleg că asta chiar e o prostie, să mă scuzați de expresie, de asta și am încercat la maximum, dar reprezentanții vamei au spus că nu au temei să-și revadă decizia și să decidă instanța de judecată”, precizează Ixari. 

Totodată, Cristina Ixari a confirmat că situația lui Iosif Rudeanu nu este singulară. 

„Încercăm acum să promovăm un proiect de lege prin care să amnistiem mai multe persoane, nu doar cazul Iosif Rudeanu, pentru că sunt peste 180 de cazuri și am încercat să facem o selecție, dar cazurile sunt individuale. Și în cazul Rudeanu, chiar nu merita să fie sancționat pentru neatenția funcționarilor”, declară secretara de stat. 

„S-a hotărât ca persoanele să-și găsească dreptatea în instanță, dar nu știu de ce și instanța acționează așa, căci majoritatea cazurilor pe care le avem sunt pierdute în instanță”, mai spune Ixari. 

Reportera ZdG: Domnul Rudeanu așa și spune, că nu se găsesc două milioane în buget și se vrea pe spatele lui să se întoarcă…

Cristina Ixari: Chiar nu a fost momentul acesta ca scop, pur și simplu, a fost indicația să fie verificat și să fie luate măsuri. Și, din păcate, nu s-au luat măsuri cu persoanele care au abuzat, dar s-au luat măsuri cu persoanele care chiar utilizează automobilul, care e nevinovat. E un subiect dureros. 

Dosarul Iosif Rudeanu împotriva Serviciului Vamal se află în gestiunea Curții de Apel Bălți. În luna decembrie 2024, Judecătoria Bălți i-a respins acestuia pentru a doua oară cererea de anulare și suspendare a actului emis de Serviciul Vamal. 

ZdG a trimis mai multe întrebări reprezentanților Serviciului Vamal al R. Moldova și Biroului Vamal Nord cu privire la acest caz: 

1. La data de 10 iunie 2024, datoria vamală a lui Iosif Rudeanu constituia  aproape 240 de mii de lei. Cât constituie datoria acum?

2. Cum este posibil ca o persoană să fie amendată retroactiv, dat fiind faptul că procesul-verbal de reverificare a declarațiilor vamale apare la circa un an și patru luni de la importarea automobilului? 

3. Motivați că reverificarea a survenit în urma modificărilor din 01.01.2023.  Așa cum Iosif Rudeanu a solicitat vămuirea automobilului la 04.01.2023, de ce nu ați solicitat certificatul de reutilare atunci, la 4 ianuarie?

4. Cum este posibil să fie percepută datoria vamală în baza modificărilor aprobate la Codul Fiscal începând cu data de 01.01.2023, dacă acestea au fost publicate în Monitorul Oficial abia la 02.06.2023?

5. Chiar și așa, Iosif Rudeanu declară că și-a exprimat posibilitatea de a prezenta certificatul de reutilare atunci când l-ați înștiințat despre reverificare și datoriile vamale, dar i s-ar fi răspuns că nu mai e nevoie… Cum comentați acest fapt? 

Într-un răspuns pentru ZdG, reprezentanții Serviciului Vamal au răspuns că au acționat potrivit legislației în vigoare.