Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Discurs anti-UE în timpul…

VIDEO Discurs anti-UE în timpul unei predici la o biserică din Bălți

Captură de ecran ZdG. Video: NordNews

Într-o predică din 21 septembrie, părintele Pavel Petrov de la Biserica „Sfântul Mina” din Bălți a criticat Uniunea Europeană, promovând informații false. Imaginile video cu un fragment din discursul acestuia au fost publicate de NordNews.

„Democrație, ce fel de democrație? Când ne impun toate mârșăviile lor, aduse din Europa. De ce nu importă din Europa drumuri bune, farmacii eficiente? De ce nu aduc altceva, precum învățăturile de acolo? Au adus doar mârșăviile lor”, a menționat fața bisericească.

Părintele Pavel a afirmat, că în unele școli din Chișinău toaletele sunt unisex, lucruri contrazise de realitățile obiective.

„Zilele trecute au sunat la Bălți și au spus „Nu știu dacă a apărut sau nu apărut la Bălți, dar la Chișinău sunt niște școli, instituții unde veceurile sunt comune, vă spun cu sfânta cruce în mână. Nu mai există separare pentru băieți și fete, chiar din școală. Noi vrem să evităm mânia lui Dumnezeu, nu să ne confruntăm cu potopul lui Noe, Sodoma și Gomora să ne ardă Dumnezeu de vii”, a spus clericul.


În reacție, Corina Lungu, reprezentanta Ministerului Educației și Cercetării (CEC) a declarat pentru NordNews că în toate instituțiile de învățământ din R. Moldova sunt respectate măsurile sanitare, „care prevăd, foarte clar, că blocurile sanitare pentru copiii sunt: pentru băieți și pentru fete”, iar afirmațiile preotului sunt niște „falsuri foarte grosolan expuse”.

Directorul Executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat că biserica subordonată Mitropoliei Moldovei face parte din „coloana a cincea”, care și-a arătat fața reală prin acțiunile părintelui Pavel Petrov.

„Preotul recurge la falsuri evidente, încercând să polarizeze anumiți enoriași împotriva Uniunii Europene. Minte cu nerușinare când afirmă că din Uniunea Europeană nu sunt aduse drumuri sau alte beneficii, deși realitatea demonstrează contrariul. Sunt absolut convins că acest personaj nu are loc în biserică și Mitropolia Moldovei ar trebui să ia atitudine în acest sens. Având în vedere că mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au participat la pelerinaje finanțate de Ilan Șor, tind să cred că aceste acțiuni ar putea fi influențate de indicații venite din Moscova, de la Șor în special, pe care le îndeplinește acest preot și mulți alții”, a declarat Petru Macovei pentru NordNews.

În aceeași predică, Părintele Pavel Petrov a îndemnat enoriașii să participe la o adunare la Catedrala Sfinților Împărați „Constantin și Elena” pe 24 septembrie, unde se vor putea ruga pentru afirmarea poziției creștinilor ortodocși. În opinia parohului, biserica din Republica Moldova trece printr-o perioadă de prigonire.

Jurnaliștii de la Nordnews l-au contactat telefonic pe părintele Pavel Petrov pentru a verifica dacă a rostit un discurs anti-UE în fața creștinilor din Bălți în data de 21 septembrie, însă acesta a negat că ar fi avut un asemenea mesaj.

– Bună ziua, Părinte! Vă deranjează Dumitru Pelin, jurnalist la portalul de știri NordNews.md. Părinte, ni s-au adresat câțiva enoriași care ne-au contactat astăzi. Ei ne-au spus că  dumneavoastră la predica de  sâmbătă, 21 septembrie, ați avut un discurs anti Uniunii Europene. Ne-au spus că ați menționat că în Chișinău, în unele instituții de învățământ, veceurile nu sunt separate. Este adevărat?

– Cine va spus?

– Eu vă întreb, Părinte: este adevărat sau fals?

– Clar că nu, dar cine a vorbit, cine a spus?

Preoți, în drum spre Moscova, surprinși în aeroport

Preoți, în drum spre Moscova, surprinși în aeroport

Mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă dar și de alte instituții de presă, în Aeroportul Internațional Chișinău, în dimineața zilei de marți, 20 august. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, fețele bisericești nu au dorit să răspundă. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar.

Presa de la Chișinău a scris că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.

Deși oficial pelerinajele în Federația Rusă au scopul de a „familiariza clerul moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Bisericii Ortodoxe Ruse”, în practică câțiva preoți moldoveni au ajuns în timpul unui asemenea pelerinaj să se fotografieze la o berărie din regiunea Moscovei, fiind cu halbele de bere în față. Chiar dacă imaginile în care aceștia apar au stârnit critici în rândul internauților, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Episcop de Soroca și Drochia, Ioan Moșneguțu, a declarat pentru ZdG că nu vede „nicio problemă” în aceste fotografii.