Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii despre omorul din…

VIDEO Detalii despre omorul din sectorul Rîșcani al capitalei, percheziții la Comrat, candidatul PSRM la alegerile prezidențiale și dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Un lider al unei „grupări criminale” din Turcia a fost ucis în plină zi în sectorul Rîșcani al capitalei. Cum a ajuns acesta în R. Moldova și ce versiuni examinează poliția? Vorbim și despre fostul procuror general care vrea să ajungă președinte, dar și despre școala profesională care avea 200 de burse pentru… 50 de elevi.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Organele de drept au pornit o cauză penală după ce un cetățean turc în vârstă de 41 de ani a fost împușcat mortal, miercuri, la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. Omorul a fost comis de un bărbat, cu fața acoperită de o cască, în timp ce se deplasa pe o bicicletă electrică. Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul care a fost ucis era liderul unei „grupări criminale”. Anterior, acesta a fost anunțat pe canalele Interpol de către autoritățile din Marea Britanie pentru arest și extrădare, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției: „Această persoană nu are nicio tangență cu dosarul Interpol. Această persoană a fost refugiată în Ucraina o perioadă, când a fugit din Turcia. La începutul războiului, prin regiunea transnistreană a venit în R. Moldova. A doua zi după ce a intrat pe teritoriul țării, persoana a fost reținută. Precizez, încă nu era în căutare Interpol”.

Bărbatul nu a fost extrădat din R. Moldova pentru că a depus cerere de azil. În urmă cu doi ani i-a fost refuzată acordarea azilului, dar până acum nu există o decizie definitivă a instanței de judecată. Anchetatorii examinează versiunea unei reglări de conturi între „grupări criminale” sau lichidarea intenționată a cetățeanului turc, pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar din Marea Britanie. Poliția a reținut doi suspecți.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat, marți, percheziții la Comrat, la sediul organizației teritoriale a fostului partid „Șor”, dar și la domiciliile unor activiști, în cadrul unei cauze penale pornite pe fapte de spălare de bani, finanțare ilegală a partidului politic și falsificarea rapoartelor financiare. În urma descinderilor, șase persoane au fost reținute. Oamenii legii investighează faptele ilegale ale bănuiților, manifestate prin mobilizarea persoanelor pentru participarea la proteste organizate, achitarea salariilor pentru activiștii formațiunii și a transportatorilor de pasageri, precum și achitarea unor suplimente bănești prin intermediul cardurilor bancare „MIR”, emise de entități bancare din Federația Rusă.

Un angajat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor este cercetat penal într-un dosar de corupere pasivă. Bărbatul ar fi pretins și acceptat sume de bani sau bunuri de la transportatorii de produse de origine animală și vegetală pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare. Organele de drept au efectuat, miercuri, percheziții la punctul sanitar-veterinar al ANSA amplasat în punctul de trecere a frontierei Criva – Mămăliga, la domiciliul și în automobilul bănuitului. În urma acțiunilor de urmărire penală, au fost ridicate mijloace bănești, purtători de informație și registre de evidență a mărfurilor importate.

Sergiu Caraman este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorul a fost ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului. În ultimul an, Sergiu Caraman a asigurat interimatul funcției de președinte al CSM. 

Sergiu Caraman, președintele Consiliului Superior al Magistraturii: „Noi trecem printr-o perioadă când încă ne formăm ca și colectiv, dar sunt sigur că după aceasta o să reușim să livrăm atât societății, cât și sistemului judecătoresc rezultate care vor fi apreciate la justa valoare. Eu vă mulțumesc pentru încredere”.

Șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, vizat într-un dosar de corupție, a fost  transferat din arest la domiciliu în arest preventiv pentru 30 de zile. Se întâmplă după ce Curtea de Apel Chișinău a admis recursul procurorilor împotriva deciziei prin care Viorel Țentiu a fost plasat în arest la domiciliu.

Dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău urmează a fi examinat de un nou complet de judecată, al treilea la număr, după ce doi dintre magistrații care au examinat anterior cauza au fost transferați în alte instanțe. Astfel, noul complet va fi format din magistrații Ana Cucerescu, Olga Bejenari și Eugeniu Beșelea. De la distribuirea aleatorie a dosarului noului complet de judecată, nu s-a desfășurat însă nicio ședință lucrativă, ultima fiind amânată din motivul neprezentării a doi avocați și doi inculpați. Mai multe detalii aflați de pe site-ul nostru – www.zdg.md.

Magistrații Curții Constituționale au declarat inadmisibile sesizările blocului „Victorie” și Blocului Comuniștilor și Socialiștilor pentru controlul constituționalității Legii privind votul prin corespondență. Judecătorii susțin că prin instituirea procedurii dreptului de a vota prin corespondență nu are loc o restrângere a acestui exercițiu, ci, dimpotrivă, o diversificare a metodelor de votare. La alegerile prezidențiale din 20 octombrie curent urmează a fi implementat în premieră votul prin corespondență pentru cetățenii moldoveni stabiliți în SUA și Canada. Astfel, aceștia își vor putea exprima votul prin poștă, fără a fi nevoiți să se prezinte fizic la o secție de votare în ziua alegerilor.

Partidul Socialiștilor din R. Moldova a anunțat că-l susține pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Igor Dodon, președintele PSRM: „Alexandr Stoianoglo posedă și autoritate profesională, și atitudine patriotică, și modestie personală, și curaj civic, și principialitate. Dumnealui posedă toate acele calități de care trebuie să dea dovadă un președinte de țară”.

Alexandr Stoianoglo a fost deputat între 2009 și 2014 din partea Partidului Democrat, iar din 2019 a fost, timp de doi ani, procuror general al R. Moldova. Fiind în această funcție, în octombrie 2021 Stoianoglo a fost reținut, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. La sfârșitul lunii februarie curent, fostul procuror general a fost achitat în dosarul în care era judecat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Celelalte dosare nu au deocamdată o finalitate. 

Săptămâna aceasta, Procuratura Anticorupție a confirmat că noul sediu al instituției va fi amplasat în clădirea de pe strada Bănulescu-Bodoni, care, în prezent, ține loc de sediu pentru Autoritatea Națională de Integritate și pentru Serviciul Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție susțin că identificarea unui sediu potrivit va permite angajarea personalului necesar și va asigura funcționarea optimă a instituției.

Guvernul R. Moldova a aprobat semnarea Acordului cu Guvernul Statelor Unite privind achiziționarea terenului fostului stadion Republican pentru noul sediu al Ambasadei SUA la Chișinău. Nu se cunoaște deocamdată suma pe care o va plăti misiunea diplomatică statului nostru, însă autoritățile au anunțat anterior că prețul de vânzare estimat ar fi de circa 15 milioane de euro. Parlamentul a modificat anterior legislația pentru ca Guvernul să poată negocia prețul bunului imobil pornind de la valoarea de referință cadastrală a terenului, dar nu de la valoarea de piață.

Autoritățile din educație anunță că vor sesiza Centrul Național Anticorupție după ce, în timpul unui audit, au depistat mai multe nereguli la Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sîngerei. Auditul a scos la iveală că, pentru cei 50 de elevi care își făceau studiile în cadrul instituției, erau alocate 200 de burse.  Totodată, unii elevi au fost înmatriculați cu finanţare de la bugetul de stat, cu nerespectarea normelor legale, iar administrația școlii a admis mai multe abateri în ceea ce privește achizițiile publice. Controlul a fost efectuat în perioada aprilie-iunie.

Deputatul Vasile Bolea, care a trecut de la socialiști la partidul „Renaștere”, controlat de penalul fugar Ilan Șor, a fost amendat cu 1950 de lei pentru că nu a putut prezenta polițiștilor revizia tehnică și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Potrivit NewsMaker.md, Bolea se afla la volanul mașinii personale atunci când a fost oprit de polițiștii de la Cimișlia. La un moment dat, Bolea le-a spus polițiștilor că este deputat. Voi de ce credeți că Bolea a ținut să le spună polițiștilor că este deputat? Așteptăm opiniile voastre în comentarii.

Decizia poliției de frontieră de a-i interzice artistului rus Filip Kirkorov accesul în R. Moldova, citez „nu conținea motive aferente securității naționale și ordinii publice, ci „niște ipoteze formale”, invocă magistrata Violeta Chisilița în decizia motivată a Judecătoriei Chișinău, prin care a fost anulată interdicția aplicată lui Kirkorov. Filip Kirkorov este unul dintre artiștii ruși care susține agresiunea rusă din Ucraina și care a participat, la Moscova, la evenimentul de constituire a blocului politic „Victorie”, coordonat de Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda R. Moldova un credit în valoare de 36,2 milioane de euro pentru sectorul medical. Un acord în acest sens a fost ratificat, joi, de Parlament. Astfel, instituțiile medico-sanitare publice vor fi modernizate cu dispozitive medicale performante pentru reabilitarea pacienților. De asemenea, o parte din bani vor fi destinați serviciilor de asistență medicală preventivă pentru pacienții cu risc sporit de accident vascular cerebral. Proiectul ar urma să fie pus în aplicare în perioada 2024-2029.

Săptămâna aceasta, cruzimea rușilor în războiul din Ucraina a șocat din nou lumea. Un spital de copii din Kiev a fost lovit de o rachetă rusească. Peste 30 de oameni au murit, inclusiv copii, iar cel puțin 120 de persoane au fost rănite. Marți, şefii statelor membre NATO s-au reunit la Washington. La finalul summitului a fost adoptată o declarație prin care a fost reiterat sprijinul militar, pe termen lung, pentru Ucraina. De asemenea, NATO a cerut Rusiei să-şi retragă trupele staționate ilegal în R. Moldova și Georgia.

Într-un nou editorial video, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, vorbește despre cazul de îngrădire a accesului la informații de interes public admis de primăria Chișinău și despre intimidările și amenințările cu care s-a confruntat reportera Ziarului de Gardă Felicia Ganev după ce a încercat să obțină răspuns întrebărilor sale de la primarul general Ion Ceban și consiliera sa pe comunicare Natalia Ixari. Materialul video integral poate fi găsit pe canalul Ziarului de Gardă de pe YouTube.