Demisii în sectorul energetic, eliberarea din funcție a judecătoarei cu Porsche de 11 mii lei, proiectul legii bugetului de stat pentru 2025 și anularea prezidențialelor din România | Săptămâna de Gardă
În R. Moldova urmează să fie declarată stare de urgență în sectorul energetic, premierul Dorin Recean cere demisiile a trei funcționari, acuzând că nu au asigurat țara cu gaze naturale, iar pensiile și alte prestații sociale ar putea fi indexate cu 6,1 %.
Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.
Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat joi demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, al directorului interimar al companiei Energocom, Victor Bînzari, precum și a membrului în Consiliul de Observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, pe motiv că nu au gestionat corespunzător sectorul energetic.
Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai mic preț. În loc să caute vinovați și să paseze responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaze naturale la momentul oportun”.
De asemenea, prim-ministrul Dorin Recean a cerut companiei Moldovagaz să numească un nou membru al Consiliului de Observatori și să pună în aplicare rezultatele concursului privind noua conducere de la Moldovagaz. Astfel, Vadim Ceban, căruia i-a expirat mandatul, urmează să fie înlocuit cu Dorin Junghietu. În aceeași zi, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care Victor Parlicov a fost revocat din funcția de ministru al Energiei.
Săptămâna viitoare, premierul va merge în Parlament pentru a cere declararea stării de urgență în sectorul energetic. Portofoliul de ministru al Energiei va fi preluat temporar de prim-ministrul Recean. Anunțul despre demisii are loc la câteva zile după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat tarifele la gazele naturale, iar reprezentanții mai multor instituții de profil fuseseră audiați în Parlament în legătură cu situația din sectorul energetic. Directorul interimar al companiei de stat, Energocom, a explicat de ce instituția nu a procurat gaze naturale în avans, fără solicitarea din partea companiei „Moldovagaz”.
Victor Bînzari, directorul general interimar al SA „Energocom”: „Este prea riscant să crezi că prețul pe care îl ai tu este cel mai ieftin și ca să nu ne pomenim că rămânem cu gaz la un preț X nu știm care este, atunci nimeni nu își asumă această decizie. Energocom nu este Loteria Moldovei să poată să riște cu banii publici”.
Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”: „În prezent avem achiziționate circa 563 milioane de metri cubi de gaze naturale. Avem acoperite lunile decembrie și ianuarie. Asta înseamnă că pentru întreg sezonul rece, 80% din volumele necesare pentru consum sunt achiziționate”.
Dacă în 2025 concernul rus Gazprom va sista livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, autoritățile de la Chișinău vor furniza locuitorilor din stânga Nistrului gaze naturale la preț de piață. De asemenea, Guvernul le-ar putea oferi locuitorilor și compensații la energie, dar nu va admite ca în regiune să ajungă gaz la preț preferențial. Declarațiile au fost făcute de vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul unei emisiuni de la TV8.
Fragmente ale unei drone au fost găsite pe 3 decembrie în apropierea localității Podgoreni din raionul Orhei. La scurt timp după incident, accesul cetățenilor în zonă a fost restricționat, iar experții au examinat obiectul. Pe parcursul lunii noiembrie, fragmentele a patru aparate de zbor au fost depistate pe teritoriul țării noastre. Anterior, mai mulți experți au declarat pentru ZdG că pentru a ne proteja spațiul aerian, autoritățile trebuie să investească resurse majore în domeniul apărării.
Deputatul transfug Vasile Bolea ar putea fi sancționat de Autoritatea Națională de Integritate, după ce a fost constatată o avere cu caracter nejustificat de peste 230 mii de lei în privința parlamentarului. Dacă actul ANI va rămâne în vigoare, Vasile Bolea va fi decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani și va pierde mandatul de parlamentar. Patru milioane de lei ar fi fost delapidați în cadrul unui proiect finanțat din bani europeni și gestionat de Agenția de Stat „Moldsilva”. Faptele investigate de ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurori s-au consumat acum 8 ani. Una dintre persoanele cu statut de bănuit susține că acuzația este nefondată și că dosarul ar fi o răfuială. Ziarul de Gardă a aflat că firma care a executat lucrările de construcție investigate acum de procurori aparține rudelor lui Viorel Moșneaga, aflat atunci la conducerea Agenției Achiziții Publice. Mai multe detalii din anchetă găsiți pe site-ul nostru – zdg.md.
Săptămâna aceasta, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat raportul Comisiei de evaluare externă a judecătoarei Curții Supreme de Justiție, Mariana Ursachi, fostă Pitic, și au constatat că aceasta nu a promovat evaluarea. Astfel, Mariana Ursachi a fost eliberată din funcția de judecătoare la CSJ. De asemenea, Mariana Ursachi a fost decăzută din dreptul de a exercita funcția de judecător pe un termen de 7 ani și a fost lipsită de dreptul de a beneficia de o indemnizație unică la concediere. Decizia CSM poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție. ZdG a scris anterior că fosta judecătoare deținea un Porsche Cayenne pe care-l evalua la doar… 11 mii de lei. Tot săptămâna aceasta, Consiliul Superior al Magistraturii a admis sesizarea procurorului general și a eliberat acordul la pornirea urmăririi penale în privința magistratului Judecătoriei Chișinău, Igor Pulbere. Acesta este bănuit de includerea unor date incomplete sau false în declarația sa de avere și interese personale.
„Stați în vilele noastre private spațioase în singura stațiune de pe insula Silhouette, care este 93% parc național”. Astfel se prezintă hotelul în care și-au petrecut concediul judecătorul Victor Sandu, tot el președinte al Asociației Judecătorilor din R. Moldova și soția sa, pe insulele Seychelles, una dintre cele mai exotice destinații turistice din lume. Printre imaginile din vacanță, soția judecătorului a publicat și câteva fotografii cu un apartament obținut la preț preferențial de către soțul său judecător în cadrul unui program destinat „îmbunătățirii condițiilor de trai ale angajaților sistemului judecătoresc”. Soția judecătorului a anunțat că apartamentul se vinde cu 96 de mii de euro – de trei ori mai mult decât a costat la pvrocurare. Cum a răspuns judecătorul la întrebările ZdG, aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.
Administratorul unei întreprinderi municipale din domeniul alimentației publice din cadrul Primăriei municipiului Chișinău este cercetat într-un dosar de corupție. Conform Centrului Național Anticorupție, din 2023 și până în prezent, acesta ar fi cerut și primit sistematic mită, favorizând unii agenți economici la încheierea contractelor privind livrarea produselor alimentare. Administratorul urmează a fi audiat în calitate de bănuit și cercetat în stare de libertate. Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2025 a fost votat joi în prima lectură de Parlament. Documentul prevede majorarea cu 15% a salariului angajaților din sistemul medical și cu 9% pentru profesori. De creșteri salariale vor mai avea parte polițiștii și salvatorii, dar și specialiștii din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune și Administrației Naționale a Penitenciarelor. De asemenea, se planifică majorarea, de la 1 mai 2025, a pensiei minime pentru limita de vârstă până la 3 300 de lei, pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani. Iar de la 1 aprilie 2025, pensiile și alte prestații sociale vor fi indexate cu 6,1%.
Comunitatea internațională continuă să stea cu ochii pe evenimentele politice din România. Curtea Constituțională a României a anulat, vineri, alegerile prezidențiale. Asta înseamnă că alegerile vor fi reluate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central. Decizia Curții Constituționale vine după ce miercuri președintele Klaus Iohannis a desecretizat documentele prezentate de serviciile de informații românești, în legătură cu intervenția unui stat străin pentru susținerea candidatului Călin Georgescu. Conform biziday.ro, acestea sugerează, fără a prezenta dovezi directe, că statul este Rusia, iar platforma TikTok a păcălit autoritățile române, distribuind conținut ilegal inclusiv în ziua alegerilor. Mai mult, hackerii au avut acces la serverele unor instituții de stat importante din România, precum Autoritatea Electorală Permanentă. La o zi după desecretizarea documentelor, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar penal. Între timp, președinta Maia Sandu s-a întâlnit pe 5 decembrie, la București, cu Elena Lasconi, candidată la funcția de președintă a României. Șefa statului și-a exprimat susținerea pentru candidata Uniunii Salvați România.
Într-un nou episod din „Falsul lunii”, colega noastră Mariana Colun a analizat declarațiile mai multor oficiali ruși și a unor politicieni din R. Moldova, care au lansat afirmații false despre alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea la UE. Cum califică aceste declarații președintele Comunității Watchdog, Valeriu Pașa, aflați din materialul integral publicat pe canalul de youtube al Ziarului de Gardă.