Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ Demisia Tatianei Răducanu, contrabandă…

VIDEO Demisia Tatianei Răducanu, contrabandă cu peste 2,3 milioane de lei, noua cetățenie a lui Ilan Șor și Parteneriatul de Securitate și Apărare dintre R. Moldova și UE | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Astăzi vorbim despre noul scandal izbucnit în sistemul de justiție din Republica Moldova, despre milioanele aduse de la Moscova de zeci de „cărăuși” și vă spunem data alegerilor prezidențiale și a referendumului de aderare la Uniunea Europeană. Vă mai spunem despre noua cetățenie a lui Ilan Șor, dar și cum au dat declarații în instanță doi reporteri ZdG într-un dosar de finanțare ilegală a fostului partid Șor, în care este vizată Marina Tauber.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Sistemul de justiție din Republica Moldova, aflat în plină reformă, a trecut în această săptămână printr-un nou scandal. Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, a depus cerere de demisie la scurt timp după ce, în spațiul public, a apărut o scrisoare semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, potrivit căreia, citez „Tatiana Răducanu este apropiată și a executat comenzile lui Platon, Colenco și Șor”. Tatiana Răducanu a declarat pentru ZdG că informația este falsă. Aceasta a menționat că a fost nevoită să demisioneze, pentru a nu compromite procesul de vetting. De cealaltă parte, Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii și spune că nu urmărește „să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting”.

Președinta Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni de la TV8 că așteaptă probe concrete care ar confirma acuzațiile aduse de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, la adresa Tatianei Răducanu. Șefa statului a spus că abia după ce i se vor oferi dovezi convingătoare, aparatul prezidențial ar putea examina posibilitatea excluderii Tatianei Răducanu din funcția de membră a Consiliului Suprem de Securitate.

Ministerul Justiției a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, o cerere de chemare în judecată prin care solicită interzicerea activității partidului „Şansă”, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, pentru 6 luni. Se întâmplă după ce Comisia Electorală Centrală a sesizat ministerul, informând că, în timpul unui control efectuat în privința formațiunii politice, organul de conducere al partidului nu s-a conformat cerințelor și nu a prezentat informații complete. Într-o reacție publicată pe Facebook, Alexei Lungu, liderul partidului „Șansă”, susține că acțiunile autorităților vin pentru a scoate formațiunea politică din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Reprezentanții partidului „Șansă” și ai altor formațiuni afiliate lui Ilan Șor au participat, în aprilie, la Moscova, la lansarea blocului politic „Victorie”.

Tot săptămâna aceasta, organele de drept au anunțat despre pornirea unei cauze penale pe contrabandă cu peste 2,3 milioane de lei. Banii ar fi fost aduși din Rusia de pasagerii a două curse avia, ajunși la Chișinău prin Istanbul, în beneficiul unui „grup criminal organizat”. Conform Serviciului Vamal, circa 50 de persoane au avut rol de cărăuși ai banilor, astfel încât autoritățile să nu cunoască despre originea și scopul folosirii mijloacelor financiare. La revenirea de la Moscova, persoanele au fost percheziționate la Aeroportul Internațional Chișinău, iar banii au fost ridicați în calitate de probă în dosarul penal. De asemenea, de la cărăuși au fost ridicate pentru cercetare și telefoane mobile de modele identice. Anterior, organele de drept au pornit o cauză penală după ce mai multe persoane care se întorceau pe calea aerului de la Moscova, acolo unde au participat la evenimentul de creare a blocului politic „Victorie”, coordonat de oligarhul Ilan Șor, au introdus în țară peste 20 de milioane de lei.

Oligarhul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Dezvăluirea a fost făcută chiar de Șor, într-un interviu pentru un blogger pro-Kremlin.

Ilan Șor, fost deputat condamnat în dosarul „Frauda bancară”: „Am depus actele și am primit cetățenia. Astfel, astăzi sunt cetățean al Federației Ruse”.

Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a precizat pentru ZdG că Șor deține cetățenia rusă din ianuarie 2024. Oligarhul deține, în prezent, trei cetățenii – a R. Moldova, a Israelului și a Federației Ruse.

Parlamentul a votat: Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova vor merge la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani, dar și pentru a participa la un referendum constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Deciziile au fost luate joi, 16 mai, în ședința plenară a Parlamentului.

Gheorghe Marchitan, fost magistrat la Judecătoria Căuşeni, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii în dosarul „Laundromat”, considerat a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie. Acesta însă a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală. Decizia a fost luată, miercuri, de Curtea de Apel Chișinău, care a menținut sentința primei instanțe.

Trei procurori, Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi, Alexandru Cernei și fostul lector universitar Grigore Vornicescu, s-au înscris în concursul repetat pentru funcția de procuror general. În ultimii doi ani, funcția de procuror general a fost exercitată de interimarii Dumitru Robu și Ion Munteanu. Detalii despre activitatea candidaților înscriși în concursul repetat, aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Reporterii Ziarului de Gardă, Natalia Zaharescu și Vasile Ursachi, au fost audiați în calitate de martori în dosarul finanțării ilegale a fostului partid Șor, dosar în care este vizată Marina Tauber, fostă vicepreședintă a formațiunii. În cadrul audierilor de marți, 14 mai, avocații deputatei au vrut să afle de la reporteri la îndemnul cui a fost realizată investigația „Protestatari în chirie”, dacă reporterii susțin fostul partid Șor, dacă au participat la protestele organizate de Platforma DA, PAS sau altă formațiune politică și ce au făcut cu cei 400 de lei pe care i-au primit pentru participarea sub acoperire la protestul din septembrie 2022, din capitală. Ce declarații au făcut colegii noștri în fața instanței și ce spune Marina Tauber, veți putea vedea într-un material video care va fi publicat în următoarele zile pe canalul Ziarului de Gardă de pe youtube. Până atunci, vă-ndemnăm să vă abonați și să activați clopoțelul de notificări.

R. Moldova și Uniunea Europeană vor semna în perioada următoare un Parteneriat de Securitate și Apărare. Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova a confirmat acest lucru după ce presa internațională a scris că țara noastră și UE sunt pe cale să-și aprofundeze cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent.  Mai exact, Parteneriatul ar urma să prevadă sporirea schimbului de informații cu UE, efectuarea de exerciții militare comune și includerea Republicii Moldova în sistemul comun de achiziții de arme al UE. Potrivit autorităților de la Chișinău, UE este în proces de stabilire a unor astfel de parteneriate cu o serie de țări cu care a ajuns la un nivel mai intens de cooperare.

Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și R. Moldova. Instituția a aprobat, luni, suspendarea taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene și moldovenești către UE. Astfel, producătorii din R. Moldova vor putea exporta în continuare pe piața europeană struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative. 

Fostul polițist Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului gravidei de 19 ani Ana-Maria, va sta încă 30 de zile în arest preventiv. Decizia a fost luată, marți, de către magistrații Judecătoriei Orhei. Anterior, procurorii au decis să înainteze în privința suspectului, pe lângă acuzația de răpire și omor a unei femei gravide, și infracțiunea de viol. 

Un bărbat din raionul Florești a fost condamnat la 130 de ore de muncă în folosul comunității după ce și-a lovit soția, iar ulterior aceasta a decedat. Sentința a fost pronunțată pe 8 mai de judecătoarea Elena Marandici de la Judecătoria Soroca, sediul Florești. În cele din urmă, bărbatul a fost acuzat de violență în familie, dar nu și de omorul femeii. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat, marți, că decesul femeii nu a survenit în urma loviturilor aplicate și că din acest motiv fapta a fost recalificată în violență în familie care s-a soldat cu producerea unor vătămări corporale ușoare. Miercuri, Asociația Obștească „Femei pentru Femei” a organizat un protest în Piața Marii Adunări Naționale față de violența împotriva femeilor, condamnând acțiunile bărbatului din Florești.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Pistele de decolare și de aterizare, căile de rulare și terenurile pe care acestea sunt amplasate țin de domeniul public al statului. O decizie în acest sens a fost adoptată, joi, de Parlament.

Radu Marian, deputat PAS: „Această modificare va permite Agenției Proprietăți Publice să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani”.

Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico (robert fițo), a fost împușcat, miercuri, în orașul Handlová, unde avea loc o ședință de guvern. Incidentul s-a produs când premierul a venit în mijlocul oamenilor. Potrivit presei internaționale, atacatorul care l-a împușcat pe premier ar fi scriitorul și poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani. Potrivit comunicatelor oficiale, Fico ar fi ajuns la spital în stare gravă și a fost supus unei intervenții chirurgicale. Robert Fico, numit adesea „Orban de stânga”, a revenit la putere în Slovacia în toamna anului 2023 după ce a câștigat alegerile parlamentare cu un discurs puternic pro-rus și anti-UE.

Trupele ruse continuă să avanseze în regiunea Harkiv. Autoritățile ucrainene au anunțat că cele mai grele lupte se duc în estul țării și că au desfășurat forțe suplimentare în zonă, pentru a opri ofensiva rusă. Între timp, Ministerul rus al Apărării anunță că trupele sale au cucerit satul Robotîne din regiunea Zaporojjea. Săptămâna aceasta, șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a efectuat o vizită la Kiev. Oficialul și-a manifestat din nou sprijinul pentru Ucraina, anunțând o finanțare suplimentară de 2 miliarde de dolari. În următoarele luni pe site-ul Ziarului de Gardă, pe canalul nostru de youtube, dar și pe paginile de pe rețelele de socializare, veți putea vedea un nou produs video, dedicat demontării falsurilor și manipulărilor din spațiul public. Primul episod poate fi deja văzut pe canalul nostru de YouTube.