Cum se acumulează şi cum sunt utilizate fondurile de asigurare medicală obligatorie
Bugetul fondurilor asigurării medicale obligatorii, gestionat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), este format în mare parte din contribuţiile achitate de persoanele angajate şi transferurile de la Guvern pentru cei asiguraţi de stat – copii, pensionari, gravide, şomeri şi alţii. Tot în acest buget vin şi banii de la persoanele care achită prima de asigurare în sumă fixă.
Majoritatea banilor acumulaţi (97%) sunt destinați serviciilor medicale (asistență medicală: urgentă, de ambulatoriu, spitalicească, servicii medicale de înaltă performanță, medicamente compensate, îmgrijiri medicale paliative și la domiciliu) pe care CNAM le achită atât instituțiilor medicale publice, cât și private în baza contractelor încheiate. Restul (3%) sunt utilizaţi pentru activităţi de profilaxie (imunizare, screening-uri), dezvoltarea şi modernizarea prestatorilor de servicii medicale, gestionarea fondurilor.
CNAM a lansat un filmuleț grafic în care explică modul în care sunt colectaţi banii în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi unde sunt utilizate aceste mijloace financiare. Filmulețul video este parte a campaniei de informare privind drepturile şi obligaţiile persoanelor asigurate, desfăşurată anual de CNAM.
În sistemul de asigurare medicală obligatorie, persoanele asigurate au drepturi egale la un şir de servicii medicale în caz de boală – asistenţa medicală de urgenţă, serviciile acordate de medicul de familie şi echipa sa, medicamente compensate, asistenţa medicală la nivel de ambulatoriu şi cea spitalicească, îngrijiri la domiciliu, servicii de înaltă performanţă, cum ar fi tomografie, ultrasonografie, mamografie, rezonanţă magnetică. Accesul la asistenţa medicală nu depinde de vârstă, venit sau locul de trai.
Foto: captură video, cnam.md