Cui a strâns mâna Igor Dodon în patru ani de mandat?
În trei ani și jumătate de la învestirea sa în funcţia de preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon a avut peste 500 de întâlniri cu lideri de state, ambasadori, diplomaţi și oficiali străini. Șeful statului a acordat prioritate partenerilor din Est, preponderent Federației Ruse. În platforma sa electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, Igor Dodon spune că-şi doreşte „relaţii privilegiate cu România şi Ucraina”, însă în cei aproape patru ani de mandat niciunul din preşedinţii celor două state nu au vizitat R. Moldova şi nici Dodon n-a fost invitat la Bucureşti sau Kiev. A avut o singură întrevedere, în cadrul participării la sesiunea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din septembrie 2019, cu omologul său român. La capitolul întrevederi cu șefii altor state, lider este Vladimir Putin, președintele F. Ruse, cu care Igor Dodon s-a văzut de cel puțin 14 ori, fiind urmat de liderul Republicii Belarus, Aleksandr Lukashenko, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev și cel al Turciei – Recep Tayyip Erdogan.
5,8 milioane de lei pentru deplasări în străinătate
Cheltuielile destinate deplasărilor în străinătate a președintelui Igor Dodon și delegațiilor însoțitoare pe parcursul a trei ani jumate de mandat (decembrie 2016- august 2020) au constituit 5,8 milioane de lei din 13,7 milioane alocate. Din acești bani, șeful statului a efectuat 70 de deplasări peste hotarele R. Moldova, dintre care 6 vizite oficiale în Federația Rusă, Azerbaidjan, Armenia, Israel și Turcia, iar restul 64 au fost vizite de lucru în 21 de țări, dintre care doar 5 state europene. Printre țările vizitate de Igor Dodon nu se regăsesc țările vecine România și Ucraina.
Întrevederi cu președinții altor state: lider – Vladimir Putin, 14 întâlniri
În cei patru ani de mandat Igor Dodon s-a văzut de 14 ori cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Prima întrevedere cu liderul de la Kremlin a avut loc pe 17 ianuarie 2017, fiind și prima vizită oficială a lui Igor Dodon în calitate de președinte al R. Moldova. Acesta menționa atunci că: „este şi prima vizită oficială a preşedintelui Moldovei din anul 2008. În ultimii nouă ani, nimeni din conducătorii ţării nu s-a aflat cu o vizită oficială în Federaţia Rusă”.
După Putin, Igor Dodon s-a întâlnit cel mai des cu președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukashenko – de cel puțin 6 ori, cu președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, s-a văzut de 5 ori, iar cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a avut 3 întrevederi.
Pe perioada mandatului său de președinte, Igor Dodon nu s-a întâlnit niciodată cu președintele Ucrainei, iar cu cel al României a avut o singură întrevedere în septembrie 2019, în marja participării la sesiunea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
De cel puțin 2 ori Dodon s-a întâlnit cu președinții următoarelor țări: Iran, Turkmenistan, Kazakhstan, Tadjikistan, Bulgaria, Macedonia, Letonia.
200 de întrevederi bilaterale cu ambasadorii: lider – ambasadorul rus, 65 de întâlniri
La capitolul întrevederilor preşedintelui Dodon cu ambasadorii altor state, ambasadorul Federaţiei Ruse deţine întâietatea: 65 de întâlniri oficiale în 3,5 ani. De 36 de ori Igor Dodon s-a văzut cu ambasadorul SUA, iar cu ambasadorul Turciei – de 19 ori.
Cu ambasadorul României șeful statului a avut 2 întrevederi, iar cu cel al Ucrainei – nicio întrevedere bilaterală.
Cel puțin alte 70 de întrevederi cu reprezentanți din F. Rusă
Pe lângă întrevederile cu Putin și cele cu ambasadorul F. Ruse, preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut alte cel puțin 70 de întrevederi cu diferiţi oameni de afaceri și oficiali ruşi, printre care se numără: Andrei Nazarov și Igor Chaika, liderii Organizației obștești „Delovaia Rossia” (10 întrevederi), Dmitri Kozak, șef-adjunct al Administrației prezidențiale, Reprezentant Special al Președintelui F. Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu R. Moldova (10 întrevederi), Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril (7 întrevederi), Gherman Gref, președintele Consiliului de administrație al „Sberbank” (5 întâlniri), Aleksei Miller, preşedintele Consiliului de Administrare al companiei „Gazprom” (5 întâlniri).
Uniunea Europeană (UE) – principalul partener economic al R. Moldova, cel puțin 18 întâlniri bilaterale cu șeful delegației UE și alte 50 cu oficiali ai UE
Șeful statului a avut 18 întrevederi bilaterale cu șeful delegației UE în R. Moldova și alte cel puțin 50 de întrevederi cu alți oficiali ai Uniunii Europene, printre care se numără: Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Cecilia Malmstrom, Comisar UE, Jean-Claude Junker, fost preşedinte al Parlamentului European, Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Johannes Hahn, Comisar UE, Dunja Mijatovic,
Dintre președinții statelor membre ale Uniunii Europene, Igor Dodon s-a întâlnit cu: Rumen Radev, președintele Bulgariei, Prokopios Pavlopoulos, fostul președinte al Greciei, Filip al Belgiei, regele Belgiei, Kersti Kaljulaid, președinta Estoniei, Janos Ader, președintele Ungariei, Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei, Emmanuel Macron, președintele Franței, Egil Levits, președintele Letoniei și Alexander Van der Bellen, președintele Austriei.
Prioritățile de politică externă ale candidatului Igor Dodon
Igor Dodon, actualul președinte al R. Moldova și candidat la președinție, și-a enunțat prioritățile de politică externă pentru un eventual nou mandat în calitate de șef de stat, în cadrul căreia a anunțat că dacă va fi reales va transforma R. Moldova într-o „punte dintre Est și Vest”, unde Rusia va fi principalul partener strategic al R. Moldova. Turcia și China vor fi, potrivit platformei electorale a lui Igor Dodon, „partenerii noștri strategici”, pe același palier cu Statele Unite ale Americii. De asemenea, din același document aflăm că dezvoltarea relațiilor cu UE va consta „aprobarea normelor și standardelor europene în domeniul dreptului și al combaterii corupției”. În schimb, relațiile cu structurile și țările Uniunii Economice Eurasiatice, dominată totalmente de Rusia, „vor fi dezvoltate în toate direcțiile: interparlamentară, economică, umanitară, interregională, cooperarea juridică, dar și în domeniul securității și schimbului de informații tehnico-științifice”. Asociația pentru Politică Externă din R. Moldova (APE) a emis o declarație prin care atenționează că prioritățile de politică externă anunțate de Igor Dodon reprezintă „cea mai agresivă tentativă de revizuire cardinală a politicii externe a R. Moldova din ultimii 20 de ani”. „Dodon ignoră cu desăvârșire Parteneriatul nostru strategic pentru integrare europeană cu România și nu spune nimic despre importanța strategică a Ucrainei pentru asigurarea securității noastre naționale și integrității teritoriale. Ambelor state vecine le este negat statutul de parteneri strategici primordiali, fiind reduse la dezvoltarea unor simple relații de bună vecinătate și de cooperare”, se arată în declarația APE.
Atribuțiile președintelui R. Moldova în domeniul politicii externe
Statutul și atribuțiile președintelui R. Moldova sunt prevăzute în Constituția R. Moldova. În domeniul politicii externe a țării, potrivit articolului 86 din Constituție, preşedintele R. Moldova are următoarele atribuții:
- poartă tratative şi ia parte la negocieri, încheie tratate internaţionale în numele Republicii Moldova şi le prezintă, în modul şi în termenul stabilit prin lege, spre ratificare Parlamentului.
- la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai Republicii Moldova şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
- primeşte scrisorile de acreditare şi de rechemare ale reprezentanţilor diplomatici ai altor state în Republica Moldova.
Surse date statistice: calcule efectuate în baza datelor disponibile pe site-ul oficial al Președinției, Raportul de activitate al președintelui R. Moldova