Ce (nu) ai voie să faci în preajma Parlamentului, Guvernului sau Președinției?
Dacă obișnuiți să vă plimbați pe lângă Parlament, Guvern sau Președinție, probabil vi s-a întâmplat ca persoane responsabile de paza instituțiilor să vă interzică aflarea în anumite locuri din preajma celor trei instituții. Acum șase ani, tinerii erau alungați de pe gazonul Guvernului, iar recent, reportera Ziarului de Gardă, care se afla în afara orelor de serviciu, a fost somată să se ridice de pe bordura din fața Parlamentului. Am decis să aflăm care sunt regulile exacte și dacă peluzele și bordurile aparțin tuturor cetățenilor sau doar câtorva demnitari din aceste clădiri publice.
Am transmis solicitări de informație către cele trei instituții de stat.
Ce am aflat:
Paza sediilor și teritoriilor aferente Președinției, Parlamentului și Guvernului R. Moldova este asigurată de Serviciul Protecție și Pază de Stat (SPPS).
Un regulament intern privind accesul, ordinea și securitatea în instituție și pe teritoriul adiacent îl au doar Parlamentul și Guvernul. Ce prevăd aceste regulamente?
La secțiunea 2 din Regulamentul privind accesul, ordinea și securitatea în Parlament, este explicată ordinea pe teritoriul aferent instituției:
În Regulamentul privind regimul de acces în sediul Guvernului găsim capitolul IV: „Măsuri de securitate în sediul Guvernului și pe teritoriile aferente acestuia”, care, similar cu regulamentul Parlamentului, de mai sus, prevede următoarele:
- În perioada desfăşurării ceremoniilor şi procedurilor de vizită a delegaţiilor şi persoanelor oficiale, colaboratorii SPPS asigură accesul acestora, în conformitate cu prevederile pct.20 din prezentul Regulament, după caz, în comun cu instituţiile de resort, ordinea şi securitatea publică pe teritoriul adiacent sediului Guvernului, inclusiv prin limitarea accesului de persoane şi a mijloacelor de transport în perimetrul de securitate, până la înlăturarea cauzelor care ar conduce la crearea situaţiilor de atentat la viaţa, integritatea fizică şi libertatea de acţiune a persoanelor protejate, sau ar periclita accesul în sediul Guvernului.
- În cazul apariţiei unor situaţii pasibile să pericliteze securitatea persoanelor protejate sau integritatea sediului Guvernului, factorii de decizie din cadrul SPPS, în condiţiile legii, limitează/interzic accesul în sediul Guvernului, solicitând forţelor de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii şi securităţii publice ale MAI limitarea/interzicerea circulaţiei persoanelor/autovehiculelor pe teritoriul adiacent, cu instituirea perimetrului de securitate, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, pînă la înlăturarea acestora.
În cadrul Președinției un astfel de regulament scris nu există, regimul de control și acces în instituție și pe teritoriul adiacent sunt stabilite de SPPS.
Conform răspunsului recepționat de la Secretarul General al Aparatului Președintelui, Nicolae Postu
Reprezentanții instituțiilor ne-au sugerat să ne adresăm și la Serviciul Protecție și Pază de Stat, pentru a primi informații detaliate. Răspunsul SPPS a fos, însă, unul scurt și general:
Pentru asigurarea atribuțiilor de serviciu, SPPS, în temeiul art.12, lit. h) al Legii 134/2008 cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, este în drept „să întreprindă, după caz, măsuri în vederea limitării sau interzicerii temporare a circulaţiei vehiculelor şi a accesului persoanelor în anumite zone din localitate şi în imobile de orice natură, precum şi în vederea eliberării zonelor respective de mijloacele de transport care împiedică întreprinderea măsurilor de protecţie şi pază, prin remorcarea acestora
Conform răspunsului recepționat de la Serviciul de Presă al SPPS
POST SCRIPTUM
În timpul filmărilor efectuate pe scările din fața Guvernului, un ofițer SPPS i-a solicitat reporterei ZdG să coboare de pe scări și i-a sugerat să seîndepărteze de intrarea principală a instituției.
În fața Președinției și Parlamentului, ofițeri ai SPPS au întrebat dacă suntem jurnaliste și care este scopul filmărilor.