Candidata pentru un nou mandat la prezidențiale, Maia Sandu: „Am votat pentru ca R. Moldova să se dezvolte în pace și libertate, pentru ca să-și poată construi viitorul pe care-l merită”
Președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, și-a exercitat duminică, 20 octombrie, dreptul la vot.
Șefa statului a declarat jurnaliștilor că a votat pentru ca R. Moldova să se dezvolte în pace și libertate și pentru ca țara noastră să-și poată construi viitorul pe care-l merită.
„Dragi cetățeni, ieșiți la vot. În această duminică luăm două decizii importante pentru țara noastră. Luați două buletine de vot. Votați la referendum și alegeți președintele țării pentru următorii patru ani. Votul de la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte. Dragi cetățeni din diaspora, știu că vă faceți griji pentru oamenii dragi rămași acasă. Ieșiți la vot pentru ca cei dragi de acasă să poată trăi în pace în continuare. Eu am votat pentru că moldovenii trebuie să-și determine soarta, nu alții, nu banii murdari, nu minciunile, ci voința poporului. Am votat pentru ca Moldova să se dezvolte în pace și libertate, pentru ca Moldova să-și poată construi viitorul pe care-l merită. Ieșiți la vot! Votul fiecăruia este important, este cuvântul tău pentru soarta ta!”, a declarat șefa statului după și-a exprimat dreptul la vot.
Întrebată de jurnaliști dacă se așteaptă la acțiuni destabilizare în această seară sau mâine, Maia Sandu a subliniat că „instituțiile au grijă ca aceste alegeri să se desfășoare în condiții pașnice, în ordine, dar cetățenii sunt cei care pot să determine soarta acestei țări”.
„Referendumul cu privire la integrarea europeană este o decizie foarte importantă. Este decizia moldovenilor și eu am încredere în înțelepciunea moldovenilor. Moldovenii vor să trăiască în pace, în libertate și vor să poată să-și decidă singuri soarta, să-și construiască țara așa cum vor ei mai bine”, a mai accentuat Maia Sandu.
Duminică, 20 octombrie, în R. Moldova au loc referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al țării noastre. Alegătorii sunt așteptați la cele 2 219 secții de votare, dintre care 1 988 sunt deschise pe teritoriul R. Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului. Și 231 de secții de vot deschise în afara țării, în 37 de țări pentru alegătorii din diasporă, 3 dintre acestea fiind dedicate votului prin corespondență, conform unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Toate secțiile de votare din țară și-au început activitatea la ora 7:00, inclusiv cele 30 de secții organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului, unde procesul de vot a început fără incidente.
În listele electorale de bază sunt incluși 2 714 239 de alegători.
Astfel, procesul de votare este în desfășurare în Japonia, unde tradițional a votat și primul alegător. De asemenea, deja se votează în 36 de secții de votare din China, India, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite , Statul Qatar, Statul Israel , Federația Rusă, România, Turcia, Bulgaria , Grecia, Cipru , Ucraina, Belarus, Estonia, Letonia și Lituania.