„Bunicuța” acționată în judecată de președintă. Un scandal cu iz politic, alimentat de falsuri
Decizia președintei Maia Sandu de a acționa în judecată o femeie care ar fi denigrat-o prin răspândirea unor informații despre bunelul său a provocat mai multe discuții în spațiul public în ziua în care a avut loc prima ședință de judecată.
Discuțiile au fost alimentate după ce Primul în Moldova, canalul de Telegram al postului TV afiliat condamnatului fugar Ilan Șor, care are licența de emisie suspendată, a publicat un clip video în care o femeie vârstnică a fost prezentată inițial ca fiind persoana chemată în instanță de către șefa statului. Imaginile cu aceasta au fost ulterior preluate și distribuite de mai multe persoane publice și surse online, care s-au arătat îngrijorate de cum ar putea achita „bunicuța” prejudiciul moral în cazul în care instanța va admite cererea.
ZdG a constatat însă că secvențele video nu o prezentau, așa cum se menționa, pe femeia originară din comuna Risipeni, raionul Fălești, satul de baștină al președintei, care a făcut mai multe declarații despre bunicul acesteia pe rețelele de socializare înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Bunicuța” este, de fapt, Raisa Demici, o prezență activă pe rețelele de socializare, care NU are nicio legătură oficială cu procesul de judecată dintre Sandu și Anna Mihalachi. În luna noiembrie 2024 ea a participat și la protestul organizat de Partidul Socialiștilor în fața Curții Constituționale, în ziua în care urma să fie validat mandatul președintei Sandu, după ce anterior a apărut în alte imagini video în care o critica pe actuala șefă a statului.
Anna Mihalachi, persoana acționată de Maia Sandu în judecată, a șters între timp postarea cu acuzații în adresa bunicului președintei. Ea este fostă profesoară, a locuit anterior peste hotare și este acum susținătoare a Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi.
Conform informațiilor de pe profilul de Facebook al adevăratei Anna Mihalachi, aceasta și-a arătat susținerea pentru Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în primul mandat al acesteia, dar a ajuns să afirme ulterior că „a votat această sculă sorosistă-satanistă, nedorind să creadă că a apucat din genele bunelului sau Milea (Mihail) Sandu”.
Mihalachi a scris în postarea ștearsă între timp că Mihail Sandu ar fi fost „cuzist, adică trădător sau pârâtor”. Aceasta susținea că sătenilor le era frică de el, „pentru a nu fi jertfe ale expulzării moldovenilor din Siberia” și că „ar fi pângărit biserica din sat”.
Potrivit cererii prealabile publicate de avocatul Andrei Oțel, membru al partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), Maia Sandu i-a solicitat femeii să îi prezinte scuze publice, cu dezmințirea „imediată” a informației care o vizează pe Sandu și bunicul său, Mihail Sandu, prin publicarea următorului text pe pagina personală:
„Subsemnata, Anna Mihalachi, ADUC SCUZE publice și personale pentru injurie, calomnie, pătarea onoarei, demnității și reputației profesionale dnei Maia Sandu și memoriei bunicului său, dl Mihail Sandu și DEZMINT informația pe care am răspândit-o prin postarea publică din data de 14.10.2024 pe pagina mea personală din rețeaua www.facebook.com, informație care este falsă, inventată, nu corespunde adevărului și este lipsită de substrat factologic.”
Pe lângă scuzele publice, președinta țării solicită 50 de mii de lei, sumă ce constituie „contravaloarea prejudiciului moral cauzat, cu plata acesteia în termen de 15 zile”.
Avocatul Eduard Digore, care a reprezentat Guvernul în fața Curții Constituționale în cauza de declarare a neconstituționalității partidului Șor, o reprezintă pe Maia Sandu în cauza civilă înregistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Dosarul a fost repartizat aleatoriu magistratei Tatiana Sîrcu.
„Bunicuța” prezentată în mediul online că ar fi fost acționată în judecată este, de fapt, altă persoană
Prima ședință din dosar a avut loc marți, 14 ianuarie, iar în urma acesteia, pe rețelele de socializare au început să fie distribuite imagini cu o femeie în etate aflată în instanța de judecată, care era prezentată ca fiind Anna Mihalachi. Deși ulterior au modificat informațiile publicate, recunoscând că aceasta nu este persoana de la care președinta solicită scuze publice, fața adevăratei Anna Mihalachi nu a fost publicată. Imaginile video au apărut prima dată pe canalul de Telegram al postului „Primul în Moldova”, a cărui licență de emisie a fost suspendată. Chiar dacă cameramanii postului TV cu licența suspendată au fost la Judecătorie, canalul de Telegram nu a publicat imagini decât cu Raisa Demici și alte câteva secvențe cu reprezentanții legali ai Maiei Sandu, nu și cu Mihalachi.
Mesajele publice distribuite de mai mulți politicieni și funcționari făceau referință la suma de 50 de mii de lei pe care a cerut-o Sandu drept despăgubire, bani pe care „pensionara” i-ar strânge cu greu.
Contactați de ZdG, reprezentanții instanței de judecată ne-au comunicat că prima ședință a fost amânată la solicitarea Annei Mihalachi, care a declarat că are nevoie de timp pentru a-și angaja un avocat.
Condamnatul Ilan Șor s-a arătat interesat de dosar, declarând că „dacă va fi necesar, voi ajuta la plata amenzii – să se înece președinta nelegitimă cu acești bani.” „Să explice apoi cum a ajuns să primească bani de la Șor”, argumenta fostul deputat care se ascunde în Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Maiei Sandu, Igor Zaharov, pentru ZdG: „Falsurile care vizează familia sunt inadmisibile. Cei care recurg la astfel de practici josnice și defăimătoare trebuie să fie responsabili pentru acțiunile lor. Acceptarea unor astfel de comportamente de către societate nu face decât să alimenteze discursul de ură și dezinformarea. Din acest motiv, președinta Maia Sandu a decis să acționeze în instanță persoana responsabilă. Urmează ca justiția să se pronunțe asupra acestui caz.”
Mihalachi: „Moldova trebuie să fie a noastră, a moldovenilor, a creştinilor!”
Anna Mihalachi, la care unele persoane publice și surse online s-au referit utilizând termenii „bunicuța” sau „bătrâna”, este foarte activă pe rețelele de socializare, distribuind mesaje anti-UE. Aceasta nu locuiește în satul de baștină al președintei, fiind plecată anterior peste hotare, a comunicat pentru ZdG primarul comunei Risipeni, Dmitri Mosoreti. Cu mai mulți ani în urmă, Mihalachi a fost angajata școlii din localitate, fiind profesoară de arte plastice. ZdG a mai aflat că Mihalachi a predat în anul de studii 2023/2024 și la Liceul Teoretic „George Meniuc” din capitală.
Avocatul Eduard Digore, care reprezintă interesele Maiei Sandu, a transmis că documentul publicat în mediul online nu ar fi complet. Acesta a confirmat că mesajul pentru care se cer scuze publice a fost șters de pe rețelele de socializare, dar și că femeia în etate care apare în imagini nu este Anna Mihalachi, spunând că „probabil, era o doamnă prezentă pe undeva prin instanță”.
A doua zi după ședința pe caz, miercuri, Anna Mihalachi a venit cu un mesaj public în care a spus că „este gata să fie auzită mai întâi de către toate ambasadele din R. Moldova, iar mai apoi și de toate organele internaționale”.
„Eri am fost chemată in judrcată de către nepreşedinta Moldovei pentru un adevăr expus pe rețelele de socializare in timpul primului tur al campaniei electorale! Sunt gata să mă fac auzită mai intii de càtre toate ambasadele din RM, iar mai apoi şi de către toate organele internaționale. Dreptatea trebuie să triumfe! Vă indemn la maximă alăturare! Moldova trebuie să fie a noastră, a moldovenilor, a creştinilor! A sosit timpul…”, a scris Mihalachi pe același cont de Facebook pe care a publicat mesajul pentru care i se cer acum despăgubiri, atașând și o poză cu ea (ZdG a păstrat ortografia mesajului, n.r.).
Fosta profesoară este acum susținătoare a Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi. Am întrebat reprezentanții partidului dacă Mihalachi este membră a formațiunii politice, dar nu am primit un răspuns deocamdată, fiind îndemnați să expediem o solicitare de informații în adresa partidului.
Cine este „bunicuța” prezentată în mediul online drept persoana acționată de Sandu în judecată?
ZdG a aflat că persoana care apare în imaginile video distribuite, declarând că „toată lumea știe cine sunt strămoșii Maiei Sandu”, este Raisa Demici (numele oficial fiind Pancioha, n.r.), acum în vârstă de 77 de ani. Conform omniapres.md, aceasta ar fi fost profesoară de istorie.
Ea apare într-un video din 2023 în care o critica pe Sandu și-i cerea să plece, pentru că „ar putea să ne provoace un război doar pentru a se menține la putere”. ZdG a constatat că Raisa Demici a fost și la protestul din noiembrie 2024 din fața Curții Constituționale, organizat de Partidul Socialiștilor în ziua în care se decidea validarea mandatului Maiei Sandu.
Raisa Demici este prezentă pe rețelele de socializare, având sute de clipuri video publicate pe conturile sale de TikTok și Facebook, unele de peste o oră. Locuitoare a capitalei, Demici s-a născut în satul Năvîrneț din raionul Fălești și nu are nicio legătură oficială cu dosarul dintre Sandu și Mihalachi. ZdG a telefonat-o de mai multe ori, dar Raisa Demici nu a răspuns la apeluri. La fel, Anna Mihalachi nu a răspuns la mesajul expediat pe rețelele de socializare, iar ZdG nu a reușit să o contacteze telefonic pe ea sau pe avocatul său, având în vedere că nu avea un reprezentant legal în dosar.