„Azi îmi omoară soția, iar mâine au cliente noi. Asta e groaznic”. Mărturisirile soțului femeii care a decedat la un salon de frumusețe
Roman Babițchi, soțul proprietarei magazinului de haine Mona Lisa Boutique, Liuba Babițchi, care s-a stins din viață pe 30 ianuarie după ce i-a fost efectuată o procedură estetică la un salon de frumusețe din Chișinău, a făcut miercuri, 5 februarie, primele declarații de presă despre deces. Bărbatul a povestit cum a aflat că soției sale „i s-a oprit inima” și cum a încercat să o împiedice pe doctorița anesteziolog Ecaterina Maniuc să părăsească salonul de frumusețe.
„Când am fost prima dată la salon mi s-a zis că acolo totul era în sânge, că era groaznic. Când am revenit la clinică, totul era perfect curat”, povestește bărbatul. Roman Babițchi a mai menționat că soția sa era prietenă cu proprietara salonului de frumusețe din capitală, Irina Borodkina, care a fugit din țară, și că anterior Liuba Babițchi și-a mai făcut acolo unele intervenții estetice, însă nu cunoaște ce anume. Contrar unor informații apărute în spațiul public, acesta declară că soției sale nu i-a fost efectuată procedura Morpheus.
„În dimineața zilei de 30 septembrie, soția mi-a spus că va merge să-și facă niște proceduri la fese și dacă va fi anestezie, îi vor fi făcute niște injecții în regiunea bărbiei și buzelor. (În ziua decesului, n.red.) m-a rugat să vin la ora 13:00 și să iau, pentru că la acea oră totul trebuia să se finalizeze. Eu nu știam unde se află clinica Dr. Serebrov, de aceea am venit acolo pe la ora 13:15. Am tot căutat locația. Am ieșit din mașină și am început să caut salonul, dar n-am putut să-l găsesc. Mult timp am încercat să înțeleg unde se află și simultan am apelat-o telefonic. Peste ceva timp a trecut o ambulanță și am început să-mi fac griji (…) Când ambulanța a trecut cu o viteză mare înapoi, am ieșit din mașină și cineva mi-a spus că clinica se află de cealaltă parte a clădirii și am fugit acolo. Când am intrat, am văzut paltonul ei și m-am simțit ușurat. La recepție le-am văzut pe Ecaterina Maniuc și o administratoare. Ele erau șocate, pe ele erau picături de sânge. Eu le-am întrebat unde e Liuba (femeia decedată, n.red.). Ele au spus că i s-a oprit inima și a fost dusă la spital. Le-am întrebat de ce nimeni nu a răspuns la apelurile mele, ele au spus că în tot acest timp o resuscitau (…)”, a declarat Roman Babițchi.
După ce a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), bărbatul spune că a întrebat medicii ce medicamente i-au fost administrate soției sale și atunci i s-a comunicat că în mașină era sânge. Soțul femeii defuncte menționează că s-a întors la salonul de frumusețe. Între timp a sunat la Poliție și a reușit să o oprească pe doctorița anesteziolog, Ecaterina Maniuc, care încerca să părăsească salonul.
„(…) Când am revenit la salon, totul era perfect curat. Când am fost prima dată la clinica cosmetologică mi s-a zis că acolo totul era în sânge, că era groaznic. Mi-au spus că Liuba era plină de sânge. Când noi am venit era totul curat. Era greu de găsit vreo urmă. Am găsit doar niște picături de sânge pe care probabil nu le-au observat sau nu au reușit să le șteargă (…)”, a adăugat bărbatul.
Avocata Oxana Ivanov, care îl reprezintă pe soțul femeii defuncte, crede că „există tentative de mușamalizare a dosarului” și regretă lipsa de competență a persoanelor care au documentat circumstanțele decesului la fața locului.
„Acesta este un caz tragic care ar trebui să atragă atenția tuturor organelor de conducere din R. Moldova, căci până la urmă a decedat o persoană. Noi suntem la etapa când acumulăm cât mai multe probe pentru a demonstra că anume acțiunile doctoriței anesteziolog Ecaterina Maniuc au dus la decesul unei persoane, că a adus o tragedie în familie. Mama a rămas fără fiică, soțul a rămas fără soție (…). Organele de poliție, în special Inspectoratul de Poliție Buiucani, deja au întreprins măsuri vizibile în acumularea probelor. Regretăm sincer lipsa de competență a medicilor care au fost atunci la fața locului, dar și lipsa de competență a specialiștilor din poliție care au fost atunci la fața locului. Or, până la data de 3 februarie n-au fost întreprinse acțiuni în vederea acumulării probelor și sigilării lor (…). Ne dorim și o să dobândim cu certitudine răspunderea penală a persoanelor care se fac vinovate de decesul persoanei (…)”, a declarat apărătoarea.
Avocata a mai spus că oamenii legii au ridicat, pe 3 februarie, imaginile de pe camera de luat vederi care era amplasată în salonul de frumusețe, însă, potrivit lui Roman Babițchi, administratoarea salonului de frumusețe i-a spus că camera de luat vederi „nu funcționează ziua”.
„Acolo (în salon, n.red.) era o cameră video și înțelegeam că asta este foarte, foarte importantă. Când polițiștii au întrebat-o pe administratoare ce-i cu camera video, aceasta a răspuns că ziua nu funcționează, că funcționează doar noaptea (…). De asemenea, după ce s-au finalizat toate cercetările, Tatiana a întrebat-o pe administratoare când va putea să prezinte documentele necesare, iar Alina, administratoarea salonului, i-a zis că trebuie să-și facă timp, pentru că în următoarea zi aveau cliente și trebuie cumva. Azi îmi omoară soția, iar mâine au cliente noi. Asta e groaznic (…)”, a adăugat Roman Babițchi.
O femeie a murit în urma unor proceduri efectuate la o clinică cosmetologică
Liuba Babițchi, proprietara unui magazin de haine din Chișinău, în vârstă de 35 de ani, a decedat pe 30 ianuarie după ce i-au fost efectuate anumite proceduri, încă neclare, la o clinică cosmetologică din centrul Chișinăului. La câteva zile după moartea femeii, nicio persoană nu are statut procesual de bănuit sau învinuit. Irina Borodkina, cetățeană a Ucrainei și deținătoarea cabinetului cosmetologic, a fugit din R. Moldova în țara sa natală, iar doctorița ce i-ar fi administrat anestezia generală femeii s-a dovedit a fi o fostă angajată a unui spital public, care a fost demisă după ce ar fi comis mai multe nereguli.
Între timp, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) susțin că pe acest caz a fost pornit un dosar penal, iar persoana care se va face vinovată de moartea femeii riscă „închisoare de până la trei ani, cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani”.
- Detalii noi despre decesul femeii de afaceri la o clinică din Chișinău: când i s-a făcut rău victimei, cum a fugit din țară proprietara salonului și ce spun organele de drept
- Putea să acorde servicii prin metode invazive cabinetul cosmetologic din capitală, unde a mers femeia de afaceri care a decedat? Precizările ANSP
- Nemerenco: „Ministerul Sănătății nu are nicio tangență cu activitatea acelui salon, unde, cu regret, s-a produs tragedia”