Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Așa-zisele autorități de la…

VIDEO Așa-zisele autorități de la Tiraspol ar fi refuzat să primească ajutoare umanitare în contextul crizei energetice. Maia Sandu: „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile”

Sursa: Captură foto Președinția R. Moldova

Pretinsele autorități de la Tiraspol ar fi refuzat propunerile Guvernului și ale unor parteneri de dezvoltare privind acordarea ajutorului umanitar în regiunea transnistreană, în contextul crizei energetice. O declarație în acest sens a fost făcută luni, 30 decembrie, de către președinta Maia Sandu, după o întrevedere de urgență cu premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și vicepremierul Oleg Serebrian.

Șefa statului susține că lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng al Nistrului.

„(…) Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au venit cu propuneri concrete de acordare a ajutorului umanitar. Mă refer la alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept, dacă este nevoie. Am înțeles că regimul de la Tiraspol a refuzat aceste ajutoare. Deci vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar, repet, autoritățile fac totul pentru ca să ușureze această situație”, a reiterat președinta Sandu.

Întrebată de purtătorul său de cuvânt ce urmărește Federația Rusă prin „acest șantaj energetic”, șefa statului a subliniat că Kremlinul vrea să destabilizeze situația din R. Moldova și să influențeze alegerile parlamentare din 2025.

„Federația Rusă a provocat conflictul de pe Nistru și Kremlinul a menținut această situație, a susținut regimul timp de trei decenii și astăzi avem o situație concretă în care cetățenii noștri de pe malul stâng au venituri mai mici. Salariul mediu în regiunea transnistreană este cu 60% mai mic decât salariul mediu decât pe malul drept. Este clar că oamenii de acolo au dificultăți mai mari să achite prețul real la resursele energetice și nu doar. Rusia își dorește încă o dată să destabilizeze situația în R. Moldova, să creeze probleme și să influențeze alegerile din anul 2025 și bineînțeles să ne întoarcă din drumul nostru de aderare la UE”.

Pe 28 decembrie 2024, Gazprom a anunțat oficial că din 1 ianuarie 2025 va sista livrarea de gaze către stânga Nistrului. În comunicatul transmis de companie se invocă faptul că Moldovagaz „nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată în temeiul contractului existent, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a termenelor acestuia”.

De asemenea, Moldovagaz a venit cu o reacție și a menționat că, „începând cu luna decembrie 2022, toate volumele de gaze naturale, furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, au fost redirecționate de Moldovagaz în regiunea transnistreană a R. Moldova”.

Luni, 30 decembrie, președinta Maia Sandu a anunțat că a purtat discuții cu prim-ministrul Dorin Recean, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu vicepremierul Oleg Serebrian despre situația energetică a R. Moldova. Anunțul șefei statului are loc la două zile după ce concernul rus Gazprom a anunțat oficial că din 1 ianuarie 2025 va sista livrarea de gaze naturale către malul stâng al Nistrului.