Angajații de la Judecătoria Chișinău spun că situația la sediul instituției a devenit și mai gravă: „Lucrăm ca pe șantier”. Detalii despre lucrările de reparație
Mai mulți magistrați ai Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, se declară în continuare nemulțumiți de lucrările de reparație care au loc în cadrul edificiului care găzduiește instituția. Aceștia susțin că acum situația este mai gravă decât era săptămâna trecută și că în aceste condiții nu își pot îndeplini atribuțiile judecătorești.
Zilele trecute judecătoarea Victoria Sanduța scria pe pagina ei de Facebook că din cauza lucrărilor de reparație care au loc la sediul instituției, locul de muncă al magistraților s-a transformat într-un „șantier”.
„Nu funcționează nicio priză în birou, nu pot aprinde calculatorul, efectiv nu pot lucra. În fiecare zi venim și… Surpriză! Lucrăm ca pe șantier, pietre, praf, mizerie, în birouri și în sălile de ședință e foarte frig, cetățenii ne spun că asta e adevărata față a justiției, cred că au dreptate, o mizerie totală”, a spus judecătoarea.
Solicitată de Ziarul de Gardă, magistrata Victoria Sanduța spune că deși săptămâna trecută a făcut un apel către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și către președintele Judecătoriei Chișinău „să întreprindă măsuri urgente în vederea stopării abuzului de putere și a risipei de bani publici pe timp de pandemie”, nimeni nu a întreprins nimic.
„Situația este mai gravă decât era joi. Acum în hol este întuneric. Toate țevile sunt dezgolite. În pod (mansardă) toate firele electrice sunt tăiate. Lumină nu este. Situația este deplorabilă (…) Este greu pentru cetățeni, este greu și pentru noi care lucrăm toată ziua de dimineață până seara. Și efectiv până astăzi era foarte frig, pentru că, ba s-a stins lumina, ba nu lucrau prizele, ba nu aveam căldură”, a menționat Sanduța.
Magistrata spune că a avut o discuție telefonică cu președintele instituției, Radu Țurcanu, doar că în urma unor replici contradictorii, acesta i-ar fi închis telefonul.
„Cu domnul Țurcanu am vorbit atunci joi, dar nu a fost o discuție constructivă. Am avut o discuție în contradictoriu, iar după aceasta el mi-a închis telefonul, mi-a spus că nu mai avem ce discuta, pentru că eu i-am spus că este inadmisibil așa ceva”, a menționat judecătoarea.
De asemenea, Sanduța crede că lucrările se fac pentru a determina instanța să-și mute sediul. Asta pentru că în luna septembrie judecătorilor le-a fost prezentată o somație prin care li se cerea eliberarea, în termen de zece zile a sediului, întrucât urmează să aibă loc lucrări de reparație. Odată cu încheierea acestora, aici ar urma să fie reamplasat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. În acest caz, magistrata spune că ar fi vorba despre un abuz de putere.
O altă magistrată care activează în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Lilia Mitrofan, se declară la fel de nemulțumită de această situație.
„Sus este zgomot și nu pot lucra. Eu sunt la etajul 8 spre exemplu. Aici sunt lucrări de reparație și nu se pot înregistra ședințele de judecată. Jos este praf, iar din cauza lucrărilor, ba nu este internet, ba nu este lumină. În primul rând, nu este căldură, și am înghețat acolo vreo două săptămâni. (…) Administrația acestei clădiri întotdeauna ne-a îngreunat activitatea. Este un singur ascensor la 9 etaje, acum noi trebuie să respectăm distanța fizică. Ni se spune să mergem pe scări. Acest lucru este normal, când noi avem câte 15 ședințe pe zi?”.
Lilia Mitrofan spune că din cauza frigului și a lucrărilor de reparație ar fi răcit la locul de muncă.
„Admit că am răcit, pentru că am înghețat de frig, ba chiar am adus și un reșou de acasă ca să mă încălzesc. Nu înțeleg de ce s-a decis ca în plină iarnă să se facă reparație: să se schimbe ferestrele, țevile”, a spus Mitrofan pentru Ziarul de Gardă.
Ziarul de Gardă a contactat în repetate rânduri președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, pentru a se expune asupra situației. La primul apel telefonic Țurcanu ne-a spus că este ocupat, iar după aceasta, președintele nu ne-a mai răspuns la apeluri.
Administratorii clădirii nu au dorit să ofere detalii despre lucrări, redirecționându-ne spre Cancelaria de Stat. Potrivit unei scrisori datate cu 27 noiembrie, a doua zi după ce magistrații s-au trezit cu lucrări de reparație în sediu, Responsabilii Direcției Generale pentru Administrarea Clădirilor Guvernului dau vina pe executorii lucrărilor că nu s-au organizat bine.
În această scrisoare oficială, directorul adjunct al Direcției Generale pentru Administrarea Clădirilor Guvernului, Nicolae Silion propune soluții de acces în Judecătorie. În același timp, Silion își cere scuze de la angajații Judecătoriei și dă vina pe „neorganizarea la nivelul cuvenit a procesului de lucru de către executorul lucrărilor”.
Am încercat să aflăm un răspuns de la Cancelaria de Stat a Guvernului, cea care este proprietara edificiului, despre aceste lucrări de reparație, însă responsabilii de acolo ne-au direcționat către Serviciul de Presă al Executivului. Mai departe, ni s-a cerut o solicitare de informație, la care nu am primit deocamdată un răspuns oficial.
Din datele publice publicate pe portalul achizitii.md, lucrările au loc după o licitație anunțată abia la sfârșit de august. Câștigătorul licitației privind lucrările „privind reparația încăperilor amplasate la etajele 9,10,11,12,13,14 ale clădirii administrative nr.162 din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, mun. Chișinău” în valoare de 12 082 818.0 lei a fost desemnată compania „GALICUS” SRL. Decizia comisiei a fost însă contestată de un alt pretendent, Magda SRL, dar care a fost respinsă de Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor la 10 octombrie. În documentul publicat pe site-ul instituției se spune că licitația a fost realizată într-un termen atât de scurt pentru a nu pierde bugetul alocat pentru anul în curs, iar lucrările ar trebui încheiate până la sfârșit de 2020.
Decizie Magda SRL by Ziarul de Gardă on Scribd
Deocamdată însă, lucrările continuă, procesul de justiție se desfășoară în aceste condiții, iar responsabilii încă nu au găsit o soluție. Solicitată de Ziarul de Gardă, președintele interimar al CSM, Luiza Gafton, ne-a spus că CSM a emis două hotărâri în acest sens și că a comunicat de mai multe ori cu Ministerul Justiției despre această situație, și a solicitat ca acesta „să găsească soluțiile corespunzătoare”.
„Administrarea clădirilor și asigurarea tehnico-materială este în competența Agenției Judecătorești din cadrul Ministerului Justiției, dar necătând la aceasta, cu o lună două în urmă, noi avem o hotărâre prin care am luat act de faptul că se intenționa să fie evacuată Judecătoria Chișinău, sediul Centru, și am solicitat de la agenție, de la Ministerul Justiției, de la Guvern, ca să remedieze întrebarea și să găsească soluția care să fie benefică pentru justiție, nu doar pentru judecători. Avem două hotărâri în sensul dat. Mai mult decât atât, noi suntem în permanență în discuții cu Ministerul Justiției, iar atunci când judecătorii s-au adresat, nemijlocit am contactat pe viceministrul Justiției și i-am comunicat că deja a treia oară ne adresăm cu solicitarea de a găsi soluțiile corespunzătoare”, a spus Gafton pentru ZdG.
Zilele trecute, în cadrul unei emisiuni de la TV8, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a spus că ultima dată s-a propus repararea unei aripi de la etajul 9 a clădirii, care nu era ocupată de judecători. „S-a solicitat opinia și suportul reprezentanților. Au fost de acord, dar mai au nevoie de ceva timp”.
„În perioada lunii august curent, etajul 9 era ocupat în proporție de 25%, plus Judecătoria mai aveau birouri libere pe etaje care, dacă sumăm spațiile, constituia suprafața unui întreg etaj, adică aproximativ 500 m.p. utili. (…) În urma unei ședințe, cu participarea conducerii Ministerului Justiției, s-a convenit de comun acord să cedeze etajul 9 pentru MADRM, iar între timp să se găsească o clădire pentru judecătorie. Din cele propuse, Judecătoria nu a acceptat nimic. Între timp, au fost numiți noi judecători amplasați la etajul 9, ceea ce a făcut imposibil eliberarea etajului. De atunci, a decăzut ideea de a repartiza etajul 9 MADRM”, a declarat Nagacevschi.
Responsabilii din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, au emis joi, 26 noiembrie, o notă informativă prin care anunțau că în dimineața acelei zi au descoperit că în edificiul care găzduiește instituția au loc lucrări de reparație, despre care, potrivit notei, funcționarii din cadrul instanței de judecată nu au nicio idee și nici au fost informați.
În context, reprezentanții Judecătoriei menționau atunci că lucrările de reparație sunt efectuate la inițiativa administratorului clădirii, Direcția Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului.