Andrian Candu: „Școlile nu sunt pregătite pentru a începe anul de studii”
„La sfârșitul lunii august, școlile nu sunt pregătite pentru a începe anul de studii cu toate cele necesare”. Declarația aparține președintelui Partidului Pro Moldova, Andrian Candu, care a menționat că „este inuman” privind declarația pe propria răspundere pe care părinții sunt nevoiți să o semneze atunci când își vor aduce copiii la școală.
„Școlile nu sunt pregătite pentru a primi copii de la 1 septembrie în clase și nici pentru educație la distanță. Nu s-a făcut nimic pentru asigurarea studiilor de calitate și în siguranță pentru elevi și profesori, iar părinții sunt puși în situația de a duce întreaga povară a situației epidemiologice fără suport din partea statului”, a declarat Andrian Candu într-un briefing de presă.
Potrivit lui, în prag de an școlar foarte multe instituții de invățământ din țară nu ar fi dotate cu termometre, dezinfectate, din motiv că bani pentru a fi achiziționate echipamentele de protecție administrațiilor școlilor nu li s-a oferit.
„În mod obligatoriu se cere administrației școlilor ca la începutul anului de învățământ, pe 1 septembrie, să aibă termometre, dezinfectante și tot ce ceste necesar. Li se cere să fie achiziționate toate aceste lucruri din resursele pe care le au la ora actuală, iar banii vor veni după”, a mai adăugat Candu.
În acest sens, deputatul Pro Moldova a declarat că va propune repetat Guvernului examinarea proiectului de lege care prevede concedii de îngrijire a copiilor până la vârsta de 10 ani, unuia dintre părinți, în perioadele când activitatea instituțiilor de învățământ este sistată sau se desfășoară la distanță.
Începând cu 1 septembrie va fi reluat procesul de studii preșcolar și general în instituțiile de învățământ publice și private care vor trebui să se conformeze unor reguli și instrucțiuni stricte de activitate. Această decizie a fost luată vineri, 21 august, în cadrul ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.
Școlile și universitățile vor trebui să fie asigurate cu termometre, dezinfectanți și alte produse de igienă. În acest scop, Guvernul a anunțat că va aloca suplimentar 31 milioane lei și alte 105 milioane lei pentru remunerarea cadrelor didactice care vor munci mai mult în perioada următoare. Totodată, nu vor fi permise careurile și alte manifestații festive.
În spațiile din incinta școlilor și universităților vor fi marcate benzi pentru a delimita distanța între persoane de cel puțin 1,5 metri. Aceeași distanță va fi respectată și între băncile din sălile de curs. Pentru a evita aglomerația, lecțiile vor începe la ore diferite, iar după caz ar putea fi reduse. De asemenea, va fi adaptată și durata pauzelor pentru aerisirea încăperilor și igienizarea mâinilor. În incinta instituțiilor, toți vor fi obligați să poarte măști de protecție, cu acoperirea nasului și a gurii.
Zilnic, la intrare, un lucrător medical va efectua triajul epidemiologic al elevilor, studenților și personalului angajat. În cazul în care cineva din elevi/studenți va înregistra febră sau alte simptome, acesta va fi izolat într-o încăpere special amenajată, iar în cazul elevilor peste 18 ani sau personalului angajat se va anunța serviciul de urgență 112.
Dacă vor fi depistate cazuri de infecție cu virusul COVID-19, întreaga grupă/clasă va fi plasată în autoizolare pe o perioadă de 14 zile.