Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ambasada R. Moldova la…

VIDEO Ambasada R. Moldova la Bruxelles confirmă decesul lui John Onoje. Cum un activist african a ajuns să lupte pentru idealurile românești: „Este numai limba română, care are istorie şi literatură”

Sursa foto: ZdG

Ambasada R. Moldova în Regatul Belgiei confirmă că activistul afro-moldovean John Onoje a decedat la Bruxelles, (la vârsta de 65 de ani, n.red,). Corpul neînsuflețit al acestuia a fost găsit în stradă, iar cauza decesului este necunoscută deocamdată, afirmă reprezentanții misiunii diplomatice într-un răspuns la o solicitare de informație a Ziarului de Gardă.

La mijlocul lunii iunie, un cititor ne-a trimis pe adresa redacției un mesaj prin care ne spunea că John Onoje s-ar fi stins din viață. Pe 25 iunie am expediat o solicitare de informație către Ambasada R. Moldova în Regatul Belgiei.

„(…) Autoritățile Regatul Belgiei au confirmat decesul cetățeanului John Onoje, recunoscut drept refugiat de origine moldovenească, la data de 14 februarie 2024 (…). Cauza decesului este necunoscută”, se spune în răspunsul oferit Ziarului de Gardă.

Din Sierra Leone… la Chișinău

John Onoje a fost de origine din Republica Sierra Leone, o țară aflată pe coasta de sud-vest a Africii de Vest. A ajuns în R. Moldova în 1999, prin intermediul organizaţiei umanitare Medici fără Frontiere, după ce și-a pierdut familia din cauza războiului civil purtat în țara sa. Aici, a reuşit să obţină statut de refugiat și a învăţat limba română. Pe lângă limba maternă, cunoștea engleză și germană.

În octombrie 2009, ZdG a scris că Onoje vindea ziare în autogara din Chişinău. Se descurca bine, dar pentru a-şi putea plăti chiria şi serviciile de întreţinere a fost nevoit să lucreze mult. În ianuarie 2011, alături de alţi șase cetăţeni străini, John Onoje a depus jurământul de cetăţean al R. Moldova, în faţa primarului general al capitalei de atunci, Dorin Chirtoacă. 

Lupta cu comuniștii și susținerea viitorului european al R. Moldova

În noiembrie 2011, John Onoje a protestat în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) (actual MAE, n.red.). Acesta era nemulțumit de vizita ministrului de Externe a Federației Ruse, Serghei Lavrov, la Chișinău. Bărbatul a încercat să intre în clădirea instituției, însă a fost oprit de polițiști, conform Radio Chișinău.

Tot în acel an s-a lansat în politică, devenind membru al Partidului Național Liberal (PNL). Bărbatul își dorea unirea R. Moldova cu România. De-a lungul timpului a participat la diverse manifestații împotriva comuniștilor. Pe 2 ianuarie 2012, alături de câteva zeci de persoane, a protestat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău, solicitând retragerea militarilor ruşi din R. Moldova şi „apărarea cetăţenilor de pacificatorii care omoară tineri cu automatul kalaşnikov”.

În februarie 2012, fostul președinte al R. Moldova Vladimir Voronin a făcut declarații rasiste la adresa lui John Onoje în cadrului unei întruniri publice. În discursul său, comunistul s-a referit la culoarea pielii lui Onoje, lezându-i demnitatea umană. „Un astfel de comportament este inadmisibil, ba mai mult, este pasibil urmăririi penale conform legii”, declara Amnesty International Moldova. La o zi după acest incident, Onoje declara că a fost bătut de câțiva polițiști într-un WC public din capitală.

Un an mai târziu activistul a participat la o manifestație în fața Parlamentului pentru susţinerea viitorului european al țării noastre. Una din îngrijorările lui Onoje era problema „mafiei apartamentelor”.

„Este numai limba română, care are istorie şi literatură”

Într-un interviu pentru ziarul Timpul, John Onoje declara că „fiecare persoană care trăieşte în R. Moldova trebuie să cunoască limba română, mai ales la serviciu”: „Constituţia din 1994 a fost greşită, prorusă. De ce în articolul 11 al ei aţi scris că suntem o ţară neutră, dacă avem armată de ocupaţie pe teritoriul R. Moldova? De ce în articolul 13 aţi pus „limba moldovenească”? Nu este aşa limbă! Este numai limba română, care are istorie şi literatură”.