Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Alți 36 de mii…

VIDEO Alți 36 de mii de euro, ridicați de CNA în cadrul unui dosar pornit pe finanțarea ilegală a unei formațiuni politice

Sursa: captură foto CNA

Alți 36 mii de euro au fost ridicați de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unei formațiuni politice din partea unui „grup organizat”. Mijloacele financiare, circa 700 de mii de lei, au fost preluate de CNA, fiind depistate anterior de angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) într-un mijloc de transport împreună cu mai multe cutii ce conțineau pliante cu conținut electoral.

Dosarul ar avea conexiune cu una dintre cauzele penale aflate în examinarea ofițerilor anticorupție, iar mijloacele financiare, proveniență cărora rămâne a fi stabilită, urmau a fi utilizate pentru remunerarea membrilor de partid, conform unui comunicat al CNA.

Pe 7 octombrie 2024, o persoană a fost reținută de CNA și procurorii municipiului Chișinău, în urma unor percheziții desfășurate la Orhei, în localitatea Jora de Jos. Acțiunile au avut loc în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unei formațiuni politice din partea unui „grup organizat”, iar de la fața locului a fost ridicat circa 1 milion de lei. Descinderile au vizat membri ai blocului „Victorie”, afiliat oligarhului Ilan șor.

În R. Moldova se atestă un fenomen amplu de finanțare ilegală a unor partide și de corupere a alegătorilor în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, susțin reprezentanții organelor de drept. Acestea au efectuat pe 3 octombrie mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari.

Conform poliției, persoane afiliate „organizației criminale” conduse de fugarul penal Ilan Șor, au fost instruite să racoleze oameni pentru a vota la scrutinul electoral în favoarea unui candidat, dar și pentru a vota cu opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Din „grupul
criminal” fac parte inclusiv persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, susține că Poliției îi sunt cunoscute cazuri de corupere a 130 000 de cetățeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferați bani din Rusia, de la banca SberBank, care se află pe lista sancțiunilor internaționale. Doar pentru luna septembrie, oamenii legii au documentat evidența a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.

„Țin să menționez că poliția a documentat evidența transferurilor doar pentru luna septembrie de peste 15 milioane de dolari care au fost transferați în adresa acestor persoane, care au diferite roluri în procesul respectiv. Pornind de la liderii oficiilor teritoriale care sunt, acele persoane care sunt președinți de secții, iar dacă o să ne uităm, de principiu, au fost instituite câte o persoană pentru fiecare secție de votare. Deci sunt peste 50 de mii de activiști”.