A doua zi a ședinței CC de examinare a sesizării privind verificarea constituționalității partidului Șor s-a încheiat. Avocații formațiunii își vor susține poziția vineri
Magistrații Curții Constituționale (CC) continuă joi, 11 mai, examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Înalta Curte a anunțat că demersul Executivului va fi examinat începând cu 10 mai până pe 17 mai 2023.
În sesizare se menționează că „acțiunile Partidului „Șor” nu cad sub incidența garanțiilor aferente dreptului la liberă asociere și la libertatea opiniei și a exprimării, și urmează a fi considerate ca acțiuni contrare identității constituționale a R. Moldova, a intereselor sale naționale și, intrinsec, suveranității și independenței statului”.
Autorul sesizării, Guvernul, este reprezentat în fața magistraților Înaltei Curți de către avocații Eduard Digore, Ina Bostan și Andrei Digori. Executivul a precizat pentru ZdG că biroul de avocați a fost selectat în urmai unei proceduri legale. Iar Partidul „Șor” este reprezentat de apărătorii Vadim Bănaru, Victor Mazniuc, Aureliu Colenco și Denis Calaida.
- Ședința CC în cadrul căreia se examina constituționalitatea Partidului „Șor”, amânată. Judecătorii Înaltei Curți s-au expus pe marginea demersurilor înaintate de apărătorii formațiunii politice
- Cine sunt avocații care reprezintă Guvernul pe cauza privind verificarea constituționalității partidului Șor și ce onorariu primesc de la stat
UPDATE 17:20 Etapa întrebărilor acordate reprezentanților autorului sesizării s-a încheiat și s-a anunțat pauză până vineri, 12 mai, la ora 10:00. Cea de-a treia zi a examinării sesizării va începe cu acordarea cuvântului reprezentanților partidului Șor, a anunțat președintele CC Nicolae Roșca.
Avocații Guvernului au răspuns timp de mai multe ore întrebărilor adresate de magistrații Curții și de către apărătorii partidului.
UPDATE 13:05 Ședința Curții Constituționale de examinare a sesizării Guvernului Republicii Moldova nr. 184h/2023 privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor” a fost reluată.
Avocata Ina Bostan prezintă sancțiunile internaționale aplicate împotriva lui Ilan Șor, în susținerea sesizării.
UPDATE 12:10 Reprezentantul autorului sesizării Eduard Digore a solicitat cercetarea probelor care stau la baza sesizării. Întrebat dacă „expunerea sa nu se sfârșește cu luarea sa de cuvânt”, Digore a menționat că urmează cercetarea probelor în susținerea sesizării. Astfel, a fost anunțată o pauză până la ora 13:00.
UPDATE 10:40 Reprezentantul Guvernului a comparat, la începutul pledoariei sale, partidul Șor cu „o căruță răblăgită și ruginită care își așteaptă programul „rabla” și căruțașul urmează să părăsească această căruță”.
„Chiar dacă sesizarea se referă la verificarea constituționalității unui partid politic, din punctul nostru de vedere problema este mult mai largă. De fapt, în fața Curții stă angajamentul de a clarifica regulile sau liniile directoarea după care trebuie să activeze partidele politice în R. Moldova, inclusiv liniile roșii. Chiar dacă sesizarea a fost depusă de către Guvern, considerăm că aceasta ține de probleme noastre, ale tuturor cetățenilor. Nu sunt interesele înguste ale Guvernului și această cauză urmează a fi tratată ca atare (…).
Cunoaștem modul în care a apărut acest partid. Știm foarte bine că partidul se echivalează cu numele unei persoane și activează ca atare. Vorbim de Ilan Șor. Această persoană a fost condamnată la 15 ani de închisoare prin sentință definitivă pentru săvârșirea faptelor de escrocherie art. 190 Cod Penal proporții deosebit de mari și spălarea de bani în proporții deosebit de mari. Acesta a fost obligat să restituie 5 miliarde de lei. Este o cifră care este greu de pronunțat.
Partidul Șor, istoric vorbind, a părut urmare a unei tranzacții de preluare a unui al partid care se numea „Ravnopravie”. Aici am să folosesc o metaforă. A fost preluat ca o mașină uzată, iar prin trucarea acesteia fiind prezentată publicului ca o mașină perfectă, dar din păcate aceasta pare a fi ca „o căruță răblăgită și ruginită care își așteaptă programul „rabla” și căruțașul urmează să părăsească această căruță”. Din păcate denumirea „Ravnopravie” nu a plăcut acestui partid, suna foarte bine. Aspirațiile cetățenilor R. Moldova sunt altele. La 3 martie 2022 R. Moldova a depus o cerere de aderare la UE. La 23 iunie Consiliul UE a acordat R. Moldova statutul de țară candidată (…)”, a spus reprezentantul Guvernului, avocatul Eduard Digore.
Acesta a continuat prin expunerea argumentelor în sprijinul sesizării Executivului, prevăzute în Hotărârea din 9 noiembrie 2022.
SESIZARE PRIVIND CONTROLUL CONSTITUŢIONALITĂȚII PARTIDULUI POLITIC,,SOR" by Ziarul de Gardă on Scribd
UPDATE 10:04 Continuarea ședinței CC a început.
Sesizarea este examinată în componența magistraților: Serghei Țurcan, Domnica Manole, Vladimir Țurcan, Nicolae Roșca și Liuba Șova.
Pe 14 noiembrie 2022, CC a anunțat că în procedura instituției se află spre examinare sesizarea depusă de Guvern privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. CC menționa că în legătură cu această cauză au fost solicitate opinii din partea Partidului „Șor” și a altor autorități publice cu privire la sesizarea menționată.
În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.