Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ „А ты что, голу***?”.…

VIDEO „А ты что, голу***?”. Un angajat al Serviciului Pază a MAI ar fi agresat o tânără în transportul public, nemulțumit de simbolul LGBTQI+ purtat de fată

Captură de ecran

O tânără din capitală ar fi fost agresată în transportul public de un bărbat care ar fi fost nemulțumit de brățara curcubeu pe care o purta, simbol al comunității LGBTQI+. După ce ar fi bruscat-o de pe scaunul de lângă el, bărbatul a declarat că „ar ucideo”.

Îmbrăcat în uniformă a Înreprinderii de Stat „Servicii Pază” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Cristina, tânăra agresată, i-a spus că este „reprezentant MAI și răspunde pentru siguranța cetățenilor”, la care acesta a răspuns: „pentru siguranța ta, galu***, da?”.

Nu judecă nimeni aici că porți h*** aceia. Mă deranjează că ești galu***”, a mai spus bărbatul. Întrebat de tânără de ce a bruscat-o, acesta a spus că a făcut loc pentru a se așeza altcineva lângă el.

Contactat de ZdG, directorul interimar al Servicii Pază a MAI, Dorel Roșca, a declarat că nu cunoștea despre acest caz și că angajatul urmează să fie identificat. Roșca a mai spus că bărbatul ar urma să fie demis din funcție.

„La data de 27 mai, ora 16:05, întorcându-mă acasă de la munca, am urcat în troilebuzul nr. 10 de pe str. Alexei Mateevici și am luat loc pe scaun. Dupa nici 5 minute, domnul de pe scaunul alăturat, încălcându-mi limitele personale apropiindu-se extrem de mult de mine, m-a întrebat:

  • ты слишком уставший, да?! (Ești foarte obosit, da n.r.)
  • да, я с работы. (Da, vin de la muncă n.r.)
  • получается что ты много пахал сегодня, да?! (Deci ai muncit din greu azi, nu n.r.)
  • во первых не пахал а пахала потому что я девочка а не мальчик, пожалуйста обратите внимание как обращайтесь со мной (În primul rând, eu nu am „muncit”, dar am „muncit”, pentru că sunt fată, nu băiat, vă rog să fiți atenți cum îmi vorbiți (verbele în limba rusă au forme diferite la persoana a treia el/ea n.r))

Moment în care domnul în cauză vede brățara cu curcubeu de pe mana mea și mă întreabă

  • А ты что, голу***?! (Ce ești tu, homosexual n.r.)
  • А вы знаете что я могу подать на вас в суд с такими словами?! (Știi că te-aș putea da în judecată cu astfel de cuvinte n.r.).
  • А я могу х** положить на тебя! (Pot să-mi bag p*** în tine n.r.)

În acest moment domnul în cauză mă apuca de braț, mă bruschează și mă împinge de pe scaun. Eu m-am ridicat, am scos telefonul și am început să înregistrez tot acest conflict în care domnul s-a luat la harță inclusiv cu taxatorul troleibuzului, care s-a implicat crezând că am fost lovită. Acest domn care m-a bruscat a început să mă numească și să mă amenințe că el poate să mă omoare pentru faptul că sunt o persoană din comunitatea lgbtq+. 

Cerându-i-se explicații de ce m-a bruscat, a spus că este deranjat de faptul ca sunt galu***, continuând cu agresiuni verbale, susținea că doar un galu*** pote sa facă așa. Indiferent de faptul că este reprezentant MAI în uniformă de paza, nu a ezitat nicio clipă sa mă numească în continuare că sunt galu*** deoarece purtam acea brățară cu curcubeu. În urma situației create și disconfortului simțit am fost nevoită să cobor din troleibuz”, a povestit Cristina.

Cristina a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție. Conform spuselor persoanei cu care a mers împreună pentru a depune plângerea, ofițerul de poliție de la Inspectoratul din Centru, „după ce a auzit că motivul plângerii ține de discriminare pe bază de orientare sexuală, a încercat să o convingă să nu depună plângerea, invocând că oricine are drept la „opinie””.

ZdG a contactat reprezentanții Poliției, care au comunicat că plângerea tinerei a fost înregistrată iar oamenii legii investighează cazul, acțiunea nefiind calificată procesual deocamdată. Întrebați dacă ofițerul ar fi descurajat tânăra să depună plângere, reprezentanții Poliției neagă acuzațiile.

Recent, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că șeful adjunct al IGP, Alexandru Bejan, a participat la o ședință de lucru privind proiectele UE/CoE „Combaterea discriminării, discursului de ură și crimelor motivate de prejudecată în R. Moldova” și „Consolidarea diversității și egalității în R. Moldova”. În cadrul ședinței de lucru au participat și reprezentanți ai comunității LGBTQIA+.

Activitățile vor spori consolidarea capacităților autorităților statului, profesioniștilor din domeniul juridic și de aplicare a legii și a reprezentanților societății civile, de a armoniza cadrul juridic și instituțional intern, precum și alinierea la practicile internaționale de combatere a discriminării, discursului de ură și a infracțiunilor motivate de prejudecată în Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă emis de oamenii legii.

Centrul de Informații GENDERDOC-M a anunțat anterior cea de-a 23-a ediție a Festivalului Comunității LGBTQI+ din Moldova „Moldova Pride”. Festivalul va avea loc între 11 – 16 iunie. Acesta va începe cu lansarea unui spot social și se va încheia cu Marșul Pride, pe 16 iunie. Sloganul campaniei din acest an este „De la noi taxe, de la stat lege”. Prin acest slogan, comunitatea LGBTQI+ din Republica Moldova cere statului legalizarea căsătoriilor cuplurilor de același sex și recunoașterea genului pentru persoanele trans.