Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vicepremierul pentru Reintegrare: „Întreruperea livrărilor…

Vicepremierul pentru Reintegrare: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană ar fi nu pur şi simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”


„Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană ar fi nu pur şi simplu o criză, îndrăznesc să spun că de fapt ar fi o catastrofă umanitară”. Declaraţia a fost făcută astăzi, la postul public de televiziune, de Oleg Serebrian, vicepremier pentru Reintegrare, cu referire la discuţiile cu Gazprom despre livrările de gaze naturale în R. Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt.

„Nu este vorba doar de regiunea transnistreană, este vorba şi de localităţi din perimetrul controlat de Chişinău, care ar fi afectate de un astfel de scenariu. Circa 30 de mii de locuitori consumatori şi de pe malul drept sunt conectaţi la acea reţea de distribuire a gazelor – Varniţa, Copanca, practic întreg raionul Dubăsari. Însă, dincolo de toate este vorba de oamenii care locuiesc în regiunea transnistreană, mare parte cetăţeni ai R. Moldova. 

Fireşte că o astfel de situaţie de întrerupere a livrărilor de gaze ar fi nu pur şi simplu o criză, îndrăznesc să spun că de fapt ar fi o catastrofă umanitară. Asta pentru că ar duce şi la o prăbuşire a sistemului economic de livrare a energiei electrice, ar fi afectate zeci de mii de familii de pe malul stâng al Nistrului, dar şi de pe malul drept”, a explicat Serebrian.

Potrivit oficialului, este un lucru pe care orice stat este dator să-l evite.

„Chiar dacă sunt doi cetăţeni victime ale unui atac terorist, statul trebuie să negocieze ca să-i salveze, chiar dacă aceste negocieri sunt nedorite. Or, aici este vorba de sute de mii de cetăţeni, de bunăstarea şi stabilitatea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a punctat vicepremierul Oleg Serebrian.

Ieri, 25 noiembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a mers la Sankt Petersburg și a purtat discuții cu președintele Gazprom, Alexei Miller, aceasta fiind prima deplasare a unui oficial din R. Moldova în Federația Rusă după invadarea Ucrainei.

La 24 de ore de la vizita oficialului în Federația Rusă, ZdG a încercat să afle ce decizii s-au luat la Sankt Petersburg.

La 25 noiembrie, când s-au împlinit 1006 zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia, ministrul Energiei din R. Moldova a mers la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu reprezentanții Gazprom. Anunțul despre această vizită a trezit multiple critici în societate.

Multiple voci s-au arătat indignate de faptul că Victor Parlicov „va da mâna cu exponenții unui stat agresor” și au calificat această vizită drept „o capcană și o umiliță”. Alte voci admit că „această vizită poate fi considerată sensibilă”, dar spun că este și o „necesitate tristă”, invocând criza umanitară care ar putea izbucni în regiunea transnistreană, dacă cei de la Gazprom nu vor livra gaze naturale în regiune.

„Bine că nu merge Dorin Recean” și „chiar și cu agresorii se poate de vorbit cu capul sus ,dacă ai demnitate” – mai spun alte voci.