Veronica Dragalin, în „imposibilitate de a discuta” cu presa despre dosarul privind proiectul Leova-Bumbăta
În contextul documentării investigației „Leova – Bumbăta, drumul spre un dosar penal. Milioane, interese și acuzații”, Ziarul de Gardă i-a solicitat șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, un interviu.
Printr-un răspuns, ofițerul de presă al PA informează că Veronica Dragalin „se află în imposibilitatea de a discuta despre acest subiect”, întrucât aceasta a fost somată să ofere explicații după ce șeful Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Sergiu Bejan, a sesizat Inspecția Procurorilor, ca urmare a unor declarații privind dosarul penal privind construcția drumului Leova-Bumbăta, făcute de Dragalin în cadrul unei emisiuni televizate la începutul lunii februarie curent.
În contextul documentării investigației „Leova – Bumbăta, drumul spre un dosar penal. Milioane, interese și acuzații”, Ziarul de Gardă i-a solicitat șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, un interviu pentru a răspunde la câteva întrebări ce vizează dosarul privind proiectul Leova-Bumbăta. Deși, inițial, Veronica Dragalin a acceptat să ne ofere un interviu, ajunși la PA la ora stabilită, am aflat că „a intervenit o urgență”.
O zi mai târziu însă, deși ne-a comunicat că vom putea stabili o altă dată pentru a ne oferi răspuns la întrebări, ofițerul de presă al PA, ne-a anunțat că Dragalin „se află în imposibilitatea de a discuta despre acest subiect”
„Șefa PA se află în imposibilitatea de a discuta despre acest subiect, la 27 februarie 2025, a fost nevoită să formuleze explicații către Inspecția Procurorilor. Motivul este plângerea unei persoane vizate în cadrul acestui dosar penal, în legătură cu declarațiile publice făcute de procurorul-șef pe marginea acestui caz. Astfel, până la soluționarea acestei proceduri disciplinare, doamna Dragalin nu poate face declarații publice”, se arată în mesaj.
Dragalin, acuzată de încălcarea Codului de etică al procurorilor
La 2 februarie curent, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la postul de televiziune TV8, Veronica Dragalin a venit cu mai multe detalii despre dosarul penal privind construcția drumului Leova-Bumbăta. Aceasta susține că există suspiciuni de trucare a procedurii de achiziții publice, iar firma de proiectare ar avea legături directe „cu o companie a cărui administrator este soția actualului șef de la Administraţia de Stat a Drumurilor.
La scurt timp, șeful ASD, Sergiu Bejan, a depus o sesizare la Inspecția Procurorilor, prin care
s-a solicitat ,,întreprinderea măsurilor legale pentru tragerea la răspundere disciplinară a procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute la art. 38 lit. e1), lit. f1) a Legii cu privire la Procuratură din 25.02.2016”, care prevăd încălcarea drepturile și libertățile fundamentale ale unor persoane fizice sau juridice și a Codului de etică al procurorilor.
În explicația transmisă de Dragalin către Inspecția Procurorilor, aceasta menționează că Procuratura Anticorupție, „în scopul respectării principiului transparenței, periodic sau în dependență de actualități, comunică cu publicul prin diferite mijloace, astfel încât activitatea procurorilor să fie vizibilă și pasibilă monitorizării, inclusiv pentru a reacționa la criticile care sunt aduse activității acestei instituții”. Astfel șefa PA califică „alegațiile respective ca neîntemeiate”.
„Astfel, informațiile furnizate publicului larg, au constat din date referitoare la unele acțiuni procesuale efectuate, care să nu se răsfrângă negativ asupra urmăririi penale pe de o parte și să nu afecteze drepturile persoanelor urmărite penal în această investigație, pe de altă parte”, explică Dragalin.
Explicații – Sergiu Bejan.signed by Ziarul de Gardă
La un an după inițierea unui dosar penal care bate pasul pe loc, ZdG a verificat documente, fapte cronologice și vine cu detalii noi despre cum și cine a implementat proiectul Leova-Bumbăta, numit de unii „ cel mai scump drum din Moldova” sau chiar „muzeul corupției în aer liber”.
Sub paravanul deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale, autoritățile au avut undă verde să „mimeze” proceduri de achiziții publice prin negociere, „neglijând principiul concurenței și al transparenței”, este de părere experta în achiziții publice Diana Ranga-Enache.
ZdG a constatat că lucrările de proiectare a drumului Leova – Bumbăta au fost efectuate de firma unui fost angajat al companiei deținute de familia directorului interimar al Administrației de Stat a Drumurilor. Contractul pentru efectuarea lucrărilor, care s-a ridicat în final la aproape 284 de milioane de lei, a fost atribuit, fără licitație, în urma unor negocieri directe, unei companii care a început lucrările cu câteva luni înainte de semnarea acordului.
Procedurile de negociere a contractelor au fost „o formalitate”, prin care au fost „legalizate excepțiile din perioada stării de urgență”, recunoaște Radu Rogovei, șeful Direcției Politici în Domeniul Dezvoltării Drumurilor, din cadrul Ministerului Infrastructurii.
ZdG a mai aflat că în proiect a fost implicată și o companie afiliată unui fost șef din cadrul Centrului Național Anticorupție. Între timp, unul dintre șefii Administrației de Stat a Drumurilor, care a participat la negocierea contractului de milioane, a plecat din sistemul public chiar la compania care a implementat proiectul.