Veronica Dragalin, despre evaluarea externă a procurorilor: „Suntem și noi oameni ca toți ceilalți, avem dreptul să nu spunem toate detaliile în mod public despre viața noastră personală și financiară”
Marți, 1 august, Procuratura Anticorupție (PA) a organizat o conferință de presă pentru a marca primul an de mandat al procurorului-șef, Veronica Dragalin, în cadrul căreia a prezentat realizările și provocările acestui an, dar și obiectivele viitoare. Totodată, râspunzând la întrebările jurnaliștilor prezenți, Veronica Drăgălin s-a arătat sceptică în legătură cu evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor.
PA a venit și cu unele solicitări pentru îmbunătățirea sistemului.
„Pentru a combate scurgeri de informații și a crește eficiență pe dosare de corupție, solicităm:
- fortificarea PA să devină o instituție similară a DNA din România, cu dreptul de a efectua măsuri speciale de investigație, buget, sediu, tehnică, echipament, suficienți procurori, ofițeri, specialiști
- încurajarea procurorilor corecți și integri să rămână în sistem prin creșterea salariilor și condiții decente de muncă și de trai
Pentru a livra rezultate mai bune și mai repede, recomandăm modificări legislative, inclusiv
- creșterea amenzii și includerea pedepsii de inchisoare cu amendă pentru infracțiuni de corupție și infracțiuni contra justiție
- eliminarea imunității pentru percheziții în privința deputaților, judecătorilor și avocaților (procurorii, miniștrii și alți funcționari publici nu au așa imunitate)
- posibilitatea de a acorda beneficii persoanelor care cooperează cu ancheta
- ședințe de judecată consecutive”, transmite PA.
Procurorul-șef și adjuncții săi au răspuns și la întrebările jurnaliștilor din sală, abordând și subiectul proiectului de lege privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie din domeniul justiției, votat luni, 31 iulie, în lectura a doua. Veronica Dragalin a declarat că are o atitudine sceptică față de acest proiect.
„Sunt persoane la noi în instituție, inclusiv eu, care sunt destul de reticente la această procedură, pentru că afectează viața noastră privată. Suntem și noi oameni ca toți ceilalți, avem dreptul să nu spunem toate detaliile în mod public despre viața noastră personală și financiară”, a spus Dragalin.
Totodată, aceasta a mai explicat că „se simte incomod” că va trebui să ofere comisiei de evaluare inclusiv și informații despre starea financiară a rudelor sale.
„Eu nici nu cunosc starea financiară a părinților, deoarece eu sunt un adult și nu depind de ei, nu am idee ce au ei în conturile bancare și mă simt incomod să solicit de la părinții mei, de la sora mea sau de la alți membri de familie rulaje bancare sau să demonstrez cum și-au câștigat banii”, a menționat șefa de la PA.
De asemenea, ea a mai adăugat că este sceptică și cu referire la modul de evaluare a comisiei.
„Noi ca procurori am examinat foarte atent procedurile și interviurile comisiei de pre-vetting și eu personal, dar știu că și mulți alții, am întrebări cu referire la rezultate. Din punctul meu de vedere este greu de înțeles de ce unii au promovat și alții nu au promovat. Eu personal am întrebări dacă este o procedură care mereu va ajunge la rezultatul corect și atunci când nu ești sigur că așa o procedură o să ajungă la un rezultat obiectiv și corect, îți pui întrebarea dacă merită riscul”, punctează Veronica Dragalin.
Parlamentul a votat, pe 31 iulie, în a doua lectură, proiectul de lege conform căruia peste 200 de procurorii și circa 140 de judecători din funcții-cheie vor fi supuși evaluării externe. În procesul de evaluare a integrității financiare, vor fi verificate activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora.