Verifică cum sunt cheltuiți banii publici și cine sunt beneficiarii contractelor de achiziții
Cetățenii pot urmări cum sunt cheltuiți banii publici și cine sunt adevărații beneficiari ai contractelor atribuite de către instituțiile statului prin intermediul platformei OpenMoney. Lansată în 2016, platforma a fost actualizată și dispune acum de un șir de funcționalități noi, inclusiv integrarea datelor publice de pe platformele online guvernamentale disponibile și plasarea informațiilor privind achizițiile publice, conform unităților administrativ teritoriale ale R. Moldova. Totodată, a fost dezvoltat atât un sistem îmbunătățit de colectare și prezentare a datelor, cât și o platformă de utilizare largă, disponibilă pentru cetățeni. Toate funcționalitățile platformei vor fi disponibile integral la finele anului curent.
Cum funcționează platforma OpenMoney?
Pe prima pagină a proiectului găsiți informații generale despre seturile de date introduse în sistem: topul companiilor ordonat după sumele contractelor cu statul, topul instituțiilor după sumele contractelor, topul persoanelor beneficiare a contractelor, top instituții contractoare.
Pentru a accesa informația despre o anumită entitate economică sau instituție publică, introduceți denumirea entității în bara de căutare, spre exemplu – „Dita Estfarm”. După ce dați click pe denumirea companiei, se va deschide următoarea casetă:
În partea stângă a ecranului apar informații generale despre companie: IDNO, data înregistrării, adresă, administrator, fondator, tipurile de activități. La rubrica „contracte”, va apărea lista tuturor contractelor câștigate de către companie în perioada 2016-2020, valoarea acestora și instituția contractantă. Dacă dați click pe unul dintre contracte, veți fi redirecționat spre pagina mtender.gov.md – site-ul achițiziilor publice.
Procedați la fel pentru a afla informația despre o instituție de stat, spre exemplu Aparatul Președintelui R. Moldova. Introduceți denumirea în bara de căutare și la accesare va apărea următoarea fereastră:
Puteam vedea care sunt ultimele achiziții ale Aparatului Președintelui R. Moldova: în luna octombrie 2020, spre exemplu, au fost achiziționate cartușe pentru imprimante în sumă de 58 651 lei, cartușe pentru copiatoare, în sumă de 12 659 lei și servicii de regenerare și încărcare în valoare de 4 499 lei.
Versiunea nouă a platformei permite plasarea informațiilor privind achizițiile publice, conform unităților administrativ teritoriale ale R. Moldova. Pentru a afla informațiile despre un anumit raion, accesați harta disponibilă pe platforma OpenMoney, alegeți raionul dorit, spre exemplu – Edineț. Va apărea următoarea casetă:
În partea de sus, puteți accesa următoarele compartimente: companii, instituții, nume persoane și organizații atribuite raionului Edineț, datele fiind disponibile pentru perioada 2016-2020.
Platforma utilizează date deschise, procesate automat, pentru a arăta conexiunile dintre contractele de achiziții publice și beneficiarii finali. Inițiativa aparține Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și companiei „SENSMEDIA”, fiind susținută de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. Scopul platformei este de a identifica practicile corupte, licitațiile trucate, companiile fictive și proprietarii acestora, pentru a asigura transparența și pentru a ajuta la stabilirea unor practici mai bune în guvernare și administrare publică.
Începând cu anul 2016 până în prezent, platforma OpenMoney a fost navigată de 186.161 de utilizatori unici, în total fiind accesate 646.047 de pagini. Informațiile oferite de platformă au fost utilizate în cadrul mai multor investigații jurnalistice.
Inițiativa se înscrie în proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în republica Moldova” implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.