Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Platon, acuzat de retragerea a…

Platon, acuzat de retragerea a peste 48 de miliarde de ruble din Rusia, printr-o schemă „controlată împreună cu complicii săi”: Plahotniuc și Usatîi

Colaj ZdG

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care se ascunde în Londra fiind judecat în mai multe dosare în R. Moldova, este acuzat de retragerea a peste 48 de miliarde de ruble din Rusia, a declarat Ministerul rus de Interne, citat de agenția de stat a Kremlinului, Ria Novosti.

Potrivit anchetei, toate infracțiunile au fost comise în conformitate cu o schemă, care a fost controlată de Platon „împreună cu complicii săi: Alexander Korkin, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi”.

Anterior, el a fost găsit vinovat în absență de crearea și conducerea unei asociații criminale internaționale, precum și de retragerea a peste 126 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin intermediul băncii moldovenești SA CB Moldindconbank, care îi aparține, prin intermediul unor tranzacții valutare ilegale.

În perioada 2013-2014, Veaceslav Platon, în calitate de proprietar de facto al Moldindconbank SA, a coordonat retragerea de fonduri din Federația Rusă ale clienților organizației criminale internaționale sub pretextul unor tranzacții valutare cu băncile rusești. Mai mult de 20 de organizații de credit rusești au fost implicate în schema infracțională, notează Ria Novosti.

În prezent, Platon este acuzat în lipsă de săvârșirea a două infracțiuni prevăzute în partea a treia a articolului 193 alineatul (1) din Codul penal al Federației Ruse, care se referă la „săvârșirea de tranzacții valutare care implică transferul de fonduri în monedă străină sau în moneda Federației Ruse în conturile nerezidenților folosind documente false”.

Planul lui Platon. Dezvăluirile unei voluntare

După cum menționează agenția de presă rusească , Vladimir Plahotniuc și partenerul său de afaceri Renato Usatîi figurează pe o listă internațională de persoane căutate. Instanța a dispus arestarea preventivă a acestora în lipsă lor.

Mai mulți participanți și lideri ai organizației criminale internaționale au fost găsiți vinovați de faptele incriminate. Aceștia au fost condamnați la închisoare pe termen lung cu confiscarea bunurilor, precizează sursa.