Vasile Tarlev și Renato Usatîi s-au lansat în campania prezidențială
Candidatul la prezidențialele din 20 octombrie 2024, Vasile Tarlev, fost prim-ministru al R. Moldova, s-a lansat oficial în campania electorală, sâmbătă, 21 septembrie, într-un eveniment organizat la Chișinău. Totodată, candidatul din partea „Partidului Nostrului” la funcția de președinte al R. Moldova, Renato Usatîi, a organizat un eveniment de lansare în campania prezidențială, în orașul Fălești, sâmbătă, 21 septembrie.
„Viziunea mea este ca Moldova poate și trebuie să devină o țară înfloritoare, unde fiecare moldovean să se simtă parte dintr-o națiune prosperă, demnă și puternică. Vă chem pe toți la acțiune, unitate, pace și înțelegere, iar înainte de asta, vă chem pe toți la urne, pentru a alege ceea ce meritați! (…) Doamne ajută!”, a declarat Vasile Tarlev, în discursul de la eveniment.
Totodată, Renato Usatîi, în cadrul evenimentului de lansare, și-a afirmat angajamentul „în lupta pentru viitorul Moldovei și pentru binele fiecărui cetățean”.
Vineri, 20 septembrie, Maia Sandu, actuala șefă a statului și candidată la prezidențiale, s-a lansat oficial în campania electorală, într-un eveniment organizat în centrul capitalei.
Tot vineri, 20 septembrie, a început campania electorală pentru participanții la referendumul republican constituțional și candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024.
Comisia Electorală Centrală (CEC) atenționează că în perioada campaniei electorale este interzisă publicitatea politică și e permisă doar cea electorală pentru candidații și participanții la referendum înregistrați de către CEC.
Totodată, legislația electorală interzice candidaților să utilizeze resurse administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor și a bunurilor publice. Autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condițiile de egalitate.
Competitorilor electorali li se interzice organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și/sau artistic atât din țară, cât și de peste hotare, afișarea în timpul desfășurării acestora slogane sau alte mesaje și/sau distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorului electoral sau alte elemente de identificare a acestuia, precum și participarea la aceste evenimente în scop de promovare politică. Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termeni și condiții egale.