Principală  —  IMPORTANTE   —   Vasile Bolea cere ANI, CEC…

Vasile Bolea cere ANI, CEC și Procuraturii Generale să verifice averea Maiei Sandu: „Lidera PAS, cum se spune în popor: fie minte, fie spune minciuni”

Deputatul socialist, Vasile Bolea a trimis un demers la ANI, CEC și Procuratura Generală în care vorbește de necorcondanțe între sumele delarate în declarațiile de avere ale Maiei Sandu și declarațiile privind cheltuielile lunare ale liderei PAS. Nu este clar ce cere șeful comisiei instituțiilor de stat, demersul acestuia fiind publicat doar secvențial.

Vasile Bolea spune că sesizarea sa vine după ce anterior, Maia Sandu ar fi declarat „că trăiește cu 5000-6000 de lei lunar și achită doar câte 600 de lei pentru serviciile comunale”.

Șeful comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului spune că a  „făcut o comparație a sumelor declarate oficial de către Maia Sandu și afirmația că cheltuie doar 5-6 mii de lei pe lună. Diferența este de 6-7 ori, iar aceasta trebuie să fie deja explicat și la Agenția Națională de Integritate, pe care am sesizat-o astăzi”, scrie Vasile Bolea pe pagina sa de facebook.

Vasile Bolea mai spune că a analizat analizat declarațiile de avere ale Maiei Sandu din 2012 încoace și a stabilit în final că, „în urma unui calcul matematic, observăm că, având în vedere diminuarea sumei mijloacelor financiare deținute pe contul bancar și a salariului realizat – cheltuielile medii lunare constituie: 36 813,50 MDL pe lună. Este un calcul pe care oricine poate să-l facă”, a mai scris Vasile Bolea.

„Astfel, observăm o neconcordanță cu sumele reale cheltuite în raport cu cele anunțate public, ceea ce înseamnă că lidera PAS, cum se spune în popor: fie minte, fie spune minciuni”, încheie postarea sa deputatul PSRM.

Maia Sandu nu a comentat deocamdată postarea lui Vasile Bolea. Am solicitat o reacție de la lidera PAS și o vom publica imediat când o vom primi.

În ultima perioadă, deputații socialiști trimit demersuri la ANI de verificare a averilor colegilor săi din Parlament. Anterior, deputatul Grigore Novac, care are pe rol un proces cu ANI pentru neconcordanțe în declarația sa de avere, a depus 2 solicitări la autoritate în adresa lui Dumitru Alaiba și a Veronicăi Roșca, iar Vasile Bolea pe numele lui Petru Frunză și a lui Sergiu Sîrbu. Recent, un alt deputat PSRM, Nichita Țurcan a scris un demers similar pe numele deputatului PAS, Radu Marian. Și Alla Darovanaia a trimis o solicitare similară în adresa Elenei Bacalu de la PRO-Moldova.

Un alt deputat care a sesizat ANI este deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun. La 12 august parlamentarul a solicitat Procuraturii Generale(PG) și Agenției Naționale pentru Integritate(ANI) să verifice averea fratelului lui Igor Dodon, Alexandru Dodon. Perciun susține că afacerile lui Alexandru Dodon ar fi, de fapt, ale lui Igor Dodon, iar fratele său ar fi un „simplu interpus”.

 În context, anterior, ANI a menționat că „toate petițiile și sesizările care sunt expediate în atenția Autorității, de către organizațiile publice, organizațiile non guvernamentale, demnitari, aleși locali, sunt distribuite spre examinare Inspectoratului de Integritate, în mod aleatoriu, prin sistemul electronic „e-Integritate”, dar și că instituția nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane”.