Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Valurile de căldură au lovit…

Valurile de căldură au lovit anul acesta Europa mai devreme ca oricând. Temperaturi de 40°C, victime raportate din cauza arșiței, evenimente contramandate

Primul val de căldură ajunge în Italia, iar în zonele de centru şi de sud temperaturile din următoarele câteva zile vor fi mai mari cu 12 grade faţă de media sezonieră. Grecia, Cipru şi Turcia sunt deja afectate de caniculă, iar autorităţile elene au raportat mai multe victime printre turişti. Spania a avut temperaturi de 40 de grade în aprilie şi se pregăteşte pentru încă o vară toridă, lansând o nouă hartă pentru a ajuta la predicţii mai precise cu privire la valurile de căldură, iar riscul caniculei îi îngrijorează pe organizatorii Jocurile Olimpice de la Paris, care pregătesc măsuri pentru siguranţa sportivilor, scrie Euronews.

Autoritățile de la Atena, de exemplu, au fost nevoite să închidă Acropole în această săptămînă, deoarece temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în mare parte din centrul și sudul Greciei. Nu este singura țară europeană care se confruntă cu o căldură neobișnuit de mare atît de devreme în timpul verii, ceea ce ridică temeri că se vor repeta fenomenele meteo extreme de anul trecut. Punctele turistice mediteraneene au fost afectate în mod deosebit, temperaturile de-a lungul coastei Turciei crescînd cu pînă la 12 grade Celsius peste normele sezoniere, iar în districtul Paphos din Cipru au izbucnit incendii de vegetație, relatează Euronews.

Spania a resimțit și ea efectele schimbărilor meteorologice extreme: inundațiile puternice au forțat aeroportul din Palma de Mallorca să blocheze zborurile, iar în Murcia a fost emisă o avertizare galbenă de ploi.

Dacă v-aţi programat concediul în Italia, trebuie să ştiţi că meteorologii anunţă o săptămînă de foc, cu temperaturi de pînă la 44 de grade Celsius, ca urmare a unui anticiclon african care traversează această ţară.

Termometrele vor înregistra 39-40°C la Roma, Napoli, Terni, Macerata, Florența, Forli și Ferrara, în timp ce vor ajunge la 42-44°C în părțile interioare ale Sardiniei și Siciliei.

La sfârșitul săptămânii viitoare, anticiclonul va pierde din forță, însă se vor produce fenomene meteo extreme, precum ploi foarte puternice în nord și o scădere generală a temperaturilor în toate regiunile.

Potrivit datelor recente ale Organizaţiei Mondiale de Meteorologie şi agenţiei UE pentru climă Copernicus, din 1991, Europa se încălzeşte de două ori mai mult decât media globală, în principal din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Cea mai recentă medie pe cinci ani arată că temperaturile din Europa sunt acum cu 2,3 grade peste nivelurile preindustriale, comparativ cu creşterea de 1,3 C la nivel global. Ambele agenţii avertizează că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-şi reduce emisiile şi pentru a trece de la combustibilii fosili la sursele de energie mai puţin poluante.

Potrivit datelor oficiale, temperaturile record din vara trecută au cauzat direct moartea a peste 350 de persoane şi au contribuit la o creştere cu 20% a numărului de decese între mai şi august.