Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vadim Krasikov, unul din prizonierii…

Vadim Krasikov, unul din prizonierii eliberați în cadrul schimbului dintre SUA și Rusia, este membru al FSB

Foto: Novaia Gazeta Baltia

Vadim Krasikov, care a fost eliberat ca urmare a schimbului de prizonieri dintre Rusia și SUA, efectuat pe 1 august, este un angajat actual al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a dezvăluit, de asemenea, că negocierile privind schimbul de prizonieri între Rusia, SUA și Germania și alte câteva țări au fost purtate în principal prin intermediul FSB și CIA, scrie portalul Novaia Gazeta Baltia.

Potrivit lui Peskov, când Krasikov a sosit pe aeroportul rus, a fost întâmpinat nu numai de Vladimir Putin, ci și de membri ai serviciului de securitate prezidențial care au slujit în „Alfa” împreună cu Krasikov.

Vadim Krasikov este un cetățean rus condamnat în Germania pe 15 decembrie 2021 la închisoare pe viață fără eliberare condiționată pentru uciderea fostului comandant cecen, Zelimhan Hangoșvili, în august 2019, în centrul Berlinului. Potrivit procurorilor germani, Krasikov a acționat la instrucțiunile autorităților ruse. Este considerat colonel al forțelor speciale FSB „Vîmpel”.

Krasikov a sosit la Berlin din Varșovia și, pe 23 august 2019, la prânz, deplasându-se cu o bicicletă în parcul Tiergarten, a împușcat în victimă de trei ori, de două ori nimerindu-i în ceafă. După arestarea sa, poliția a găsit la el un pașaport rusesc pe numele lui Vadim Sokolov.

Anchetatorii germani au aflat că Krasikov ar fi urmat un antrenament la Centrul special al FSB din Balashikha. Rusia a negat orice implicare a serviciilor sale de informații în această crimă.

Rusia și o coaliție de țări occidentale au efectuat cel mai mare schimb din istorie de prizonieri politici cu criminali. Printre cei eliberați din închisorile rusești se numără nu numai cetățeni ai Statelor Unite și Germaniei, ci și ai Rusiei.