Principală  —  IMPORTANTE   —   Va lua în calcul Veronica…

Va lua în calcul Veronica Dragalin o carieră politică dacă va pleca din sistemul procuraturii? Răspunsul șefei de la PA

Captură de ecran/Youtube

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, nu exclude o carieră politică în cazul în care își va pierde funcția, după eventuala comasare a PA cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la postul de televiziune TV8.

Veronica Dragalin a explicat că, după punerea în aplicare a acestei reforme, va fi nevoită să se retragă din sistemul procuraturii.

„Dacă nu greșesc, eu nu întrunesc condițiile pentru a fi un procuror de execuție. Nu am absolvit Institutul Național de Justiție și nu am experiență de cinci sau 10 ani în Moldova și în momentul când dispare funcția mea de procuror-șef anticorupție înseamnă că voi fi scoasă din sistemul procuraturii. Va fi pus punct carierei de procuror, pentru că nici în Statele Unite ale Americii nu pot să mă întorc în funcția de procuror, după ce am lucrat într-un stat străin. Dacă acest lucru se va întâmpla, va trebui să-mi evaluez toate opțiunile”, a subliniat șefa PA.

Întrebată dacă ia în calcul o carieră în politică, Dragalin a răspuns că își iubește țara și că „orice este posibil”.

„Dacă mă întreba cineva acum cinci ani dacă voi fi procuror în Moldova, aș fi spus că nu pot să-mi imaginez așa ceva. Am învățat că orice este posibil. Am 39 de ani, am o viață înainte, îmi iubesc țara, așa că orice este posibil”, a spus Veronica Dragalin.

La o săptămâna după ce ZdG a scris despre intenția autorităților de a reorganiza Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a confirmat, pe 29 ianuarie, o eventuală fuziune a celor două instituții. În locul celor două procuraturi ar urma să fie creată o nouă instituție ce ar putea include două domenii: anticorupție și crimă organizată.

„În prezent procuraturile specializate investighează infracțiunile preponderent în mod separat, fără a avea o viziune de ansamblu asupra fenomenului criminalității organizate și corupției politice. Ni s-a confirmat faptul întrepătrunderii corupției politice și criminalității organizate și faptul că investigarea nu poate să meargă pe două canale separate. Pentru că aceasta pune de fapt în pericol procesul de colectare a probelor și posibilitatea de a se veni cu o reacție imediată și fermă din partea autorităților”, a subliniat șefa de la Justiție.

De asemenea, Secția Combaterea Corupției si Spălare a Banilor, creată recent, va fi mărită cu personal adițional din cadrul procuraturilor specializate, pentru a se specializa pe cazurile de corupție electorală și crimă organizată, selectate pe unele criterii. În cadrul secției va activa un număr de 4-5 persoane.