Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Va fi simplificată procedura de…

Va fi simplificată procedura de înregistrare a medicamentelor de uz veterinar

Foto: CNN

Procedura de înregistrare a medicamentelor de uz veterinar, autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente, ar putea fi simplificată. Un proiect de lege care prevede acest lucru va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Potrivit unui comunicat emis de legislativ, pentru eliberarea certificatului de înregistrare a medicamentului de uz veterinar, autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente, solicitantul va depune o cerere la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Cererea va fi însoțită de caracteristicile medicamentului, un model de etichetă și prospectul acestuia în limba română.

Procedura de eliberare a certificatului de înregistrare pentru un medicament se va realiza în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii. Perioada de valabilitate care se va acorda pentru certificatul de înregistrare a medicamentului va fi corespunzătoare cu perioada autorizată de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

„Prin implementarea proiectului de lege va avea loc o creștere a spectrului de medicamente de uz veterinar la care fermierii vor avea acces, precum și o diminuare a prețurilor în condițiile în care importatorii nu vor mai avea necesitatea reînregistrării produselor în cauză și în Republica Moldova”, a subliniat autorului inițiativei legislative, deputatul Alexandr Trubca.

În prezent, cererea se depune concomitent cu dosarul normativ tehnic al medicamentului și cele două mostre de produs finit, prezentate în ambalajele în care urmează a fi comercializate.

În perioada stării de urgență, a fost permis importul medicamentelor de uz veterinar neînregistrate în R. Moldova, dar înregistrate centralizat de Agenția Europeană pentru Medicamente, prevedere care a fost abrogată o dată cu încheierea stării de urgență.