Principală  —  IMPORTANTE   —   Va deschide Mitropolia Moldovei o…

Va deschide Mitropolia Moldovei o anchetă în privința pelerinajelor preoților în Federația Rusă? Ioan Moșneguțu: „Patriarhia Rusă nu se poate adresa la preoți fără a ne înștiința”

Dacă se va stabili că Patriarhia Moscovei a organizat pelerinajele preoților Mitropoliei Moldovei fără a înștiința conducerea lor, acest lucru va însemna că Biserica Rusă a încălcat ierarhia stabilită. Purtătorul de cuvânt al instituției religioase, Ioan Moșneguțu, a declarat pentru Deschide.MD că Patriarhia Rusă nu se poate adresa la fețele bisericești fără a înștiința și coordona toate detaliile cu Mitropolia Moldovei, sugerând că va deschide o anchetă internă în acest sens.

„Noi nu cunoaștem dacă acest pelerinaj este organizat de Patriarhie. Mai multe detalii vom putea afla atunci când preoții se vor întoarce, vom comunica cu ei, îi vom întreba pe unde au mers, aflându-se în Federația Rusă, ce li s-a comunicat. Atunci vom avea o stare a lucrurilor mai clară, mai limpede și vă vom putea comunica și dumneavoastră anumite detalii. Patriarhia Rusă nu se poate adresa la preoții Mitropoliei Moldovei fără a ne înștiința, trebuie să coordoneze cu Mitropolia Moldovei”, a declarat Ioan Moșneguțu pentru sursa citată.

Mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă dar și de alte instituții de presă, în Aeroportul Internațional Chișinău, în dimineața zilei de marți, 20 august. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, fețele bisericești nu au dorit să răspundă. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar.

Presa de la Chișinău a scris că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.

Portalul deschide.md a scris că pelerinajele preoților din Mitropolia Moldovei ar fi finanțate de oligarhul Ilan Șor, sancționat internațional pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova.