Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Utilizarea spațiului aerian, temporar restricționată…

Utilizarea spațiului aerian, temporar restricționată în contextul vizitei oficiale a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken

Sursa foto: Air Moldova

Pe parcursul zilei de miercuri, 29 mai, utilizarea spațiului aerian al R. Moldova va fi restricționată în contextul vizitei oficiale în R. Moldova a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova (AAC).

„Astfel, în intervalul orelor 08:00 – 21:00 (ora locală) se interzic zborurile de aviație generală, elicoptere, baloane cu aer cald, motodeltaplane, parapante, precum și utilizarea aparatelor de zbor fără pilot (dronă) în sectorul 1 al TMA Chișinău. Vă mulțumim pentru responsabilitate și cooperare!”, se spune într-un comunicat al AAC.

Pe 29 mai 2024, secretarul de stat american Antony Blinken efectuează o vizită de lucru la Chișinău. Potrivit unui comunicat al Președinției R. Moldova, șefa statului va discuta cu secretarul Blinken despre sprijinul Statelor Unite pentru modernizarea țării noastre: „dezvoltarea economică, consolidarea securității energetice, implementarea reformelor democratice și progresul în parcursul european”.

Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în R. Moldova după cea din martie 2022. 

„Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători ai R. Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice.

Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaze naturale și electricitate pentru cetățenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin stațiile electrice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), care va conecta Moldova la rețeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în rețeaua energetică europeană”, se spune într-un comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

Președinta Maia Sandu și secretarul de stat american Antony Blinken vor susține o conferință de presă comună la ora 17:30, la Președinție.