USR îi cere lui Iohannis să plece de la conducerea statului. Ultimatumul anunțat de partid
Uniunea Salvați România (USR), condusă de candidata la prezidențialele din 2024 care au fost anulate de Curtea Constituțională a României (CCR), Elena Lasconi, cere demisia președintelui Klaus Iohannis când i se încheie mandatul, adică pe 21 decembrie, scrie G4Media.
Anunțul a fost făcut de Lasconi miercuri seara, 18 decembrie, după ce a ieșit de la întâlnirea coaliției de la Guvern. Șefa USR a dat și un ultimatum coaliției până luni, 23 decembrie, pentru acceptarea unor măsuri, printre care adoptarea bugetului, demiterea șefului Autorității Electorale Permanente (AEP) și a șefilor serviciilor secrete.
„Ei nu au înțeles nimic din votul românilor. (…) Am venit cu 8 puncte azi care practic se regăsesc și în programul de guvernare. În tot acest timp în care am discutat despre buget a fost un dialog al surzilor. Nu poți să promiți dacă nu ai bani”, a declarat Lasconi.
Cele opt puncte anunțate de președinta USR sunt:
- adoptarea bugetului în Parlament până luni;
- demiterea președintelui AEP;
- comisie de anchetă privind anularea alegerilor și influențele străine și demiterea șefilor serviciilor secrete, precum și constituirea unui grup de lucru pentru legislația serviciilor pentru a asigura un control civil;
- depolitizarea CCR;
- Ordonanță de Urgență imediată pentru măsuri fiscale pentru anul viitor;
- toate partidele din coaliție să ceară demisia președintelui Iohannis la data încetării mandatului;
- alegerea președintelui Senatului care să devină președinte interimar până la alegerile prezidențiale;
- organizarea referendumului pentru fără penali în funcții publice.
Ulterior, Lasconi a precizat că așteaptă până luni replica celorlalte partide.
Președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă vineri, 6 decembrie, în contextul deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de a anula alegerile prezidențiale, în care a anunțat că, conform articolului 83, aliniatul 2 din Constituția României, el va rămâne în funcția de șef al statului până când nu va fi ales și nu va depune jurământul noul șef de stat.
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis vineri, 6 decembrie, în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat al CCR. Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitatea, guvernul urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
Anularea alegerilor are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.