Principală  —  IMPORTANTE   —   USM amână negocierile de fuziune…

USM amână negocierile de fuziune cu UTM și cere Guvernului „garanții ferme cu privire la finanțarea adecvată a viitoarei instituții”

Colaj ZdG

Universitatea de Stat din Moldova a anuțat despre amânarea temporară a negocierilor privind fuziunea cu Universitatea Tehnică a Moldovei, până în momentul în care poziția Guvernului, privind finanțarea adecvată a viitoarei instituții, va fi clară și cu garanții ferme în acest sens.

În luna aprilie, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun a menționat că, dacă în 2013-2014, erau 78 de mii de studenți la ciclul de licență, în prezent sunt circa 42 de mii. În iulie 2022, cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării. Universitatea de Stat din Moldova a absorbit Academia de Administrare Publică și alte 13 institute de cercetare care sunt conectate la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ale USM. Universitatea Tehnică a Moldovei a fuzionat cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și cu alte trei institute de cercetare.

„Această decizie a conducerii și a Senatului USM este motivată de dorința de a proteja interesele comunității noastre academice, de a asigura stabilitatea financiară până la fuziune și necesitatea unor răspunsuri clare la subiectele propuse pentru discuție în cadrul întrevederii Consiliului Rectorilor cu Prim-Ministrul și Ministrul Educației Cercetării, din 30.04.2024. Este imperios să fie asigurate garanții și angajamente ferme din partea autorităților guvernamentale privind finanțarea adecvată a universităților. Prioritatea noastră este să asigurăm un mediu stabil și predictibil pentru studenți, personalul academic și administrativ, evitând orice perturbări cauzate de incertitudinea financiară. Vom continua dialogul cu autoritățile statului în vederea demarării și finalizării corecte a procesului de fuziune a USM și UTM”, se arată în comunicatul USM.