Ursula von der Leyen, înainte de lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova: „Drumul care ne așteaptă va fi plin de provocări, dar și de oportunități”
Preşedinta Comisiei Europene în exerciţiu, Ursula von der Leyen, a felicitat R. Moldova și Ucraina pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
„(…) Aceasta este o veste foarte bună pentru oamenii din Ucraina, Moldova și întreaga Uniune Europeană. Drumul care ne așteaptă va fi plin de provocări, dar și de oportunități. Vă dorim un început reușit al negocierilor!”, a declarat Ursula von der Leyen, înainte de deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.
Astăzi, 25 iunie 2024, la Luxemburg are loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană la care vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE.
În acest sens, prim-ministrul Dorin Recean întreprinde o vizită de lucru în Marele Ducat de Luxemburg, conducând delegația țării noastre la prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană. Șeful Executivului de la Chișinău va discuta cu mai mulți oficiali luxemburghezi agenda bilaterală și europeană a țării. Premierul Dorin Recean va avea întrevederi cu prim-ministrul Luxemburgului, Luc Frieden, cu Marele Duce Henri de Luxemburg, dar și cu ministrul Afacerilor Externe și Europene, al Cooperării și Comerțului Exterior al Luxemburgului, Xavier Bettel.
R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a emis avizul său privind cererea. Pe baza recomandărilor Comisiei, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a R. Moldova și i-a acordat acesteia statutul de țară candidată la 23 iunie 2022. La 8 noiembrie 2023, în cadrul Pachetului de Extindere, Comisia a publicat raportul său privind R. Moldova, recomandând deschiderea negocierilor de aderare.
În raportul său pentru 2023, Comisia Europeană a declarat că țara noastră a înregistrat progrese importante în ceea ce privește cele nouă etape identificate de Comisie în avizul său din 2022.
„Comisia consideră că Moldova îndeplinește în mod satisfăcător criteriile legate de stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, respectul și protecția minorităților”, a declarat CE.
Săptămâna trecută, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova. Negocierile sunt împărțite în 35 de capitole de negociere, grupate în 6 grupuri tematice. Negocierile pentru fiecare grup se deschid ca un întreg – după ce țara îndeplinește criteriile de referință pentru deschidere. Fiecare capitol va fi abordat individual în ceea ce privește închiderea sa provizorie.