Urmărirea penală a ex-președintelui Judecătoriei Chișinău Radu Țurcanu, reluată în urma contestației depuse de o magistrată, la o lună după clasarea cauzei: „Au fost mai multe neconcordanțe în ceea ce privește soluția procurorului”
Cauza penală în care este vizat fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, a fost clasată la sfârșitul lunii octombrie 2022. O lună mai târziu, aceasta a fost redeschisă după ce o magistrată a depus o contestație. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de serviciul de presă a Procuraturii Anticorupție (PA).
Potrivit PA, urmărirea penală a fost reluată în urma contestațiilor depuse de magistrata Vasilisa Muntean de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și asistenta judiciară din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Victoria Roșca.
„Prin ordonanța procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin din 28 noiembrie 2022 a fost dispusă admiterea contestației doamnei Vasilisa Muntean și doamnei Victoria Roșca și anularea ordonanței din 26 octombrie 2022 de scoatere de sub urmărire penală a domnului Radu Țurcanu și clasare a cauzei penale cu reluarea urmăririi penale. În prezent urmărirea penală este în curs de desfășurare”, se arată într-un răspuns oferit de PA.
Contactată de ZdG, judecătoarea a afirmat că a constatat că nu au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală, omisiuni care ar fi constituit „un viciu fundamental”.
„Au fost mai multe neconcordanțe în ceea ce privește soluția procurorului, în special cu probele care au fost prezentate de conducerea Judecătoriei Chișinău. (…) Domnul Radu Țurcanu, la data de 30 noiembrie 2020, a fost bolnav de COVID-19, dar hotărârea Guvernului stabilește expres că pentru persoanele din sistemul public pot fi alocați bani pentru infectarea cu COVID-19 doar până la 30 septembrie 2020. Mai mult, am constat că s-a făcut un proces verbal, datat cu 20 noiembrie 2020, care a fost semnat inclusiv de domnul Țurcanu, comisia a decis redistribuirea banilor către alte șapte persoane, printre care și fostul președinte al Judecătoriei Chișinău. Întrebarea mea retorică față de organul de urmărire penală a fost: cum putea domnul Țurcanu să-și atribuie compensații, în circumstanțele în care nici nu fusese bolnav de COVID-19 încă?”, a afirmat magistrata Vasilisa Muntean.
Aceasta a mai spus că a aflat despre caz, în ianuarie 2022, atunci când grefiera cu care lucra nu a primit indemnizația pentru COVID, iar când a încercat să afle motivul, i s-a spus că nu mai sunt bani.
„Totodată, cunosc faptul că altor persoane care s-au adresat cu aceeași problemă li s-a dat din deget: „Vedeți că prea mult vorbiți, prea multe solicitați, nu aveți de lucru?”. După mine aceasta a fost o intimidare, a grefierilor și asistenților”, a sublinat judecătoarea Muntean.
Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat, în septembrie 2020, lista angajaților instanțelor de judecată care s-au infectat cu COVID la locul de muncă. Lista era compusă din 65 de persoane care urmau să primească indemnizații de 16 mii de lei.
Anterior, procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), a comunicat pentru ZdG că magistratul Radu Țurcanu este suspectat că, în perioada anului 2020, atunci când deținea funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău, a redistribuit altor persoane decât cele incluse în lista aprobată de CSM, mijloacele bănești alocate în calitate de indemnizație unică angajaților Judecătoriei Chișinău care au contactat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.
Marți, 10 mai, plenul CSM a eliberat acordul privind pornirea urmării penale în privința judecătorului Radu Țurcanu, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.
Radu Țurcanu este magistrat din 2007, când a fost numit la Judecătoria Botanica. În 2014, a fost ales vicepreședinte al instanței, iar în 2017 devine președinte al Judecătoriei Chișinău, în urma unui concurs în care a fost singurul candidat înscris în cursă.
În luna octombrie 2021, ZdG a scris că, în iunie 2019, printr-o hotărâre a CSM, Radu Țurcanu este înlăturat de la exercitarea funcției administrative în cadrul Judecătoriei Chișinău, până la o decizie definitivă luată în urma informației prezentate de judecătorul Mihail Murguleț, care a depus la CSM o notă informativă, denunțând faptul că, în 2018-2019, a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui CSJ, Ion Druță, președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, și vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău sediul Rîșcani, Corneliu Guzun.
Murguleț susținea că atacurile fuseseră precedate de tentative de imixtiune în activitatea sa de înfăptuire a justiției din partea lui Radu Țurcanu, care a intervenit cu solicitarea de anulare a unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile. Pentru că s-ar fi opus, „în privința lui s-au început atacuri denigratoare, cu concursul Inspecției judiciare, fiindu-i intentate cauze disciplinare și aplicate două sancțiuni disciplinare”. Acțiunea de înlăturare din funcție a lui Radu Țurcanu s-a produs după plecarea PDM-ului condus de Vladimir Plahotniuc de la guvernare.
Conform declarației sale de avere și interese personale, Radu Țurcanu a ridicat în 2021 venituri salariale în valoare de 313 789.41 de lei de la Judecătoria Chișinău, circa 26 de mii de lei lunar. Tot anul trecut, magistratul a obținut 33 470 de lei din activitate didactică la Academia de Studii Economice (ASEM), precum și 2080 de lei din activitate didactică la USM.