Urări de sănătate și „atingere a tuturor obiectivelor” pentru Putin, de la Chișinău, Comrat și din „diasporă”
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina în 2022, a fost felicitat de la Chișinău, ca în fiecare an, de către Igor Dodon, dar și de la Comrat și din „diasporă”, cu ocazia celei de-a 72-a aniversări.
Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, l-a felicitat pe președintele Federației Ruse cu ocazia zilei de naștere pe rețelele de socializare, în limba rusă, mesajul său fiind distribuit și pe pagina web a formațiunii politice, împreună cu o fotografie a celor doi.
Dodon a susținut că „moldovenii doresc să fie prieteni și să colaboreze, dar nu să fie dușmani cu Rusia”, pe când datele unui sondaj din vara anului 2024 arată că Federația Rusă este pe primele locuri într-o listă de țări și actori internaționali față de care moldovenii au „mai degrabă sentimente negative”.
„Parteneriatul strategic cu Federația Rusă corespunde intereselor naționale ale Republicii Moldova. Poporul moldovenesc este recunoscător și apreciază sprijinul și ajutorul pe care Rusia ni le-a acordat în diferite perioade, inclusiv sub conducerea dumneavoastră.
Majoritatea concetățenilor noștri condamnă politica neprietenoasă promovată de guvernarea actuală. Moldovenii doresc să fie prieteni și să colaboreze, dar nu să fie dușmani cu Rusia. Sper foarte mult că vom reuși să readucem relațiile noastre bilaterale la nivelul cuvenit, în interesul țărilor și popoarelor noastre”, a scris Igor Dodon în mesajul de felicitare.
Bașcana Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, Evghenia Guțul, care și-a câștigat mandatul cu susținerea ex-deputatului fugar Ilan Șor, i-a urat lui Putin ca „toate obiectivele sale să fie atinse”, publicând și o fotografie cu președintele rus, făcută în martie la Soci.
Guțul nu l-a felicitat și anul trecut pe Putin, cel puțin nu pe Telegram, unde a publicat acum mesajul de felicitare, după ce Meta i-a suspendat anterior contul de Facebook.
„Dragă Vladimir Vladimirovici!
În numele poporului Găgăuziei și în numele meu personal, aș dori să vă felicit cordial cu ocazia zilei dumneavoastră de naștere!
Determinarea, înțelepciunea și hotărârea dumneavoastră sunt un exemplu pentru mulți lideri, iar activitatea dumneavoastră în beneficiul Rusiei are o mare influență asupra politicii internaționale. Noi simțim întotdeauna sprijinul Federației Ruse, iar Găgăuzia vă este recunoscătoare pentru atenția pe care o acordați regiunii noastre și locuitorilor săi.
Aș dori să subliniez rolul dumneavoastră important în păstrarea și consolidarea valorilor tradiționale. În zilele noastre, când lumea se confruntă cu încercări de a distruge fundamentele culturale și spirituale, poziția dumneavoastră devine un simbol al apărării acestor idealuri, care sunt apropiate și dragi pentru sute de milioane de oameni.
Vă doresc multă sănătate, energie inepuizabilă și noi realizări în beneficiul marii dumneavoastră țări! Fie ca toate obiectivele dumneavoastră să fie atinse, iar drumul dumneavoastră să fie întotdeauna însoțit de succes și recunoaștere!”, a scris Guțul.
Ilan Șor, a cărui loc de aflare nu se cunoaște sigur, călătorind între Moscova și Tel Aviv, a publicat și el fotografia cu Putin și Guțul.
„Astăzi este ziua de naștere a liderului rus Vladimir Putin.
El are relații de lungă durată cu regiunea noastră. Când era sportiv, a venit aici pentru competiții și a vorbit cu căldură despre Moldova. A făcut mai multe vizite aici în calitate de președinte.
Vladimir Vladimirovici a făcut din nou economia rusă, industria rusă să avanseze. Acest lucru ne poate servi drept model.
Este îmbucurător faptul că, în ciuda atacurilor din partea autorităților moldovenești și a calomniilor directe, el și-a păstrat respectul pentru țara noastră. Întâlnirea sa cu guvernatorul Găgăuziei, Eugenia Gutsul, și diversele contacte de afaceri și culturale stau mărturie în acest sens. Rusia este în continuare prietena noastră, iar acesta este meritul său excepțional. Iar compatrioții noștri care trăiesc în Rusia se simt protejați social.
O atenție deosebită ar trebui acordată păstrării memoriei istorice. Faptele de arme ale poporului în Marele Război pentru Apărarea Patriei sunt încă sacre pentru Rusia. Iar istoria comună cu regiunea moldovenească este încă respectată.
Vladimir Vladimirovici, la mulți ani! Tărie de spirit, muncă rodnică pentru binele Rusiei, sănătate și putere!”, a scris Șor pe Telegram pentru prima dată în acest an, deși canalul său era activ și la ultima aniversare a lui Putin.
Centrul pentru contracararea dezinformării din Ucraina a scris că se înregistrează o răspândire activă a cultului personalității lui Putin în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei. Narațiunea principală este recunoștința față de liderul rus din partea presupusei populații pentru „întoarcerea la patria lor”.
„Cultul personalității lui Putin este una dintre părțile principale ale propagandei ruse. Prin divinizarea și elogierea dictatorului lor, propagandiștii încearcă să consolideze societatea rusă în jurul său, să insufle rușilor un dispreț față de instituțiile democratice și față de alte națiuni și să justifice războiul din Ucraina ca fiind o „misiune specială a lui Putin și a Rusiei”. Sacralizarea lui Putin este un element necesar al propagandei pentru stabilirea puterii sale personale unice și neschimbătoare”, au scris autoritățile ucrainene.
„Dumnezeu să-l salveze pe țar!” a fost una dintre primele urări publice de ziua președintelui Vladimir Putin, care împlinește luni 72 de ani și care a fost liderul suprem al Rusiei timp de aproape un sfert de secol, scrie Reuters.
Urarea a venit din partea ideologului rus ultranaționalist Alexander Dugin pe canalul său de Telegram, la câteva minute după miezul nopții.
Dugin, în vârstă de 62 de ani, pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor vorbitoare de limbă rusă și a altor teritorii într-un vast nou imperiu rus, care dorește să includă și Ucraina, unde Rusia poartă un război. Fiica lui Dugin a fost ucisă într-o presupusă mașină capcană în 2022.
Putin, care a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina în 2022, a câștigat o victorie post-sovietică record în alegerile din martie. Noul său mandat de șase ani, dacă va fi dus la bun sfârșit, îl va transforma în cel mai longeviv lider al Rusiei de peste 200 de ani, când țarii și împărătesele conduceau țara.
Victoria a consolidat controlul deja extins al lui Putin asupra puterii și, a spus el, a demonstrat că Moscova a avut dreptate să țină piept Occidentului și să își trimită trupele în Ucraina.
Războaiele lui Putin
În cei 24 de ani de când se află la conducerea Rusiei, Vladimir Putin a participat sau a ordonat cinci intervenții militare în afara țării: Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina, în două rânduri acestea fiind țintele „țarului” de la Kremlin.
Încă din 1999, de când a preluat puterea în Rusia, Putin a jucat, cu fiecare ocazie, cartea intervențiilor militare. În urma acestora, zeci de mii de persoane au fost ucise, majoritatea civili. Detalii aici.
Vladimir Putin conduce Rusia de 24 de ani
Vladimir Putin a devenit președinte interimar al Rusiei pe data de 31 decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn își dăduse demisia.
A câștigat ulterior alegerile prezidențiale din anul 2000. În 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în 7 mai 2008. Din cauza limitei prevăzute de Constituție, în 2008, Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv, dar l-a sprijinit pe Dmitri Medvedev în alegerile prezidențiale, cel care ocupase până atunci funcția de prim-ministru al Rusiei.
La rândul său, Medvedev l-a numit pe Putin prim-ministru al Rusiei, astfel încât actualul președinte rus a condus țara în continuare. Putin a ocupat această funcție în intervalul 8 mai 2008 – 4 martie 2012. În 2012 a devenit, pentru alți 6 ani, președinte al Federației Ruse, în urma modificării Constituției. La 18 martie 2018, Vladimir Putin a fost reales în funcția de președinte al Rusiei, tot pentru un mandat de 6 ani. Vladimir Putin a câștigat și alegerile prezidențiale, desfășurate în perioada 15-17 martie 2024.