UPDATE Sergiu Lazarencu, în legătură cu incidentul care s-a produs în sectorul Botanica: „Acel copac e uscat de mult timp, iar intemperiile nu au nicio legătură cu acest caz”
UPDATE 12:22 Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, i-a convocat în ședință, miercuri, 14 august, pe directorul Agenției de Mediu, Institutul de Cercetare și Amenajare Silvică (ICAS) și Agenția Moldsilva, după ce marți seara, 13 august, un copac a căzut în proximitatea unei mame cu cărucior, peste o bancă, în sectorul Botanica al capitalei.
În urma incidentului, Primăria Chișinău a scris un mesaj pe rețelele de socializare în care a declarat că în urma intemperiilor din ultima vreme, copacii bătrâni, care nu par afectați la prima vedere, ar fi periculoși, iar la moment Primăria ia măsuri în acest sens, însă fără să facă referire la cazul din sectorul Botanica.
Ulterior, ministrul Lazarencu a scris că pentru acea zonă, în care s-a întâmplat incidentul, întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” nu a solicitat autorizație de defrișare a copacilor și nu a făcut nicio notificare de lichidare a arborilor uscați din acel perimetru.
„Țin să menționez că copacii care reprezintă pericol iminent pentru sănătatea și securitatea publică pot fi defrișați imediat. Mai simplu spus, Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” sau oricare altă primărie care identifică un copac ce ar putea cauza o tragedie, poate începe lucrările de defrișare instant, apoi în până la sfârșitul zilei să informeze Agenția de Mediu despre lucrările efectuate, (Art. 26’. Legea regnul vegetal 239/2007). Din imagini, putem constata că acel copac e uscat de mult timp, iar intemperiile nu au nicio legătură cu acest caz”, susține Sergiu Lazarencu.
Totodată, acesta menționează că acei copaci care prezintă pericol pot fi defrișați și în urma sesizărilor cetățenilor și roagă ca în cazul în care cetățenii vor depista un copac care prezintă pericol, să apeleze 112, Inspectoratul Protecție a Mediului, Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Ministerul Mediului sau orice altă autoritate locală.
Sergiu Lazarencu mai informează că, în perioada 1 ianuarie – 12 august 2024, Agenția de Mediu a recepționat 521 de solicitări a autorizațiilor de tăiere din partea Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, dintre care, doar 4 au fost respinse.
„Media de examinare a acestor cereri fiind de doar 5-7 zile (termenul conform legii fiind de 20 zile lucrătoare). Am solicitat Agenției de Mediu să continue examinarea cererilor de defrișare pentru municipiul Chișinău în termeni cât mai proximi. Îndemn toate autoritățile locale să se autosesizeze și să monitorizeze starea arborilor din localitatea lor și să trimită din timp solicitările de autorizație pentru defrișare la Agenția de Mediu”, declară ministrul Mediului.
Știre inițială: În sectorul Botanica al capitalei, un copac a căzut peste o bancă unde se afla o familie, iar lângă aceștia, un cărucior cu un copil. S-a întâmplat la 13 august curent, la aproximativ ora 17:00. Informația a fost comunicată pentru AGORA de ofițera de presă a Poliției capitalei, Natalia Stati.
Potrivit Poliției, în urma incidentului nimeni nu a avut de suferit.
Ulterior, Primăria capitalei a scris pe rețelele de socializare o postare, în care menționează despre riscul copacilor bătrâni, care, în urma intemperiilor din ultima vreme, ar fi devenit periculoși și anunță că se iau măsuri în acest sens, dar fără să facă referire la cazul din sectorul Botanica.
Anterior, la 12 iunie, o minora de 12 ani, domiciliată în capitală, a fost găsită moartă, strivită de un copac căzut în urma furtunii din seara de 11 iunie. Cazul s-a produs în sectorul Buiucani al capitalei.
- În Chișinău este declarată Situație de forță majoră: „Situația este gravă și rugăm cetățenii să fie atenți”
- IGSU: Numărul solicitărilor la serviciul 112 în urma furtunii a ajuns la 750 pe oră. La fața locului au fost 220 angajați ai MAI cu 78 unități de tehnică