Principală  —  Ştiri   —   UPDATE/ Râul Bâc a ieșit…

UPDATE Râul Bâc a ieșit din albie. Strada Albișoara din capitală, inundată. Situația în țară, în contextul ploilor torențiale

Foto screenshot, sursă: IGP/FB

UPDATE 15:40 Potrivit imaginilor publicate de Inspectoratul General de Poliție (IGP), râul Bâc al capitalei a ieșit din albie, în urma ploilor puternice de sâmbătă, 14 septembrie. Drept urmare, strada Albișoara din Chișinău a fost inundată.

Totodată, strada Petricani din capitală este cuprinsă de ape.

În urma ploilor puternice aduse de ciclonul Boris, 13 localități din 3 raioane, inclusiv: raionul Orhei – 1, satul Pelivan; r-nul Cantemir – satele Capaclia, Cania, Lărguța, Samalia, Iepureni, Stoianovca, Haragîș, Vișniovca și r-nul Leova – satele Cupcui, Romanovca și Sărata Nouă, sunt deconectate, în acest moment, de la energia electrică, potrivit informațiilor de la Guvern.

Totodată, în satul Romanovca din r-nul Leova, s-a rupt digul unui bazin de acumulare, iar apa se scurge într-un alt iaz din apropiere. Pentru lichidarea consecințelor, în zonele afectate sunt antrenați 204 angajați și 76 unități de transport.

Anterior, Poliția R. Moldova a informat că traseele R 34 și R 35 sunt blocate, precum și traseul național care tranzitează localitatea Lăpușna spre Pervomaiscoe.

    La Cantemir, din cauza acumulărilor de apă sunt blocate intrările în localitățile Lărguța și Leca.

    La Strășeni se circulă cu dificultate. În intersecția traseelor R-1 și G-82 (trecerea sub calea ferată în direcția satului Negrești) circulația este blocată.

    De asemenea la intrarea în localitatea Roșcani circulația este blocată, iar în satul Recea a căzut un mal de pământ (lângă o biserică).

    La fel și pe strada Chișinăului din Hâncești apele curg șiroaie.

    În Chișinău străzile, la fel, sunt inundate, iar mașinile circulă cu dificultate, potrivit imaginilor publicate de Poliție.

    Chișinău,
    Intersecția străzilor Vasile Alecsandri cu București/Foto: IGP

    Anterior, premierul Dorin Recean a convocat o ședință la Centrul Anticriză al Ministerului de Interne la care vor participa toți reprezentanții structurilor de forță și ai autorităților publice locale din zonele afectate de ploile torențiale. 

    „Toate instituțiile de forță sunt mobilizate și pregătite să intervină în caz de necesitate”, informează Guvernul.

    Începând cu dimineața zilei de 14 septembrie angajații IGSU au intervenit pentru 26 de situații pentru pomparea apei din gospodăriile oamenilor. Lucrări de pompare au fost efectuate în localități din raioanele Cantemir, Leova, Hâncești, Cimișlia și Ștefan Vodă.

    Salvatorii se află la fața locului pentru  a evita consecințele situațiilor  excepționale. 

    În continuare IGSU îndemnă populația să fie prudentă, să urmărească cu atenție buletinele meteo, să evite deplasările pe trasee dificile și să-și monitorizeze cu grijă copii. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

    Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost salvate din nămol, în urma ploilor torențiale. Avertizările IGSU în contextul ciclonului Boris

    Ciclonul Boris nu ocolește R. Moldova: în capitală mai mulți copaci au fost doborâți la pământ. Anumite străzi ar putea fi închise, iar transportul public, suspendat temporar

    Dorin Recean: „Am convocat o ședință la Centrul Anticriză”, în contextul ploilor torențiale care au cuprins R. Moldova