Principală  —  Ştiri   —   UPDATE/ O familie de chinezi,…

UPDATE O familie de chinezi, aflată de 10 ani în R. Moldova, riscă să părăsească țara. Explicațiile IGM

Sursă foto: Facebook/ Meiling Yao

UPDATE 12:25 Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) a declarat pentru ZdG că urmare a întâlnirii cu Meiling Yao „s-a concluzionat că dosarul poate fi completat cu elemente suplimentare”.

Pentru finalizarea dosarului urmează ca nominalizata să revină luni (29 iulie, n. red.) la IGM”, notează autoritățile.

Știrea inițială

La 25 iulie, Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a refuzat prelungirea permisului de ședere pentru cetățeana Chinei, Meiling Yao, care de zece ani locuiește în R. Moldova cu familia sa. Povestea familiei chineze a generat comentarii pe rețelele de socializare și IGM a promis să reia analiza dosarului lui Meiling Yao. Aceasta s-a prezentat la IGM astăzi, 26 iulie.

La 25 iulie, antreprenorul Vasile Tofan, unul dintre membrii inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”, a relatat despre Meiling Yao, familia sa și „lupa” acestora cu birocrația din R. Moldova. Meiling Yao și soțul ei, Fei Wang, locuiesc in Moldova din 2016. Între timp, cei doi au devenit părinții unui copil – Nina Yao, relatează antreprenorul.

Meiling a absolvit un program de studii universitare de master la Universitatea de Stat din Moldova (USM). „A fost printre cei mai buni studenți din promoție, cu o medie de 9,25”, punctează Tofan. Programul de doctorat a decis să-l urmeze la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM). Aceasta urmează să-și susțină teza de doctorat cu titlul „Studiul diversității microbiologice la trei soiuri de struguri din trei regiuni din Moldova” în august 2024.

„E printre putinii doctoranzi de la noi care fac cercetări fundamentale. În timpul liber, pe lânga experimentele științifice, ajuta vinificatorii noștri sa navigheze mai ușor piața din China. Familia Yao-Wang vorbește română mai bine ca mulți concetățeni ai noștri”, subliniază antreprenorul.

Totuși, Meiling Yao a aflat miercuri, 26 iulie, că solicitarea ei de prelungire a permisului de ședere în Moldova a fost refuzată de către autoritățile moldovene. Familia chineză urma să părăsească R. Moldova, ca mai apoi pargurgă procedura și să se întoarcă în R. Moldova cu o viză turistică pentru ca Meiling Yao să reușească la examenul de doctorat pe 21 august.

După ce antreprenorul Vasile Tofan a făcut publică povestea familiei Yao, IGM a anunțat că s-a autosesizat și Meiling a fost invitată vineri, 26 iulie, la sediul autorității „cu documente suplimentare pentru reanalizarea situației”.

„În urma reanalizării dosarului persoanei de cetățeniei chineză, s-a stabilit că în cazul doamnei M.Y. există elemente suplimentare care pot fi adăugate la dosar și care oferă posibilitatea prelungirii dreptului de ședere în R. Moldova. Constatarea a fost făcută urmare unei convorbiri telefonice realizată în cursul zilei de 25 iulie dintre angajații IGM și persoana în cauzǎ, care a clarificat mai multe situații favorabile doamnei M.Y. și care nu erau comunicate anterior IGM, au scris reprezentanții IGM într-o reacție oficială.

Contactați de Ziarul de Gardă în legătură cu decizia pe care au adoptat-o în privința femeii, reprezentanții IGM au declarat că vor reveni cu un răspuns până la finalul zilei de vineri, 26 iulie. Răspunsul acestora va fi publicat ulterior.