Principală  —  Blog  —  Sănătate   —   UPDATE/ „Nu știm dacă este…

UPDATE „Nu știm dacă este virus sau bacterie. Așteptăm analizele”. Reacția spitalului „Toma Ciorbă” după ce mai mulți elevi de la liceul „Aristotel” din capitală au fost spitalizați

Foto simbol

UPDATE 13:45 Vicedirectorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Vasile Lazari, a declarat pentru ZdG că nu este clar care au fost cauzele incidentului de la „Aristotel”.

„Așteptăm analizele, nu știm dacă este virus sau bacterie. Încă nu avem rezultatele la investigațiile bactereologice”. Acesta a mai precizat că, în prezent, la spitalul „Toma Ciorbă” sunt internați 16 elevi și un adult – angajat al liceului.

Știre inițială: Ministerul Sănătății (MS) a informat despre un caz de toxiinfecție alimentară în grup, la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. Potrivit comunicatului, 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al instituției de învățământ ar fi prezentat semne clinice de boală, iar majoritatea dintre ei au fost depistați activ.

După cum a scris MS, „în prezent, 20 de elevi și angajatul instituției sunt internați pentru tratament specializat: 14 copii și angajatul liceului la IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă”, iar 6 copii la IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, inclusiv un copil în secția de reanimare”.

Starea copiilor și a angajatului liceului internați în cele două instituții medicale ar fi satisfăcătoare, iar a celui din reanimare – gravă, dar stabilă, scrie MS.

Directorul liceului: „Nu este toxiinfecție alimentară, este vorba despre Norovirus”

Contactat de ZdG, directorul Liceului Republican „Aristotel”, Pavel Cerbușca, a declarat că ar fi vorba, de fapt, despre un virus cu care s-ar fi infectat elevii.

„Până acum se vorbea despre intoxicație, chiar și Ministerul Sănătății a publicat acest lucru, dar datele reale vor fi abia vineri, însă din datele prealabile este vorba despre un virus, Norovirus se numește, care se manifestă anume prin aceste simptome de vomă, febră, etc. Noi am internat copii din cămin ca să nu se transmită la ceilalți”, a declarat directorul.

Potrivit lui Pavel Cerbușca, 20 de copii au fost internați, unul dintre aceștia simțindu-se „mai rău”.

Conform rezultatelor anchetei epidemiologice de la MS, s-a stabilit că primele semne de boală printre elevii afectați (slăbiciune generală, dureri în abdomen, febră 37,1-39,6℃, vomă și diaree) au apărut pe data de 17 septembrie 2024, începând cu ora 15:00.

Cazul este în atenția Ministerului Sănătății. Ancheta epidemiologică inițiată este în derulare, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) inspectorii „au inițiat un control inopinat la operatorul din domeniul alimentar, responsabil de alimentația copiilor în incinta cantinei liceului”.

La Liceul Teoretic Republican „Aristotel” învață 362 de elevi din diferite teritorii administrative ale Republicii Moldova, repartizați în XII clase liceale, iar în cămin locuiesc 132 de elevi.