UPDATE Motivul contramandării ședinței de la CSJ în care urma să fie examinat recursul împotriva deciziei Curții de Apel prin care Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare
UPDATE 13:12 Ședința de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în care urma să fie examinat recursul depus de avocații oligarhului Ilan Șor împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău a fost contramandată.
Potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, motivul ar fi demisia judecătorului Boris Talpă.
Știrea inițială:
Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) examinează marți, 18 iunie, recursul depus de avocații oligarhului Ilan Șor împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care fostul deputat fugar a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.
Ședința de judecată este programată pentru ora 10:00, fără participarea părților.
Recursul lui Șor va fi examinat de judecătorii Anatolie Țurcan, Boris Talpă și Ghenadie Eremciuc.
Anatolie Țurcan a fost numit în funcția de judecător al CSJ în 2016, până la atingerea vârstei de 65 de ani. Anterior, a activat în calitate de judecător la Curtea de Apel (CA) Chișinău, judecător la Judecătoria Râșcani și judecător la Judecătoria Ocnița. Magistratul a făcut parte din Completul de judecată de la CSJ, alături de Vladimir Timofti și Nadejda Toma, care a pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Cei trei magistrați au declarat neîntemeiat recursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei CA Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.
Ghenadie Eremciuc activează în sistemul judecătoresc din februarie 2024. Judecătorul din cadrul Judecătoriei Bălți a fost transferat temporar la Curtea Supremă de Justiție în luna mai 2023. În noiembrie 2022 a pronunțat o sentință de achitare a magistratului Sergiu Arnăut pe patru episoade episoade de trafic de influență, „din motiv că fapta inculpatului nu întrunește elementele infracţiunii”.
Boris Talpă activează în sistemul judecătoresc din 2009, iar la CA Chișinău din 2021. În mai 2023 el a fost transferat temporar, pentru o perioadă de 6 luni, în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Anul trecut, Talpă a avut un salariu total în sumă de 487 de mii de lei.
Magistrații CSJ au respins ca inadmisibil, în iunie 2023, recursul declarat de Aureliu Colenco și Denis Calaida, avocaţii fostului deputat fugar Ilan Șor, împotriva încheierii Colegiului penal al Curţii de Apel Chișinău din 10 martie 2023, prin care a fost respinsă revocarea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă şi anularea anunțării în căutare a lui Șor.
llan Șor, liderul fostului partid „Șor”, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat, pe 13 aprilie 2023, de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.
Atunci, Curtea de Apel Chișinău a:
- respins ca tardiv apelul comun al avocaților Calaida si Colenco;
- respins ca neîntemeiat apelul avocaților Balan și Ulanov;
- admis apelul acuzatorului și reprezentatului Băncii de Economii (BEM);
- casat parțial sentința primei instanței, cu pronunțarea unei hotărâri potrivit modului prevăzut pentru prima instanță, prin care:
- A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie), cu stabilirea pedepsei de 12 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani;
- A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) din Codul penal (spălarea de bani), cu stabilirea pedepsei de 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis;
- Conform art. 84 din Codul penal, a-i stabili pedeapsa definitiva de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.
Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării în arest. Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5,29 de miliarde de lei din contul inculpatului, se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.