Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Maia Sandu, despre moderatorul…

UPDATE Maia Sandu, despre moderatorul dezbaterilor cu Stoianoglo: „Noi mergem la dezbateri cu oricine se simt ei confortabil”

Sursa: Colaj ZdG

Controversatul jurnalist Gheorghe Gonța, care a anunțat înainte de scrutinele din 20 octombrie că va boicota referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, va fi moderatorul dezbaterilor dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

UPDATE 14:50 Într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook, președinta în exercițiu Maia Sandu spune că deși contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a refuzat propunerea de a petrece dezbaterile la televiziunea națională, aceasta va accepta orice moderator „cu care se simt ei confortabil”, acesta fiind „un compromis”.

„Noi, la fel cum cred și mulți jurnaliști, credem că trebuie să fie un moderator independent, dar dacă ei insistă, noi mergem la dezbateri cu oricine se simt ei confortabil. Pentru noi este important să avem această dezbatere, așa încât oamenii să vadă care sunt răspunsurile noastre la întrebări importante pentru toți cetățenii”, menționează Maia Sandu.

UPDATE 13:59 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), declară că Alexandr Stoianoglo acceptă dezbateri electorale pentru ziua de duminica, 27 octombrie.

„După discursurile din 21 octombrie, candidatul PSRM a propus utilizarea unei platforme neutre, în timp ce echipa președintei Maia Sandu a optat pentru organizarea dezbaterilor la televiziunea publică. În final, s-a convenit ca locația să fie Palatul Republicii, iar transmisia să fie asigurată de Compania Teleradio-Moldova. Discuțiile sunt în prezent axate pe data dezbaterilor. Echipa lui Alexandr Stoianoglo a propus ziua de joi, 31 octombrie, însă echipa Sandu a respins această dată, insistând pe desfășurarea evenimentului joi sau vineri în această săptămână. În încercarea de a găsi un compromis, echipa Stoianoglo a propus ziua de duminică, dar încă nu s-a ajuns la un acord final”, comunică PSRM.

În mesaj se menționează că formatul și structura dezbaterilor nu au fost încă stabilite.

„În ceea ce privește moderatorul, echipa Stoianoglo l-a propus pe jurnalistul Gheorghe Gonța. Deși inițial reprezentantul echipei Sandu a ezitat în a-l accepta, menționând că propunerea va fi analizată intern, ulterior l-au acceptat pe Gonța ca moderator. La această etapă, discuțiile se poartă pe marginea zilei. Noi rămânem la soluția de compromis – ziua de duminică, 27 octombrie”, se arată în comunicatul de presă al PSRM.

Știrea inițială

Adrian Băluțel, șeful cabinetului președintei în exercițiu, Maia Sandu, a venit marți, 22 octombrie, cu mai multe precizări despre mersul discuțiilor pentru pregătirea dezbaterilor între cei doi candidați care se vor lupta în turul doi al alegerilor pentru funcția de președinte.

„Noi am propus ziua de joi în această săptămână ca să oferim cât mai repede cetățenilor această discuție. Se discută încă ziua dezbaterii – noi propunem totuși să fie mai repede, măcar vineri, pentru ca în weekend candidații să aibă timp să meargă în raioane. Echipa noastră a propus studioul televiziunii naționale, echipa contracandidatului a refuzat și a propus o platformă în afara televiziunilor. Noi am acceptat. Echipa noastră a propus un moderator independent, un expert convenit de toți din societatea civilă. Echipa lor a propus să fie doi moderatori, noi acceptăm și unul, și doi, și trei – acest lucru nu este esențial, dezbaterea contează, nu cine sunt moderatorii. Echipa lor a propus un jurnalist de la Realitatea TV, noi am acceptat. Apoi ei s-au răzgândit și au propus moderator să fie Gheorghe Gonța.

Noi credem că nu este corect să avem doi moderatori – nu există moderatorii „noștri” și moderatorii „lor”. De aceea, acceptăm condițiile pe care ei le cer pentru a participa. Deoarece noi credem că cetățenii merită o dezbatere cât mai curând și ea este mai importantă decât condițiile în care ea se organizează”, a declarat Adrian Băluțel într-o postare pe Telegram.

Solicitat de Ziarul de Gardă, șeful cabinetului președintei în exercițiu a menționat că echipa Maiei Sandu nu a primit deocamdată un răspuns din partea echipei lui Stoianoglo.

Recent, Gheorghe Gonța a lăsat să se înțeleagă într-o postare pe pagina sa de Facebook că fostul procuror Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, ar „trebui” să fie noul președinte al R. Moldova.

Sursa: Gheorghe Gonța/ Facebook

Luni, 21 octombrie, președinta în funcție, Maia Sandu, a declarat că sunt dovezi care indică asupra unei „fraude fără precedent” a plebiscitelor de pe 20 octombrie. Maia Sandu îl cheamă pe contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, la o „dezbatere serioasă”. Președinta Maia Sandu și-a început discursul prin a mulțumi cetățenilor care au mers a vot în țară și în străinătate. „Determinant a fost fiecare vot, toate voturile au fost importante. Sintagma care spune că fiecare vot contează, nu-s vorbe goale”, punctează Maia Sandu.

„Datorită vouă, dragi moldoveni, am câștigat prima bătălie. Am câștigat corect într-o luptă nedreaptă. Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani este un atentat asupra democrației noastre (…) Dușmanii își doresc ca moldovenii să se îndoiască de unitatea lor. (…) Trebuie să învățăm din acest atac mizerabil asupra democrației. Știm că trebuie să facem mai mult pentru a combate corupția. Acum, unicul mod prin care putem preveni un dezastru este votul. Pentru ca toate eforturile să nu fie zadarnice, avem datoria să organizăm o mobilizare generală la vot. Mai avem o bătălie.

Mă adresez către cetățenii care au votat pentru Ocravian Țîcu, Ion Chicu, Tudor Ulianovschi și Andrei Năstase. Mă adresez celor care l-au votat pe Renato Usatîi. Diferențele dintre politicieni să le lăsam pe după alegeri. (…) Toți cetățenii își doresc să trăiască într-o societate prosperă. Și cei optimiști și cei dezamăgiți ne dorim să trăim în libertate și pace și despre asta este Uniunea Europeană. Vă rog să mă ajutați în următoarele două săptămâni, să spunem clar lucrurilor pe nume, să mobilizăm câți mai mulți cetățeni și să prevenim un dezastru”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată despre coruperea alegătorilor, Maia Sandu a spus că trebuie „să avem o justiție funcțională”. „Dacă ar fi fost sancționați, n-ar fi ajuns aici”. Totuși, potrivit președintei partenerii externi respectă votul cetățenilor „care este unul majoritar”.