Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Decizia definitivă în litigiul…

UPDATE Decizia definitivă în litigiul dintre Statnîi și Stoianoglo, în așteptare. Ședința de la Curtea de Apel Chișinău a fost amânată

UPDATE: Ședința de la Curtea de Apel Chișinău a fost amânată. Conform informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, motivul ar fi „imposibilitatea formării completului de judecată”.

Știrea inițială:

Curtea de Apel Chișinău urmează să pronunțe miercuri, 19 iunie, decizia definitivă în litigiul Roman Statnîi vs Alexandr Stoianoglo, în care fostul subordonat al ex-procurorului general își apără onoarea și reputația profesională, scrie anticoruptie.md.

La începutul lunii februarie curent, Stoianoglo a contestat decizia primei instanțe, care l-a obligat să-i achite un prejudiciu moral de un leu lui Statnîi, dar și să dezmintă informațiile precum că acuzatorul ar fi adus „un notar în închisoare pentru ca o persoană să renunțe la proprietate”.

Procurorul Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la „sugestia” procurorului general, Alexandr Stoianoglo. În mai 2020, Statnîi a fost reţinut şi plasat în arest peventiv, fiind deţinut timp de două luni în Penitenciarul nr. 13.  Acuzatorul era bănuit că l-ar fi deposedat de bunuri pe fostul consilier economic al lui Igor Dodon, Evgheni Kheyman, administratorul firmei din Bahamas care ar fi sponsorizat, în 2016, campania electorală a fostului preşedinte, conform sursei citate.

În noiembrie 2022, Judecătoria Chişinău a declarat nulă ordonanţa de punere sub învinuire a lui Roman Statnîi, care a constatat că a fost acuzat pe nedrept.

Fostul procuror a înaintat în instanță două cereri, una împotriva procurorului general demis, Alexandr Stoianoglo, cu privire la apărarea onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale, iar alta – împotriva Procuraturii Generale, în care cere anularea ordinului de demitere emis pe numele său.