Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Ce spun autoritățile de…

UPDATE Ce spun autoritățile de la Chișinău despre convocarea ambasadorului R. Moldova în Federația Rusă la Ministerul rus de Externe

Sursa foto: TASS

UPDATE 18:18 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat convocarea ambasadorului R. Moldova în Federaţia Rusă la Ministerul rus al Afacerilor Externe şi exprimarea unui protest în legătură cu refuzul în acreditarea unor observatori pentru monitorizarea alegerilor.

În acest context, MAE menţionează că „statutul profesional al persoanelor neacreditate a fost incompatibil cu cel de observator internațional”.

Știrea inițială:

Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat miercuri, 6 noiembrie, la Ministerul rus de Externe. Oficialului moldovean i-a fost înmânată o notă de protest cu privire la așa-numitele „acțiuni discriminatorii neprietenoase ale Chișinăului față de observatorii ruși din cadrul misiunii OSCE/ODIHR de monitorizare a alegerilor prezidențiale din R. Moldova”, se spune într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Kremlinul acuză autoritățile de la Chișinău că au refuzat „în mod nemotivat” acreditarea a cinci observatori internaționali din Rusia, înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea la UE.

„Înaintea celui de-al doilea tur de scrutin din 3 noiembrie, trei reprezentanți ruși ai misiunii OSCE nu au putut intra în R. Moldova, deși erau acreditați de Comisia Electorală Centrală a R. Moldova (…)”, invocă Ministerul rus de Externe în comunicat.

Ziarul de Gardă a solicitat un comentariu de la Liliana Barbăroșie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău. Îl vom publica imediat ce-l vom primi.

Pe 3 noiembrie 2024, în R. Moldova a avut loc turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor preliminare finale publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), Maia Sandu a acumulat 55.35% de sufragii, iar Alexandr Stoianoglo ‒ 44.65%. Astfel, Maia Sandu devine președintă pentru a doua oară.

Realegerea Maiei Sandu în funcția de președintă a R. Moldova a generat un val de felicitări din partea liderilor europeni. Premierul României, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul polonez Donald Tusk sunt primii lideri străini care i-au adresat felicitări Maiei Sandu. Cu mesaje de felicitare au venit și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care au menționat că Uniunea Europeană va continua să fie alături de R. Moldova.

La alegerile din 3 noiembrie, diaspora a stabilit un record absolut de prezență la urne. În pofida a șapte alerte false cu bombă la unele secții de votare din România, Marea Britanie, Franța și Germania, menite să oprească procesul de votare, aproape 330 de mii de cetățeni moldoveni din afara granițelor au mers la urne pentru a decide viitorul țării în care s-au născut. În mai multe țări europene s-au format cozi încă de la deschiderea secțiilor de votare. 

Marți, 5 noiembrie, autoritățile ruse au calificat alegerile prezidențiale din R. Moldova drept „incorecte” și au declarat că nu o consideră pe Maia Sandu drept „președinta legitimă” a R. Moldova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a invocat că sute de mii de moldoveni care trăiesc în Rusia nu au fost lăsați să voteze, deși, anterior, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău (MAE) a anunțat că rândurile de la cele două secții de votare din Federația Rusă au fost create „artificial”, „în scopul periclitării procesului electoral”.

Ulterior, reprezentanții MAE au declarat că mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către reprezentanții autorităților ruse privind alegerile desfășurate în R. Moldova nu ar corespunde realității.

„(…) Aceste încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne în afacerile noastre interne. Condamnăm aceste acțiuni reprobabile și le considerăm inacceptabile, în mod special, din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democrației. Comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice (…)”, subliniază MAE într-un comunicat.