Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UPDATE/ Hezbollah confirmă moartea liderului…

UPDATE Hezbollah confirmă moartea liderului Hassan Nasrallah, în urma atacului israelian din Beirut. Israelul afirmă că acesta ar fi doar începutul

Foto: CNN

UPDATE 16:00 Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a fost ucis. Moarte lui a fost confirmată de organizația susținută de Iran, după ce armata israeliană a anunțat că l-ar fi eliminat într-un atac aerian efectuat asupra Beirutului, vineri, 27 septembrie, transmite Reuters.

„Acesta nu este sfârșitul setului nostru de instrumente. Mesajul este simplu: oricine amenință cetățenii Israelului – vom ști cum să ajungem la ei”, a declarat șeful armatei israeliene Herzi Halevi într-un comunicat.

Halevi a mai adăugat că atacul care l-a ucis pe Nasrallah a fost pregătit din timp.

„Acest atac a fost pregătit de mult timp, executat la momentul potrivit cu mare precizie, iar acum mergem înainte cu o pregătire atentă pentru următorii pași”, a spus el.

UPDATE 13:00 Israelul a anunțat sâmbătă, 28 septembrie, că l-a ucis pe liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, într-un atac aerian efectuat vineri supra Beirutului, scrie Reuters.

Armata israeliană a declarat că Nasrallah a fost eliminat într-un „atac țintit” asupra sediului subteran al grupării, atac care a fost aprobat de premierul Israelului Benjamin Netanyahu.

Hezbollah, susținut de Iran, nu a emis încă nicio declarație cu privire la statutul lui Nasrallah, care a fost liderul grupării timp de 32 de ani.

Reuters scrie că dacă va fi confirmată, moartea lui Nasrallah ar marca o lovitură majoră nu numai pentru Hezbollah, ci și pentru susținătorii săi din Iran. El a fost mult timp o figură importantă în „Axa Rezistenței” susținută de Teheran, ajutând la proiectarea influenței iraniene în Orientul Mijlociu

Știre inițială: Un val de raiduri aeriene a lovit suburbiile sudice ale Beirutului sâmbătă dimineață, 28 septembrie, în timp ce Israelul și-a intensificat atacurile asupra Hezbollah, atacând centrul de comandă al mișcării susținute de Iran, care l-ar fi vizat pe liderul islamist Hassan Nasrallah, relatează Reuters.

Martorii Reuters au auzit peste 20 de atacuri aeriene înainte de zorii zilei de sâmbătă.

Armata israeliană a declarat sâmbătă dimineață că aproximativ 10 proiectile au trecut din Liban pe teritoriul israelian și că „unele” au fost interceptate.

Nu a existat o confirmare imediată despre moartea liderul mișcării islamiste Hezbollah Nasrallah, după atacurile puternice de vineri. 

Anterior, o sursă apropiată Hezbollah a declarat pentru Reuters că Nasrallah este în viață.

Totodată, armata israeliană a declarat că i-a ucis pe comandantul unității de rachete a Hezbollah, Muhammad Ali Ismail, și pe adjunctul său, Hossein Ahmed Ismail.

Numărul morților crește

Cu câteva ore înainte de ultimul baraj, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat Națiunilor Unite că țara sa are dreptul să continue campania.

„Atâta timp cât Hezbollah alege calea războiului, Israelul nu are de ales și este în dreptul său să înlăture această amenințare, pentru a aduce cetățenii la casele lor în siguranță”, a spus el.

Autoritățile sanitare libaneze au confirmat șase morți și 91 de răniți în atacul inițial de vineri.

Bilanțul pare să crească mult mai mult, potrivit Reuters. Peste 700 de persoane au fost ucise în atacuri în ultima săptămână, au declarat autoritățile.

Aproximativ 100 000 de persoane din Liban au fost strămutate săptămâna aceasta, crescând numărul celor strămutați din țară la peste 200 000.

Luptele se intensifică

Hezbollah a lansat sute de rachete împotriva țintelor din Israel, inclusiv Tel Aviv.

Iranul, care a declarat că atacul de vineri a depășit „liniile roșii”, a acuzat Israelul că folosește bombe fabricate în SUA. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, susține că Washingtonul nu a fost informat în prealabil despre acest atac.

La Organizația Națiunilor Unite (ONU), unde s-a reunit săptămâna aceasta Adunarea Generală anuală, intensificarea războiului a provocat exprimări de îngrijorare, inclusiv din partea Franței, care împreună cu SUA a propus o încetare a focului pentru 21 de zile, pe care Israelul, ulterior, a respins-o.