Unul dintre candidații excluși din concursul pentru funcția de procuror general solicită instanței suspendarea concursului: „Aș fi fost pus în poziția de a-mi face practic propria recomandare”
Avocatul Serghei Perju, unul dintre cei doi candidați la funcția de procuror general care au fost excluși din concurs, pentru că a depus dosarul incomplet, a contestat decizia Consiliului Superior al Procurorului (CSP) la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
Perju solicită CSJ suspendarea executării hotărârii din 5 februarie cu privire la examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului la funcția de procuror general adoptată de Consiliul Superior al Procurorilor, până la soluționarea definitivă a acțiunii în contestarea hotărârii, dar și admiterea contestației și anularea în parte a hotărârii în ceea ce privește excluderea sa din concursul public.
Conform deciziei CSP, în cazul avocatului Serghei Perju, Consiliul a remarcat neprezentarea deliberată a referinței de la ultimul loc de muncă, (pct. 10 lit. h) din Regulament), făcându-se remarca „nu este cazul”. Totodată, CSP a reținut că candidatul a completat dosarul cu o adeverință, „ce conținea inclusiv informații referitoare la cazierul disciplinar, eliberată de Baroul București și prezentată peste termenul limită stabilit”.
Avocatul susține în fața instanței că a inclus în dosarul de participare documente ce atestă experiența profesională:
- Licența pentru exercitarea profesiei de avocat emisă de Ministerul Justiției al Republicii Moldova (potrivit Hotărârii Comisiei de licențiere nr. 26/12.12.2017);
- Decizia nr. 547/19.01.2004 emisă de Baroul București privind intrarea lui Sergei Perju în profesia de avocat (stagiar) în cadrul Baroului București (România);
- Decizia nr. 2015/20.06.2005 emisă de Baroul București privind definitivarea lui Perju în profesia de avocat în cadrul Baroului București;
- card de identitate emis de Baroul București atestând calitatea sa de avocat, precum și data intrării (2004) și a definitivării (2005) în profesie în cadrul Baroului București;
„În privința „referinței de la ultimul loc de muncă” am indicat în cererea depusă că nu este cazul depunerii unui atare act. Am avut în vedere, așa cum voi dezvolta în continuare, faptul ca subsemnatul sunt avocat și îmi exercit această profesie în cadrul unei forme de organizare specifice potrivit legislației aplicabile – societate civilă profesională, fiind chiar avocatul coordonator al acesteia, calitate în care, pentru emiterea referinței de la locul de muncă aș fi fost pus în poziția de a-mi face practic propria recomandare”, a argumentat Perju.
A fost solicitată și atragerea în cauză a tuturor candidaților înscriși în concurs.
ZdG a constat, din informațiile publice disponibile pe pagina web a CSJ, că celălalt candidat exclus din concurs, Ilie Rotaru, nu a contesta decizia CSP. Rotaru nu a răspuns apelurilor ZdG.
În privința excluderii lui Rotaru, Consiliul a menționat că se raportează la informația deținută pe portalul instanțelor judecătorești, potrivit căreia în anul 2017, Judecătoria Chișinău a constatat vinovăția lui Ilie Rotaru în săvârșirea unor infracțiuni prevăzute de Cod penal – confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false și escrocherie, menținută prin decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău din 2019, fapt „care denotă neîntrunirea de către candidat a condiției prescrise în art.20 alin.(1) lit.g) din Legea nr.3/2016”. Acesta fusese condamnat la 9 ani de închisoare, în penitenciar de timp închis. În 2021, CSJ a casat decizia instanței de apel și a dispus rejudecarea cauzei. Cauza penală încă este examinată la Curtea de Apel Chișinău.
Totodată, CSP a stabilit necorespunderea de către candidatul Ilie Rotaru a condiție generale prescrise în norma specială – deținerea vârstei corespunzătoare (până la 65 de ani), în care se încadrează dreptul de exercitare a raporturilor de muncă în calitate de procuror, acesta fiind în vârstă de aproape 70 de ani.
Avocații Ilie Rotaru și Serghei Perju au fost excluși din concursul pentru funcția de procuror general în urma unei decizii a membrilor CSP, întruniți în ședință luni, 5 februarie. Astfel, la proba interviului vor fi admiși patru candidați.
Dosarele celor șase candidați la funcția de procuror general au fost examinate în privința eligibilității, în ședință închisă, conform legii. În cele din urmă, membrii CSP au dispus admiterea, în următoarea etapă, a procurorului general interimar Ion Munteanu, adjunctului procurorului general interimar Igor Demciucin, procurorului Octavian Iachimovschi și juristului Andrei Coca.
Ilie Rotaru a fost explus din concurs pe motivul „neîntrunirii condițiilor de participare la concurs stipulate”. Al doilea candidat exclus, Serghei Perju, a depus dosarul incomplet, potrivit președintelui CSP, Dumitru Obadă.
Pe 22 februarie, la ora 9:00 se va desfășura proba de interviu în sala de ședințe a CSP.