Unui număr de aproape 9 mii de cetățeni străini le-a fost interzisă intrarea în R. Moldova de la începutul războiului din Ucraina
În contextul excluderii unor riscuri de securitate, pe parcursul anului 2022, polițiștii de frontieră au aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 8999 de persoane și 4048 de mijloace de transport, informează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) într-un comunicat marți, 28 februarie.
„Începând cu data 24 februarie 2022 când a fost instituită situația de urgență legată de războiul din imediata apropiere a frontierei de stat a R. Moldova, la intrarea în țară toți cetățenii străini trec un control special.
Rezultatele de activitate pentru anul 2022 a avut la bază îmbunătățirea și eficientizarea procedurilor de operare, dar și consolidarea capacităților instituționale pe dimensiunea de securitate a granițelor R. Moldova”.
Potrivit reprezentanților IGPF, prin punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene au primit refuz 1976 de persoane, la frontiera cu România – 2965 de persoane și pe cale aeriană nu s-a autorizat trecerea a 4058 de persoane. Acest fapt constituie o majorare de 197.1% neautorizări persoane, comparativ cu anul 2021.
În topul cetățenilor străini, neautorizați la trecerea frontierei de stat, se înscriu ucrainenii, românii, turcii, rușii, tadjicii, azerii și alte cetățenii. Motivul principal al refuzurilor a fost nerespectarea condițiilor de intrare în R. Moldova – cu un număr de 5157 de persoane din totalul de neautorizări.
În prezent, Poliția de Frontieră precizează că la trecerea frontierei de stat nu sunt restricții de circulație pentru cetățenii străini. Se va autoriza intrarea în R. Moldova doar străinilor care vor corespunde condițiilor legale și își vor putea justifica scopul vizitei în țara noastră, cu prezentarea documentelor în acest sens.
Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunța luni, 27 februarie 2023, că în cadrul unor măsuri contrainformative orientate spre depistarea riscurilor la adresa securității naționale, a identificat prezența pe teritoriul R. Moldova a doi cetățeni străini, „conectați la anumite centre subversive din afara țării”.
Conform SIS, pentru a nu admite continuarea „activității subversive de natură să pună în pericol securitatea naţională a R. Moldova”, în conformitate cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 200/2010 privind regimul străinilor în R. Moldova, Serviciul de Informații și Securitate de comun Inspectoratul General pentru Migrație au aplicat „o măsură asiguratorie”, de declarare a cetățenilor străini drept persoane indezirabile pe un termen de 10 ani, cu îndepărtarea lor de pe teritoriul țării.
Unui grup de boxeri din Muntenegru le-a fost interzisă intrarea în R. Moldova miercuri, 15 februarie, se anunța într-o postare pe pagina de Facebook a clubului sportiv din Muntenegru. Potrivit informației postate, aceștia trebuiau să participe la turneul internațional „Pavel Lusceschii” care se desfășura în R. Moldova în perioada 15-17 februarie.
Pe 14 februarie, fanii clubului de fotbal Partizan, care jucau împotriva Sheriff Tiraspol pe 16 februarie, nu au fost lăsați să intre în Moldova.
Ulterior, Deschide.md a scris că „cel puțin șase dintre cei 12 fani sârbi ai echipei de fotbal Partizan Belgrad, cărora le-a fost interzisă intrarea în R. Moldova, fac parte din gruparea extremistă prorusă „Patrula Populară”, care a organizat proteste în Serbia și a instigat la o lovitură de stat”.