Uniunea Europeană caută să înlocuiască gazele naturale din Rusia cu livrări suplimentare din Nigeria
Uniunea Europeană este interesată să obţină livrări suplimentare de gaze naturale din Nigeria, într-un moment în care statele membre se pregătesc pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, a declarat sâmbătă Matthew Baldwin, director general adjunct al Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, informează agenția Reuters, citată de Calea Europeană.
Matthew Baldwin a mers în Lagos, oraș-port pe coastele Nigeriei, unde s-a întâlnit cu oficiali ai celui mai mare producător de petrol din Africa. Oficialul european a fost informat că Nigeria îşi îmbunătăţeşte securitatea în Delta Nigerului şi, de asemenea, intenţionează să redeschidă conducta Trans Niger, undeva după luna august, ceea ce ar putea însemna o creştere a exporturilor de gaze spre Europa.
Potrivit lui Matthew Baldwin, Uniunea Europeană importă din Nigeria aproximativ 14% din necesarul său total de gaze lichefiate şi există potenţialul pentru dublarea cifrei.
Însă producţia de petrol şi gaze a Nigeriei este afectată de furturi şi vandalizarea conductelor, astfel că în prezent terminalul de export pe care compania Nigeria LNG Ltd. îl are pe insula Bonny operează la 60% din capacitate.
„Dacă vom putea ajunge undeva peste 80%, atunci ar putea fi cantităţi suplimentare de gaze lichefiate care ar putea fi disponibile pentru cargouri spot care să vină în Europa. Oficialii nigerieni ne-au spus să avem o nouă rundă de discuţii la finele lunii august, pentru că sunt încrezători că vor putea face progrese cu privire la acest subiect”, a spus Matthew Baldwin.
Compania Nigeria NLG este deţinută de grupul petrolier NNPC Ltd, unde acţionari sunt statul nigerian, precum şi giganţii occidentali Shell, TotalEnergies şi Eni.
Comisia Europeană a propus miercuri ca toate statele membre să reducă folosirea gazelor cu 15% în perioada august 2022 – martie 2023, comparativ cu media din ultimii cinci ani. Obiectivul este voluntar, dar UE îl poate face obligatoriu în cazul în care Bruxelles-ul declară un risc substanţial de deficit de gaze.