Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Uniunea Europeană caută să înlocuiască…

Uniunea Europeană caută să înlocuiască gazele naturale din Rusia cu livrări suplimentare din Nigeria

Uniunea Europeană este interesată să obţină livrări suplimentare de gaze naturale din Nigeria, într-un moment în care statele membre se pregătesc pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, a declarat sâmbătă Matthew Baldwin, director general adjunct al Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, informează agenția Reuters, citată de Calea Europeană.

Matthew Baldwin a mers în Lagos, oraș-port pe coastele Nigeriei, unde s-a întâlnit cu oficiali ai celui mai mare producător de petrol din Africa. Oficialul european a fost informat că Nigeria îşi îmbunătăţeşte securitatea în Delta Nigerului şi, de asemenea, intenţionează să redeschidă conducta Trans Niger, undeva după luna august, ceea ce ar putea însemna o creştere a exporturilor de gaze spre Europa.

Potrivit lui Matthew Baldwin, Uniunea Europeană importă din Nigeria aproximativ 14% din necesarul său total de gaze lichefiate şi există potenţialul pentru dublarea cifrei.

Însă producţia de petrol şi gaze a Nigeriei este afectată de furturi şi vandalizarea conductelor, astfel că în prezent terminalul de export pe care compania Nigeria LNG Ltd. îl are pe insula Bonny operează la 60% din capacitate.

„Dacă vom putea ajunge undeva peste 80%, atunci ar putea fi cantităţi suplimentare de gaze lichefiate care ar putea fi disponibile pentru cargouri spot care să vină în Europa. Oficialii nigerieni ne-au spus să avem o nouă rundă de discuţii la finele lunii august, pentru că sunt încrezători că vor putea face progrese cu privire la acest subiect”, a spus Matthew Baldwin.

Compania Nigeria NLG este deţinută de grupul petrolier NNPC Ltd, unde acţionari sunt statul nigerian, precum şi giganţii occidentali Shell, TotalEnergies şi Eni.

Comisia Europeană a propus miercuri ca toate statele membre să reducă folosirea gazelor cu 15% în perioada august 2022 – martie 2023, comparativ cu media din ultimii cinci ani. Obiectivul este voluntar, dar UE îl poate face obligatoriu în cazul în care Bruxelles-ul declară un risc substanţial de deficit de gaze.